Epidemi truer - dobbelt så mange smittet med influenza på én uge
En pludselig stigning i antallet af influenzatilfælde indikerer, at en epidemi kan være på vej
Der har været få influenzatilfælde indtil videre denne vinter, viser tal fra Statens Serum Institut.
Men det betyder ikke, at vi slipper for virussen.
- Det har været usædvanligt lavt med influenzatilfælde i denne sæson, så den er måske bare lidt sen om at komme i gang, siger Thea Kølsen Fischer, der er overlæge og afsnitleder på Virologisk Overvågning og Forskningsafsnit (VOF) på Statens Serum Institut til TV 2 Lorry.
Og noget tyder altså på, at det er nu, sygdommen begynder at røre på sig:
Data fra instituttet viser, at der i den tredje uge af januar blev påvist dobbelt så mange smittede som ugen før på landes mikrobiologiske afdelinger, og det kan indikere, at en generel stigning er på vej:
- Vi kan godt påregne, at der bliver endnu flere smittede. Det er helt forventeligt, siger Thea Kølsen Fischer.
Mest intense epidemi i 10 år
På den anden side af Atlanten har dette års influenzaepidemi ramt usædvanligt hårdt.
Der er faktisk tale om den mest intense epidemi siden svineinfluenzapandemien i 2009.
Og antallet af smittede stiger stadig, skriver New York Times.
Dermed er årets influenzaepidemi i USA på vej til at overgå tallene fra vinteren 2014-15, hvor omkring 34 millioner blev smittet og omkring 56.000 mistede livet.
- Vi forventer tal i den størrelsesorden, siger doktor Daniel B. Jernigan, der er direktør for influenzaafdelingen under den amerikanske sundhedsstyrelse til avisen.
Læs også:
Almindelig influenza er mest dødelig
Alene i denne uge er syv børn døde af influenza i USA, hvilket bringer det samlede antal børn, der er døde af virussen i landet i år, op på 148.
Ifølge doktor Jernigan er det en af de mest almindelige influenzastammer, der huserer i USA i år, nemlig den der benævnes H3N2. Den dukkede op og fik tilnavnet Hong Kong-influenza i 1968 og har cirkuleret siden.
Og selvom flere blev smittet af den omtalte svineinfluenzaepidemi i 2009, så er det faktisk H3N2, der er farligst i form af dødelighed.
Mange dødsfald i Danmark
Også herhjemme kræver sygdommen hvert år en række ofre.
Ud af de op mod en million mennesker, der smittes hvert år, dør i gennemsnit 1000-2000 personer af komplikationer som følge af influenza.
Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at ældre, svært overvægtige, gravide og bærere af bestemte sygdomme bliver vaccineret mod influenza.
Usikker på om epidemi kommer nu
Om stigningen i de danske tal er begyndelsen på en decideret epidemi er dog endnu usikkert.
- Det er for tidligt at sige, om der er en epidemi på vej med kun en enkelt uges fordobling af antal af influenzatilfælde, siger Thea Kølsen Fischer til TV 2 Lorry.
Influenza viser sig, som de fleste sikkert kan genkende, ved pludselig feber, muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen og i nogle tilfælde opkastning og diarré. Det står typisk på i to til syv dage.
Hvad kan man gøre
En almindelig influenzaepidemi varer fire til seks uger og spreder sig i vintermånederne fra december til marts.
Ifølge Sundhedsstyrelsen bliver en ud af fem danskere typisk smittet hvert år, men du kan gøre noget for at mindske risikoen:
Dels kan du være omhyggelig med at vaske hænder, hoste og nyse i engangslommetørklæder og ærmer, og dels kan influenza, som nævnt, forebygges med en vaccination.