Kig op: Sjældent himmelfænomen udspiller sig i nat

Den kommende nat vil der være mere end 100 stjerneskud i timen på himlen. Skyer kan dog ødelægge det ellers så smukke syn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Et stjerneskud fanget på kameraet, da Perseiderne var at finde på himlen i august 2020. Helt så klar en himmel fås ikke i år. Foto: Ole Bo Olsen / Seerfoto
Af Jonas Damsbo og Emma Bjerg Nielsen
I samarbejde med tv2.dk

- Smukt som et stjerneskud.

Det bliver der sunget i brødrene Olsens grand prix-hit fra 2000. Og det er da også et smukt skue, når et stjerneskud flyver hen over himlen.

Netop stjerneskud bliver der lejlighed til at skue på himlen, idet Jorden i disse dage passerer igennem en stor meteorsværm.

Der er tale om meteorsværmen 'Perseiderne', der også går under navnet 'Sankt Laurentii tårer', der lige nu fylder nattehimlen med ildkugler og stjerneskud.

Normalt er der om natten to til fem stjerneskud på himlen i timen, men mens Perseiderne står på, er det tal langt over 100. Natten til fredag topper meteorsværmen med op til 150 stjerneskud i timen.

Perseiderne er en ud af to store meteorsværme, der kan opleves hvert år. Den anden hedder 'Geminiderne' og finder sted i december.

Sådan kan du bedst opleve stjerneskud i nat

Skal man have de bedste betingelser for at se de mange stjerneskud den kommende nat, er det vigtigt at søge så langt væk fra lys fra blandt andet byer. Selv mobiltelefonens lys kan skade nattesynet.

Dermed er det generelle råd: Jo mørkere, jo bedre. De allerbedste betingelser fås de første par timer efter midnat.

Og så er det med at finde liggestolen frem. Når man ligger ned, har man en meget bedre vinkel til himlen og kan dermed se langt mere af himlen, end hvis man tager den stående.

Meteoror, meteoritter mm.

Meteorid

Et stenobjekt i kredsløb omkring Solen. Er mindre end en asteoride - dvs. typisk mindre end ca. 100 m i diameter.

Meteor (stjerneskud)

Meteorid, der trænger ind i Jordens atmosfære, og begynder at 'brænde' under udsendelse af lys.

Bolide (ildkugle)

En ekstremt kraftigt lysende meteor, der eksploderer i atmosfæren. Er typisk mere end dobbelt så lysstærk som Månen.

Meteorit

En meteor, der rammer Jordens overflade.

Der kan ses stjerneskud på hele himlen, men de fleste kan spottes ved stjernebilledet 'Perseus', der er beliggende en smule til højre for Karlsvognen.

Og så til vejret. For dem, som gør sig forhåbninger, bliver det desværre ikke optimalt stjerneskudsvejr. En del høje skyer vil ligge hen over Danmark i nattetimerne, og de vil sløre synet ud til det store univers.

Der vil dog også være huller i skydækket, hvor der vil være mulighed for at få et kig til nattehimlen. De bedste chancer fås i den centrale og østlige del af Danmark, og især Bornholm har gode forhold.

En del skyer på himlen i nat. De fleste vil dog være højtbeliggende skyer. Foto: TV 2 Vejret

Derfor kommer de mange stjerneskud

'Perseiderne' er rester fra den store komet 'Swift-Tuttle', der i princippet er en stor, beskidt snebold. Kometen har for nyligt passeret Jordens bane og efterladt et spor af sten og støv.

Det er denne hale med kometens efterladenskaber, som Jorden lige nu passerer. Resultatet er, at støv og sten trænger ind i Jordens atmosfære med en hastighed på mere end 200.000 kilometer i timen.

Når støvet bremses op i Jordens atmosfære lyser det op som et stjerneskud.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her