Familie forsøger at holde bæredygtig jul: - Det koster ikke penge, bare tid

Juletid er ikke ligefrem højsæson for omtanke og mådehold. Men selv i julen kan hver enkelt gøre noget for miljø og klima

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Rikke Ørum med familie: - Det er jo helt logisk, at det ikke er så svært at være selvforsynende, når man skal lave traditionel, dansk julemad. For det er jo netop de fødevarer, som man fra gammel tid har dyrket på egen jord. Foto: Thinna Aniella
Af Keld Vrå Andersen og Henrik Birkbak
I samarbejde med tv2.dk

Julen er højsæson for mange ting. Også for vores belastning af klimaet.

I forvejen er danskerne nogle af de indbyggere på kloden, der står for det største CO2-udslip, og i julen får CO2-belastningen et nøk opad.

- For nogle år tilbage besluttede vi, at vi giver vores børn gaver, der enten er genbrug eller hjemmelavede.
Rikke Ørum, Samsø

Sådan behøver det imidlertid ikke at være. Der er faktisk danskere, der kommer igennem julen med en minimal CO2-belastning.

- For nogle år tilbage besluttede vi, at vi giver vores børn gaver, der enten er genbrug eller hjemmelavede. Med mindre de har et decideret behov for en vinterfrakke eller nogle vinterstøvler. Det, synes vores børn, er ganske naturligt. Nu ser de heller ikke reklamer i fjernsynet, og så er det nemt at ønske sig noget helt andet, for eksempel en økse i julegave, fortæller Rikke Ørum, der bor på Samsø med mand og seks børn.

Familien på Samsø fælder deres eget juletræ. Foto: Privat

Selvforsynende med julemad

Familien satser på selvforsyning på deres landbrug og har ikke svært ved at lave deres egen julemad.

- Vi har slagtet nogle ænder og en gris, og vi har kartofler og kirsebær. Det eneste, vi behøver at købe, er ris og mælk. Det er jo helt logisk, at det ikke er så svært at være selvforsynende, når man skal lave traditionel, dansk julemad. For det er jo netop de fødevarer, som man fra gammel tid har dyrket på egen jord. Det er langt sværere, hvis børnene gerne vil have sushi, siger Rikke Ørum.

VIDEO: Den 8. december fortalte vi om en familie fra Skødstrup, der i tre dage levede, som man gjorde i 1930'erne. 

Familien har sat sig en målsætning om at producere så meget som muligt af deres egen mad. Det sparer udgifter til transport og emballage.

- Det koster ikke penge. Det koster bare vores tid. Og så er det meget tilfredsstillende, når nu vi har jorden til det, siger hun.

Et træ fra læhegnet

Årets juletræ slipper de også billigt om ved:

- Vi køber ikke et sprøjtet juletræ. Vi har et læhegn, som vi vil have fjernet, og der fælder vi et træ hvert år. Det går langsomt med læhegnet på den måde, og vores juletræ er ikke ligefrem tæt og symmetrisk. Til gengæld er det en stor glæde, at vi selv har fældet det, siger hun.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her