Når alle er vaccineret, skal ingen danskere skænke corona en tanke, siger Heunicke
Test for coronavirus i spildevandet bliver et vigtigt værktøj for at kunne lukke testcentrene i Danmark, siger sundhedsministeren.
Når alle i Danmark er vaccineret, skal man som borger kunne leve sit liv uden at skænke coronavirus en tanke. Det er regeringens ambition ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
- Målet er, at man som befolkning overhovedet ikke skal se, at der har været en epidemi i Danmark, siger han.
Det vil sige ingen mundbind og ingen coronapas, med mindre man skal ud og rejse. Det vil også sige, at der ikke længere skal være testcentre rundt omkring i Danmark.
I stedet vil det kræve en stor indsats af myndighederne for at fastholde epidemikontrollen.
- Men det skal være bag kulisserne. Det skal være spildevandstests og elementer, der ikke påvirker og hæmmer os i vores hverdag. Det er vores mål, og det kræver et kæmpestort og stærkt setup. Men det er det, vi er i gang med at bygge op, siger Magnus Heunicke.
Skal teste spildevand
Netop spildevandstest er et vigtigt værktøj, som giver myndighederne mulighed for at holde øje med coronavirussens udbredelse uden at skulle stikke en pind i næsen eller øret på borgerne.
Et lovforslag, der skal gøre det muligt for vandselskaber at overvåge smitsomme sygdomme i spildevandet, har været til førstebehandling i Folketinget og ventes at blive vedtaget 24. juni.
Derefter vil kommunerne og Statens Serum Institut kunne bestille overvågning af spildevandet hos vandselskaberne.
Det har man allerede lavet forsøg med blandt andet på Bornholm og i Ishøj Kommune. I Ishøj havde man længe haft landets højeste smittetryk, men havde held til at nedbringe det ved hjælp af spildevandstest.
Via kloaksystemet fik kommunen sporet en stor del af smitten til tre bebyggelser. På den måde kunne man opfordre kvarterets beboere til at lade sig teste.
Metoden er desuden afprøvet i flere lande og har vist sig effektiv til at opdage udbrud. Virus udskilles også med afføringen, før en person får symptomer, og kan dermed findes i spildevandet, inden det opdages ved podning.
Ved at sprede metoden ud til hele landet, kan man nøjes med at teste i de tilfælde, hvor spildevandsprøverne viser, at der er grund til at sætte ind med persontest. Dermed kan staten også spare mange penge ved at afslutte den omfattende teststrategi.
- Det er væsentligt billigere, det er klart. Dels er det ikke så indgribende i danskerens hverdag, så det er også samfundsøkonomisk billigere, men jo også i direkte udskrift fra statens side et helt andet beløb, vi taler om her. Hvis vi kan forebygge nye udbrud og opdage dem tidligere, så er det en utrolig klog investering at have det system på plads, siger Magnus Heunicke.
Vil ikke sætte en tidshorisont
TV 2 har mandag spurgt seks eksperter, hvornår danskerne efter deres mening kan vinke farvel til mundbind og test.
Her peger flere af dem også på spildevandsovervågning som et værktøj til at udfase den massive testning. En af dem er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen. Han mener, at vi bør udfase teststrategien i starten af juli.
Så tidligt lægger Magnus Heunicke dog ikke op at lukke testcentrene. Han vil ikke give et konkret skøn på, hvornår det er helt slut med restriktioner, men forudsætningen er, at alle bliver vaccineret, understreger han.
Ifølge den seneste opdatering af vaccinationskalenderen forventer Sundhedsstyrelsen, at alle danskere kan være færdigvaccineret i den første uge af september. Mandag er 23,4 procent af befolkningen færdigvaccineret.
Sundhedsministeren tør dog ikke garantere, at vaccineplanen ikke kan forskubbe sig yderligere, som det allerede er sket flere gange.
Vacciner i Danmark
Onsdag mødes partierne bag genåbningsaftalen for at drøfte yderligere genåbning af samfundet. Her skal de blandt andet diskutere en udfasning af mundbindskravene.
Det er regeringens mål, at de fleste krav om mundbind skal væk inden sommerferien. Det sagde Magnus Heunicke mandag.