Ikke meget skal gå galt, før den nye vaccineplan skrider, vurderer analysevirksomhed
Ifølge direktøren i analysevirksomheden Airfinity var den første danske vaccineplan urealistisk.
Fredag kom det frem, at den danske vaccineplan er forsinket i tre uger. Ifølge den nye plan er datoen, hvor danskerne er færdigvaccineret, nu 18. juli i stedet for 27. juni.
Men ikke meget skal gå galt, før den nye plan også skrider.
Det siger Rasmus Bech Hansen, direktør i analysevirksomheden Airfinity, som formidler fakta og analyser om coronavacciner, til TV 2.
- Det er helt klart på den optimistiske side. Der er meget, der skal gå rigtigt, og der er ikke meget, der skal gå galt. Så man skal tage det med et vist forbehold og være opmærksom på, at der er noget usikkerhed, siger han.
Han siger, at det især afhænger af, hvor hurtigt de forskellige vaccineproducenter er til at levere de nødvendig vacciner.
Problemer med leveringer
Rasmus Bech Hansen peger på, at der blandt andet har været problemer fra henholdsvis AstraZenecas og Johnson & Johnsons leveringer.
- Det er jo en biologisk proces, så der er meget, der kan gå galt. Der kan være fabrikker, hvor man ikke får det, man havde forventet, og derfor får det udsat rigtig meget, som man for eksempel så med AstraZeneca.
- Det er forbundet med stor usikkerhed. Det er et kæmpe logistisk apparat, der er ved at blive sat op verden over for at producere de her vacciner, siger han.
Ifølge Rasmus Bech Hansen var den første danske vaccineplan urealistisk. Han siger dog, at de nye planer for vacciner af danskerne ser mere realistiske ud i forhold til Airfinitys analyser.
- Det begynder mere at ligne de udsigter, vi kan se. At man har omkring 50 procent vaccinerede i juli og 75 procent af befolkningen i august. Det vil være nogenlunde realistisk. Men stadig optimistisk, siger han.
Rasmus Bech Hansen peger også på en anden faktor, der kan spille ind, i forhold til om den danske vaccineplan holder. Nemlig de forskellige varianter og mutationer, der kan komme af coronavirussen.
- Nogle af dem har vist, at de nedsætter vaccineeffektiviteten. Der er ingen grund til at være i panik over det, men det er en alvorlig udfordring, siger han.
Professor: Skal tiltrække flere vacciner
Ifølge Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, er der en mulighed for, at den danske vaccinering af befolkningen kan være afsluttet inden 18. juli.
Det kræver ifølge professoren, at det lykkes Danmark at få tiltrukket flere vacciner. Og en af mulighederne er ifølge Jan Søgaard, at forhandle med nogle af de lande, der har for meget.
- Både Tyskland og Frankrig har vacciner fra AstraZeneca, som befolkningerne ikke ønsker at lade sig vaccinere med, siger han.
Han tilføjer, at lande som Israel og Chile også ligger inde med rigtig store lagre af vaccine.
- Det er en mulighed. Ellers må vi håbe på, at vi kan forhandle os til leverancer fra de eksisterende firmaer.
Forsinkelse i leverancer
Forsinkelse i leverancerne var en af begrundelserne, da Sundhedsstyrelsen fredag oplyste, at man har rykket den endelig dato for vaccineplanen.
Vaccinen fra firmaet Johnson & Johnson er den næste, der forventes at blive godkendt i Danmark, men producenten kan først levere den i april måned, skrev Sundhedstyrelsen i en pressemeddelelse.
Ifølge styrelsen har Pfizer til gengæld oplyst, at der i april vil blive leveret 20.000 flere doser om ugen end tidligere forventet.
Derudover er Sundhedsstyrelsen fredag kommet med nye anbefalinger for vaccinen fra AstraZeneca, som betyder, at borgere over 65 år også kan få den.