Ellemann: Regeringen har givet sig på afgørende punkt om mink
Efter pres åbner regeringen nu for yderligere erstatning til minkavlere, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Efter pres åbner regeringen nu for yderligere erstatning til minkavlere, siger Jakob Ellemann-Jensen.
I flere dage har regeringen og Folketingets partier forhandlet om en erstatning til minkavlerne uden at kunne nå til enighed. Men nu kan der være et gennembrud på vej i forhandlingerne.
Ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har regeringen mandag givet sig på et helt afgørende punkt og vil nu undersøge muligheden for at give minkavlerne en større pose penge, end der ellers var lagt op til.
- Det er et skridt i den rigtige retning, at man nu lader til at være mere villig til at give minkavlerne og følgeerhvervene den fulde erstatning, de har krav på ifølge grundloven, siger Jakob Ellemann-Jensen til Tv2.
- Fjerner deres forretning med ulovligt pennestrøg
Blå blok har længe presset på for, at minkavlerne ikke kun skal have erstatning for værdien af deres minkfarme, men at de også skal have et beløb for, at de ikke kan drive minkerhverv fremadrettet.
Regeringen har hidtil afvist det og henvist til, at det kan være ulovlig statsstøtte, hvis avlerne får ekstra penge oveni værdien af deres farm.
Men ifølge Jakob Ellemann-Jensen er regeringen nu villig til at undersøge det og spørge EU-Kommissionen, om det kan lade sig gøre.
Jakob Ellemann-Jensen har selv opfordret statsminister Mette Frederiksen til at gå til EU. Han understreger, at den ekstra pose penge til minkavlerne er nødvendig.
- Der skal ikke være tale om en overkompensation af de her mennesker. Selvfølgelig skal der ikke det. Men man skal have erstatning for de tab, man lider, når man går ind og med et ulovligt pennestrøg fjerner deres mulighed for at drive forretning, siger han.
De konservative er positive over meldingen fra regeringen.
- Det er godt, at regeringen erkender, at der er behov for en højere erstatning end det. Der er behov for, at der kommer flere penge på bordet. Det er den afgørende betingelse for, at der kan lande en aftale, siger skatteordfører Rasmus Jarlov (K) til TV 2.
Splitter forhandlinger op
Ud over at undersøge muligheden for en højere erstatning til minkavlerne foreslår regeringen nu også at splitte forhandlingerne op, så lovforslaget, der skal gøre det lovligt at kræve alle mink aflivet, bliver behandlet uafhængigt af forhandlingerne om kompensation til avlerne. Det oplyser Jakob Ellemann-Jensen.
I sidste uge kritiserede flere blå partier, at regeringen ifølge dem krævede, at partierne skulle blåstemple aflivningen af mink, hvis der skulle lande en aftale om en kompensation.
Ifølge Ellemann-Jensen foreslår regeringen nu, at partierne skal starte med at støtte regeringens forslag om at aflive alle mink og så afvente EU's svar i forhold til kompensation.
Det falder ikke i god jord hos Venstre og Det Konservative Folkeparti.
- Jeg synes, at det er en lidt løjerlig opdeling at lave, at man først siger, at nu fratager vi dig din mulighed for at drive erhverv, og så tager vi bagefter stilling til, om og i hvilket omfang vi har lyst til at erstatte det, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Men hvis I er enige i at forsinke processen ved at spørge EU, er i vel også nødt til at acceptere lovforslaget først og så hive erstatningen hjem, når EU har svaret?
- Det lovforslag handler jo om at rage kastanjerne ud af ilden for regeringen, fordi de har givet en ulovlig ordre. Statsministeren har givet en ulovlig ordre. Og nu skal vi så rage kastanjerne ud af ilden, uden at man tager stilling til, hvordan giver man de stakkels mennesker en erstatning, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Regeringen meldte ud i starten af november, at alle mink skulle aflives, men efterfølgende kom det frem, at det er i strid med loven, fordi der ikke er nogen lovhjemmel til at aflive raske mink uden for de såkaldte sikkerhedszoner.
Blå blok har krævet fødevareminister Mogens Jensens (S) afgang, mens regeringens støttepartier endnu ikke har taget stilling til det. Tirsdag morgen skal ministeren i samråd om sagen igen.
TV 2 arbejder på at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).