Østjysk firma vil være Europas største producent af cannabis til medicinsk brug
En fire år lang forsøgsordning med lægeordineret medicinsk cannabis træder i kraft den 1. januar. Lægeforeningen er imod
I Israel har man produceret medicinsk cannabis siden 1980'erne, og i Holland har læger gennem de sidste 10 år haft mulighed for at udskrive cannabis til deres patienter.
Nu er turen så kommet til Danmark, når en fire år lang forsøgsordning træder i kraft den 1. januar.
Og selv om der kun er tale om en forsøgsordning, sætter det gang i iværksætterdrømmene hos godsejer Stig Gamborg fra Djursland og direktør med en fortid i reklamebranchen Lars Thomassen.
De drømmer nemlig om at blive den største producent af medicinsk cannabis i Europa med firmaet Danish Cannabis ved at producere til potentielt 65.000 kunder, og de har derfor investeret 100 millioner kroner i projektet.
- Der er ingen, der ved, hvor stort det danske marked bliver. Det kan blive alt mellem 5000 og 10.000 patienter. Samtidig vil Danmark på grund af forsøgsordningen blive det første land i Europa, hvor man kan etablere en produktion af medicinsk cannabis, siger Lars Thomassen.
Hampplanterne kan blive en god forretning, men kræver en høj grad af sikkerhed.
- Der vil være værdier for 500 millioner til en milliard kroner, og fordi værdierne er så høje, så har man i Canada eksempelvis døgnbevogtning og betonvægge på 48 centimeter i bredden på alle sider på det lager, hvor dagens færdige produktion ligger, siger han.
FAKTA: MEDICINSK CANNABIS
Medicinsk cannabis er et cannabisprodukt fremstillet af en medicinalvirksomhed. I dag bruger nogle patienter cannabis som ’selvmedicinering’ – bl.a. til at lindre bivirkninger ved kræftbehandlingen. Her er der ikke tale om egentlig medicinsk cannabis.
Når man taler om at bruge cannabis til medicinske formål, kan det altså dække to forskellige ting:
- Medicinsk cannabis, som er et kontrolleret cannabisprodukt, lægen skal ordinere.
- Selvmedicineret cannabis, f.eks. cannabisolie, som man selv køber på det sorte marked.
Minister: Danmark kan blive udviklingscentrum for cannabis
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er i Israel for at besøge nogle af de cannabisproducenter, der leverer til landets mange tusinde kunder. Og hun ser et stort potentiale i, at Danmark får sat sig på det nye marked.
- Det handler om at være først i verden for at blive et udviklingscentrum. Jeg så rigtig gerne, at vi kunne eksportere cannabis, da vi er stærke på life science og medicinalproduktionen.
- Med de standarder vi har, er det bedre, at vi driver udviklingen, end at vi lader andre lande gøre det, siger hun.
Lægeforeningen imod forsøgsordning
De sygdomme og symptomer, der i forsøgsordningen vil kunne behandles med medicinsk cannabis, er multipel sklerose, rygmarvsskade, kroniske smerter, hvor anden behandling ikke tåles, samt kvalme og opkastning efter kemoterapi. Det vil være lægen, der har det sidste ord, og vil patientens egen læge ikke udskrive medicinen, så må patienten finde en anden læge.
Hos lægernes interesseorganisation Lægeforeningen er formand Andreas Rudkjøbing skeptisk over for den nye forsøgsordning.
- I stedet for at lade faglige kredse beslutte, hvilke behandlinger der skal være tilgængelige på baggrund af dokumenteret effekt og bivirkninger, er det nu Folketingets medlemmer, der har besluttet, hvilke produkter der kan udskrives af læger. Når man ignorerer fagligheden på den måde, sætter det læger i en svær faglig, juridisk og etisk situation. Det er problematisk for læger at skulle tage ansvar for noget, man ikke er sikker på, hvordan virker, siger Andreas Rudkjøbing.
Lægeforeningen er også foruroliget over, at den aftalte forsøgsordning skal køres meget bredt ud, så alle læger skal kunne udskrive cannabis mod smerte.
- Det omfatter så stor og forskelligartet en patientgruppe, at det reelt bliver vanskeligt at konkludere noget som helst efter forsøgsperioden. Samtidig vil det betyde, at rigtig mange læger kan risikere at komme under et uacceptabelt pres for at udskrive et produkt, hvor hverken virkning eller bivirkninger er velbeskrevne, siger Andreas Rudkjøbing.
Lars Thomassen forstår lægernes skepsis, men mener, at forudsætningen for at teste produktet ikke har været til stede.
- En af årsagerne til, at medicinsk cannabis ikke er testet, er, at det ikke er blevet produceret. Nu producerer vi det, og så vil vi lave kliniske forsøg. Vi bekymrer os ikke om, at Lægeforeningen ikke støtter det. Vi mener, det er et godt alternativ til morfin.
Made in Denmark
Det er Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, der sammen er blevet enige om den 4-årige forsøgsordning.
Oprindeligt var det politikernes plan at importere medicinsk cannabis fra udlandet, men siden har det politiske flertal ombestemt sig:
- De danske landmænd skal have lov til at producere medicinsk cannabis i den her 4-årige periode, frem for at vi skal importere det fra udlandet. Således kan de få indtjeningen ved produktionen og på den måde også skabe arbejdspladser, sagde socialminister Mai Mercado (K).
Danish Cannabis annoncerer først tirsdag, hvor væksthuset skal ligge i Danmark.