AstraZeneca-pause skal forlænges, mener professorer
Lørdag blev to ansatte i Region Hovedstaden indlagt med symptomer på blodprop i hjernen. Den ene er død.
Sundhedsmyndighederne gjorde det rigtige, da man besluttede at sætte vaccinationer med AstraZeneca-vaccinen på pause, og pausen bør forlænges efter et nyt dødsfald.
Det siger to ledende professorer til Jyllands-Posten.
Ifølge professor og ledende overlæge Lars Østergaard på Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, er man nødt til at fortsat at holde vaccinen fra AstraZeneca ud i strakt arm, indtil en undersøgelse har redegjort for sammenhængen mellem blodpropper og vaccinen.
- Så længe man har en mistanke, som man ikke fuldstændig kan afkræfte, er man nødt til at komme med en god forklaring og bruge den tid, der skal til, så man kan undersøge det ordentligt, siger han til Jyllands-Posten.
I bero siden 11. marts
I artiklen stemmer professor i immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard i og siger, at man er nødt til at forlænge pausen.
Ifølge ham er det vigtigt at undersøge de særlige symptomer, der har optrådt hos flere borgere, der har fået vaccinen. Til Jyllands-Posten siger han, det er vigtigt at finde ud af, om der eksempelvis er særlige grupper af befolkningen, som kan være sårbare overfor vaccinen.
Meldingen kommer i kølvandet på det andet dødsfald hos en person, der var vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca. Lørdag døde en 30-årig kvindelig ansat i Region Hovedstaden med en blodprop i hjernen. Samme dag blev en anden kvinde indlagt med symptomer på en blodprop i hjernen.
Det var i kølvandet på 60-årig kvindes død, at myndighederne 11. marts meddelte, at man 14 dage frem ville standse udrulningen af vaccinen fra AstraZeneca. Kvinden havde et meget usædvanligt sygdomsbillede med et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødninger.
Flere lande fortsætter
Siden de danske sundhedsmyndigheder satte brugen af vaccinen i bero, har flere lande verden over også valgt at sætte deres udrulning på pause, da flere havde oplevet lignende tilfælde med særprægede blodpropper hos vaccinerede borgere. Flere lande har dog genoptaget deres vaccinationer, efter både Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og verdenssundhedsorganisationen WHO fortsat anbefaler at bruge vaccinen.
På trods af meldingerne fra henholdsvis EMA og WHO holder flere lande dog fortsat vaccinen på standby, mens den mulige sammenhæng mellem de særlige symptomer og vaccinen granskes yderligere.
I Norge gik læger torsdag frem og sagde, at de havde fundet en sammenhæng mellem AstraZenecas vaccine og blodpropper.
Herhjemme sagde Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm samme dag, at man forventer en afklaring i næste uge.