Inge-Merete har længe undret sig over vaccineteknik: Nu ændrer SSI anbefalinger
Flere læger har i Sundhedspolitisk Tidsskrift luftet en tese om, at vaccineteknikken kan være en årsag til sjældne tilfælde af blodpropper.
Statens Serum Institut anbefaler nu på sin hjemmeside en bestemt teknik til at vaccinere mod coronavirus.
En teknik, som Inge-Merete Hjorth Hansen fra Aarhus længe har undret sig over, ikke blev brugt, når hun så TV-billederne rulle over skærmen, og hun kunne følge med i, hvordan de første vaccinationer mod coronavirus blev givet.
Som pensioneret sygeplejerske med mange års erfaring i at vaccinere og give injektioner undrede hun sig over, at hun i fjernsynet kunne se, hvordan vaccinationen foregik.
- En gang sygeplejerske, altid sygeplejerske, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun bed mærke i, at der flere gange blev vaccineret uden at trække stemplet tilbage på kanylen. Det hedder at aspirere og gøres normalt for at tjekke om, om der er blod i kanylen for at finde ud af, om man har ramt et blodkar.
- Jeg har set det flere gange i forskellige sammenhænge. De lirker kanylen ind uden at trække trækstemplet ud. Hvis de rammer en blodåre, kan der måske opstå komplikationer, siger Inge-Merete Hjorth Hansen.
Vaccinen skal nemlig gives i skuldermusklen og ikke i blodbanerne.
Da debatten om mulige bivirkninger med AstraZeneca-vaccinen opstod, slog det Inge-Merete, om der kunne være en sammenhæng mellem vaccinationsteknikken og bivirkningerne. Det fik hende til at kontakte TV2 ØSTJYLLAND 11. marts.
Læger advarer mod vaccineteknik
Hun er ikke alene om den tese.
Man kan ikke konkludere, at der er en sammenhæng mellem de sjældne tilfælde af blodpropper og måden, vaccinen bliver givet på.
Men flere læger har i Sundhedspolitisk Tidsskrift luftet en tese om, at vaccineteknikken kan være en årsag.
- Hvis vaccinen gives forkert og rammer ind i blodbanen - og ikke kun i skuldermuskulaturen – kan det i værste fald give en så voldsom, systemisk og inflammatorisk reaktion, at det kan føre til mange små blodpropper i blandt andet lunger, har professor og overlæge ved Københavns Universitet og Rigshospitalet Niels Høiby sagt til tidsskriftet.
Nye anbefalinger fra SSI
Statens Serum Institut har siden 18. marts ud fra et forsigtighedsprincip anbefalet at aspirere inden injektion med coronavacciner.
Det skriver Dansk Sygeplejeråd og Sundhedspolitisk Tidsskrift.
Det glæder Inge-Merete Hjorth Hansen.
- Det synes jeg er fantastisk. Så kan jeg fortælle mig selv, at jeg ikke er helt dum, siger hun.
Sædvanligvis behøver man ellers ikke at aspirere før injektion af en vaccine, skriver Statens Serum Institut. Men:
- I forbindelse med undersøgelse af en mulig sammenhæng mellem injektion af covid-19-vaccine fra AstraZeneca og optræden af sjældne, men alvorlige tilfælde med blodpropper og blødninger, anbefaler SSI dog indtil videre, ud fra et forsigtighedsprincip, at aspirere inden indgift.
AstraZeneca-vaccine sat på pause
Sundhedsstyrelsen satte 11. marts brugen af AstraZeneca-vaccinen på pause på grund af indberetninger om sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper efter vaccination.
Styrelsen har meldt ud, at den vil foretage en ny vurdering i denne uge.
Flere andre europæiske lande har ligesom Danmark sat brugen af AstraZeneca på pause, men de fleste genoptog brugen, efter at Det Europæiske Lægemiddelagentur vurderede, at den er sikker og effektiv.
TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Statens Serum Institut.