Nu skal der produceres coronavacciner i Danmark, siger Mette Frederiksen
En dansk, privatejet vaccinefabrik skal gerne have de første coronavacciner klar i 2022, siger statsminister Mette Frederiksen.
Står det til regeringen, skal der nu etableres en ny vaccinefabrik på dansk jord.
Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) til TV 2.
Læs også:
- Som alle kan se, læse, mærke og høre, så mangler vi vacciner. Derfor har vi brug for at få sat produktionen op, siger hun og tilføjer:
- Derfor går vi efter at kunne producere vacciner mod covid-19 i Danmark i løbet af 2022.
Til den tid skal alle danskere, der måtte ønske det, gerne for længst have modtaget deres første vaccination, men ikke nødvendigvis deres sidste. Derfor skal ønsket om en dansk vaccineproduktion ses som "rettidig omhu", mener statsministeren.
- Det kan sagtens være, at vi ser ind i en fremtid, hvor vi alle sammen får behov for at blive revaccineret. Jeg tør ikke sætte tal på, hvor mange år det kommer til at gælde.
Kommerciel produktion
Ønsket er ikke, at der igen skal etableres en statsejet vaccinefabrik som den, der i 2016 blev solgt til en saudisk sheik for 15 millioner kroner.
Der skal i stedet være tale om en privatejet fabrik, der gennem et offentligt udbud kan producere vacciner til staten.
Et udbud, der kan vindes af en dansk såvel som udenlandsk virksomhed.
- Jeg kommer ikke til at udtale mig om konkrete virksomheder eller vacciner. Men vi har haft en dialog med life science-sektoren, som har en meget høj global troværdighed. Derfor tror vi på, at det her kan lade sig gøre, siger Mette Frederiksen.
Hvad er life science-sektoren?
Life science-virksomheder defineres som alle virksomheder, der arbejder i hele eller dele af værdikæden inden for lægemidler og bioteknologiske præparater samt medicoprodukter. Det vil sige virksomheder, der laver forskning, udvikling, rådgivning, produktion og/eller salg.
Kilde: Erhvervsministeriet
Hvor mange skattekroner, regeringen er villig til at kaste efter en dansk vaccineproduktion, ønsker statsministeren heller ikke at blive konkret omkring. Det kommer til at afhænge af den markedshøring, der først nu skal sættes i gang, fortæller hun.
Her vil den danske stat ifølge statsministeren melde sig som køber af de vacciner, vinderen af udbuddet måtte producere.
Et stort potentiale
Hvor mange vacciner, regeringen er villig til at aftage, og hvor længe en sådan aftale skal gælde, ønsker statsministeren ikke at komme nærmere på nuværende tidspunkt.
Til gengæld understreger hun gerne, hvor store fremtidsperspektiverne i en dansk vaccineproduktion er:
- Her kan vi potentielt tale om vacciner mod sygdomme, som vi ikke kan vaccinere os mod i dag - blandt andet på cancer-området.
Med netop fremtidsperspektiverne for øje vil det ikke alene blive stillet som krav, at vinderen af udbuddet kan producere covid-19-vacciner. De skal samtidig centrere sig om den nyeste teknologi, mRNA, som er brugt i udviklingen af både vaccinen fra BioNTech/Pfizer og fra Moderna.
- Det handler både om covid-19 og om, at vi potentielt kigger ind i en helt ny form for vaccineteknologi og -produktion, som både har store menneskelige muligheder, men altså også kommercielle, siger Mette Frederiksen.
Regeringen vil de kommende uger gå i dialog med markedet om mulighederne for en dansk vaccinefabrik.
Derefter vil den skulle hente opbakning i Folketinget, før der kan blive tale om et egentligt udbud.