Nye asbestregler skaber panik og tomme hylder
Det har været forbudt at benytte sig af asbest i byggebranchen siden 1986, men flere end 100.000 huse i dag er beklædt med asbestholdigt eternittag.
Skal du have lagt nyt tag i den nærmeste fremtid, kan det have lange udsigter.
Et lovkrav om reglerne for håndtering af asbestholdige tagplader træder nemlig i kraft fra 1. juli.
Det betyder, at virksomheder har fra på mandag og indtil 1. januar 2025 til at få en godkendt autorisation til at håndtere det giftige materiale. Det betyder også, at det bliver forbudt for privatpersoner selv at pille deres tag ned og køre det i depot.
Det har skabt så meget panik hos boligejerne, at den største leverandør af eternittagplader i Danmark, Swisspearl, er "fuldstændig lagt ned som aldrig før".
Alle vil have skiftet tag inden mandag.
- Vi er leverandør til 300 tømmerhandler, hvor hylderne lige nu er tomme. Vi er tæt på at have 50 procent højere efterspørgsel, end vi plejer, siger salgschef hos Swisspearl Henrik Gaardsøe.
Er du ramt?
På TV2 Østjylland hører vi gerne fra dig, hvis du står midt i at skulle skifte dine asbestholdige tagplader, før reglerne bliver lavet om, eller hvis du har problemer med at skaffe tagplader.
Tip her eller skriv til redaktion@tv2oj.dk.
Tip osSelvom lovkravet træder i kraft fra på mandag, er det vigtigt at understrege, at det først er gældende fra 1/1 2025.
Ifølge Henrik Gaardsøe, der har været i virksomheden i 22 år og aldrig har oplevet noget lignende, eskalerede efterspørgslen af tagplader for alvor omkring april og er over de seneste uger stukket helt af.
- Lige nu har vi cirka 1,3 millioner bølgeplader i ordre ud til de danske byggemarkeder, og vi er pressede på vores leveringstider, som først er omkring februar næste år.
Ingen panik
Ifølge Tine Sode, der er fagekspert i Videncenter Bolius, er årsagen til panikken højst sandsynlig, at mange boligejere har misforstået reglerne og frygter en decideret priseksplosion efter på mandag.
- Forskellen fra 1/1 2025 kommer til at være, at den tømrer, du vælger, skal have en autorisation, og jeg nægter at tro på, at den bliver så dyr at tage, siger Tine Sode.
Samme holdning deler bestyrelsesleder i nedrivningssektionen i DI byggeri, Thomas Kingo Karlsen.
Heller ikke her forventer de, at det bliver markant dyrere at få pillet sit tag af fra på mandag.
- Autorisationen kræver et firedags kursus, og det kommer til at være de samme medarbejdere, der udfører opgaven efterfølgende. Så jeg vurderer ikke, at det kommer til at ændre markant på prisen, siger Thomas Kingo Karlsen til TV 2.
Private må ikke håndtere asbest
Det er ikke nyt med skrappe regler for håndtering af asbest.
Ifølge Tine Sode er det fornuftigt med de strenge regler, da privatpersoner i sin enkelthed slet ikke burde håndtere de giftige plader.
- Det er først, når asbesten kommer fri af materialet, at det bliver rigtig farligt. Det kan for eksempel være, når en tagplade knækker – og eternittagplader fra 80'erne er møre og knækker nemt.
Asbest
Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke, og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte – såkaldt lungehindekræft.
Der er desuden væsentlig mistanke om, at asbest medvirker til kræft i svælg, tyk- og endetarm og i mavesækken.
Lungehindekræft opdages normalt først 30-60 år efter, man har været udsat for asbest.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Også hos DI Byggeri er de positive over de nye regler.
Thomas Kingo Karlsen håber på, at de nye regler også kan skabe en mere ensartet håndtering fra myndighedernes side.
- Der har tidligere været for stor forskel på, hvor i landet man bor og myndighedernes håndtering, og derfor er vi glade for en regulering på området, siger han til TV 2.
Ingen kurser online
Dog forstår Tine Sode godt bekymringen blandt fagfolkene med hensyn til certificeringen, som altså bliver et lovkrav fra 1. januar næste år.
For her fem dage før man skulle begynde tage kurserne, er der ingen kurser online endnu. Dermed står tømrerne uden mulighed for at blive autoriseret fra starten af.
- Jeg antager, at der er nogen, som har tænkt sig om, da de satte datoerne, men det ligner godt nok, at det modsatte er tæt på at blive bevist.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Beskæftigelsesministeriet, som er dem, der tilbage i marts fremsætte lovforslaget om autorisation, men det har ikke været muligt at nå inden redaktionens deadline.