Flere kæmper med at betale gasregningen – selskaber får "historisk" mange henvendelser
På trods af de høje priser fortæller gasselskab, at de tjener mindre på salget af gas og el, end de gjorde sidste år.
De stigende gaspriser er blevet så høje, at danskerne har store problemer med at betale deres regninger.
Det fortæller en række varmeselskaber, som TV 2 har talt med.
I sidste uge kunne TV 2 fortælle, at danskerne kæmper med at betale deres elregninger, men nu oplyser flere selskaber, at det står endnu værre til for de danskere, der har gas.
Varmeselskaberne bliver derfor kontaktet af kunder, der har behov for at dele gasregningen op i mindre bidder, da de ellers ikke har mulighed for at betale til tiden.
Det er gasselskaberne OK, Andel Energi, Energi Fyn og Norlys, der melder om markant flere henvendelser fra kunderne.
Hos sidstnævnte med hovedkontor i Silkeborg betyder det, at antallet af særlige betalingsaftaler er steget med næsten 600 procent fra 29 aftaler i juli 2021 til 202 i juli 2022.
Varmepumpe er den bedste løsning
Michael Løve, der er administrerende direktør i energiselskabet OK, fortæller, at de i øjeblikket får "historisk" mange henvendelser fra kunder.
Normalt får selskabet fra Viby omkring 20.000 henvendelser i august måned. I år har de fået over 30.0000 i samme periode.
- Så der er en kæmpe stigning i antallet af henvendelser fra kunder, der modtager deres regninger og får et chok og skal finde en anden måde at betale den på, siger han.
Han oplyser, at selskabet tilbyder alle deres kunder, som de ved fra erfaring, normalt betaler deres regninger, at de kan afbetale dem i en periode over tre måneder.
Men afdragsordninger er en meget kortsigtet løsning på problemet. Derfor hjælper OK også mange af deres kunder med at få installeret en varmepumpe. Selvom den er dyr at skaffe, er den nemlig den bedste løsning, understreger Michael Løve.
- Selvom strømmen er dyr, så er det billigere at have en varmepumpe end et gasfyr. Så hvis du har et gasfyr, og der ikke er fjernvarme på vej til dig, så er en varmepumpe lige nu det bedste alternativ, lyder det.
Tjener mindre end sidste år
Michael Løve fastslår samtidig, at perioder med høje gaspriser ikke betyder, at det er en god tid for selskaberne. Fordi varmeselskabernes fortjeneste er fastlagt i de prisaftaler, som de indgår med kunderne, har selskaberne ikke en større indtjening, selvom priserne på el stiger.
Tværtimod tjener OK mindre i år på salg af gas og el, end de gjorde sidste år, fortæller Michael Løve.
- Fordi vi giver flere mennesker henstand og også taber nogle penge på de kunder, der ikke kan betale, tjener vi mindre i år end sidste år, siger han og tilføjer:
- Den store fortjeneste ligger hos dem, der producerer el, især hvis den kommer fra vind, sol og vand. Det er den gasproducerede el, der sætter prisen på markedet, så alle producenter, der ikke producerer med gas, har det, man vel må kalde en overnormal profit i øjeblikket.
Usikkerhed giver højere priser
Hos varmeselskabet Energi Fyn frygter de, at de danske gasforbrugere går en hård fremtid i møde, når hjemmene skal opvarmes på grund af det kolde vejr. Derfor håber Finn Andersen, der er kommerciel direktør i selskabet, at Danmark får en "mild" vinter.
Men i øjeblikket ser priserne på gas ikke ud til at falde. Og det skyldes især usikkerheden om, hvorvidt Europa kan skaffe nok gas til de næste måneder, og om prisen på gas overhovedet er til at betale sig fra, lyder det fra Finn Andersen.
- Og usikkerhed har det med at skabe højere priser, næsten aldrig det modsatte, siger han.
I er ejet af omkring 200.000 fynske andelshavere. Jeres regnskab sidste år viste et overskud på omkring 130 millioner kroner. Kunne I ikke tale med disse ejere om at skrue ned for prisen og leve med at tjene lidt færre penge?
- De penge, vi tjener, skal man se i en større helhed. Vi skal også tjene penge til, at vi kan forny elnettet og lægge nye kobberledninger, og vi skal opgradere i forhold til det elektricitetsbehov, der kommer i fremtiden. Så man kan desværre ikke stille det så enkelt op.
Han tilføjer, at en løsning for at reducere regningen i stedet kunne være for politikerne at kigge på afgifterne eller momsen.