Politikere er rystede over skjulte plejehjemsoptagelser – kræver ministeren på banen

Socialdemokratiet vil gerne diskutere de kritisable forhold, men advarer samtidig mod, at Christiansborg "fjernstyrer" de kommunale plejehjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ekstra Bladet har mandag bragt skjulte optagelser fra et plejehjem, som retten forbød TV 2 at vise. Foto: Axel Schütt/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Af Morten Nielsen og Karsten Smed
I samarbejde med tv2.dk

Hjerteskærende, rystende og fuldstændig uacceptabelt.

Sådan lyder det tirsdag fra flere partier på Christiansborg, efter Ekstra Bladet har trodset et fogedforbud og vist TV 2s optagelser af kritisable forhold på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

De skjulte optagelser, som TV 2 fortsat ikke bringer, dokumenterer omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne over for den 90-årige demenssyge beboer Else.

Og det er meget langt fra at være acceptabelt på et dansk plejehjem, siger Venstres Jane Heitmann, der er formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg.

- Det her er meget alvorligt. De billeder fra Aarhus er chokerende, og jeg synes, det kalder på, at ministeren kommer på banen nu og her, siger Jane Heitmann til TV 2.

Kræver hurtige forhandlinger

Hun opfordrer sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at indkalde til snarlige forhandlinger, så der kan blive lavet et ”360-graders eftersyn af hele ældreområdet”.

Her er der ifølge Jane Heitmann behov for at blive set nærmere på blandt andet antallet af anmeldte og uanmeldte tilsyn, samt om personalet har de nødvendige kompetencer til at yde en værdig omsorg.

Denne sag er så forfærdelig, at man næsten ikke ved, hvor man skal begynde.
Søren Pape Poulsen, formand for Det konservative Folkeparti

Samme toner lyder fra Dansk Folkepartis ældreordfører, Karina Adsbøl.

- Vi skal sikre rammerne for en god ældrepleje, og vi skal have sorteret de brodne kar fra. Empati koster ikke noget, og det ser ud som om, der har været en uacceptabel kultur i forhold til, hvordan de ældre skal behandles, siger Karina Adsbøl til TV 2.

De skjulte optagelser dokumenterer omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne over for den 90-årige demenssyge beboer Else. / Foto: TV 2

Søren Pape Poulsen, formand for Det konservative Folkeparti, har på Twitter også reageret på optagelserne.

- Denne sag er så forfærdelig, at man næsten ikke ved, hvor man skal begynde. Ansatte, der har glemt hvad medmenneskelighed og respekt betyder. En kommune, der prøver at skjule sagen for offentligheden. Det er uværdigt og rystende. Føj!

Ønsker diskussion af værgemål

Landsretten har nedlagt forbud mod, at TV 2 viser de skjulte optagelser fra en privat lejlighed på Kongsgården. Retten mener, at billederne er optaget ulovligt, og at de er så krænkende for beboeren Else, at en offentliggørelse ligeledes vil være ulovlig.

Retten lægger især vægt på, at den 90-årige Else grundet sin demenssygdom ikke er i stand til selv at give et gyldigt samtykke til optagelserne, og retten mener ikke, det er tilstrækkeligt, at alle hendes syv børn og barnebarnet, der er værge for hende, har givet TV 2 samtykke til optagelserne.

Ifølge Jane Heitmann er det nødvendigt også at tage en politisk diskussion af, om det er rimeligt med et forbud, når de pårørende har givet samtykke til offentliggørelse.

- Det dur simpelthen ikke, at der først sker noget i den her type sager, når tingene enten havner på forsiden af en avis eller i et TV-medie, siger hun.

Forbuddet mod at bringe optagelserne bør hæves med det samme, mener Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. / Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Vermund: Et sygt system

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, siger til Ekstra Bladet, at forbuddet mod at bringe optagelserne bør hæves med det samme, eftersom de pårørende har givet samtykke.

- Vores tillid til myndighederne bliver jo virkelig sat på prøve af de optagelser. Det vidner om et sygt system, at Aarhus Kommune og Landsretten ikke vil have de her optagelser vist, mener Pernille Vermund.

Det vidner om et sygt system, at Aarhus Kommune og Landsretten ikke vil have de her optagelser vist.
Pernille Vermund, formand, Nye Borgerlige

Hos TV 2 ærgrer nyhedsdirektør Mikkel Hertz sig over Ekstra Bladets beslutning om at trodse fogedforbuddet og offentliggøre optagelserne.

- Det er helt forkasteligt. Ikke bare fordi de krænker vores ophavsret, men også fordi de forpurrer en retsproces, siger Mikkel Hertz.

Han vil nu undersøge, hvordan Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af TV 2s optagelser.

VIDEO: Charlotte Ahm var skuffet, efter at Vestre Landsret i sidste uge stadfæstede afgørelsen om, at de skjulte optagelser ikke må vises. Videoen er fra tirsdag d. 30. juni.

Socialdemokratiet vil ikke fjernstyre kommunerne

Hos Socialdemokratiet mener ældreordfører Birgitte Vind ikke, at optagelserne er et udtryk for det generelle billede af ældreplejen i Danmark, men tilføjer, at regeringen "rigtig gerne vil gå i dialog med de andre partier om området". Et stort "360-graders eftersyn", som Venstre kræver, lægger hun dog ikke op til.

- Vi kan og skal ikke sidde og fjernstyre de enkelte plejehjem eller kommuner. Så fjerner vi nærheden, siger hun.

Men nærhed er der måske ikke så meget af i den her sag, så hvad skal der gøres fra jer på Christiansborg?

- Nu har vi løftet økonomien i kommunerne, og vi arbejder også på, om der kan laves en omskoling af ledige, så der kommer mere personale. Og så skal vi snakke med dem, der udfører arbejdet, for at finde ud af, hvor skoen trykker.

Den ansvarlige rådmand, Jette Skive (DF), undskyldt til de berørte familier. / Foto: TV2 ØSTJYLLAND / Aarhus Kommune

Borgmester indrømmer fejl

Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard (S), har indrømmet, at der er sket fejl på plejehjemmet Kongsgården. Og efter hård kritik fra flere pårørende til borgere på Kongsgården har den ansvarlige rådmand, Jette Skive (DF), undskyldt til de berørte familier. Hun fik optagelserne at se, inden de blev ramt af et fogedforbud.

- Jeg blev frygtelig ked af det, jeg så, og handlede på udsendelsen med det samme.

Den hårde kritik af Kongsgården betød, at 13 plejere på plejehjemmet i foråret blev indkaldt til tjenstlige samtaler, ligesom plejehjemmets forstander er blevet fjernet. Derudover er områdechefen ikke længere ansvarlig for Kongsgården. Jette Skive har desuden varslet flere fyringer.

De skjulte optagelser kan ses på ekstrabladet.dk. I en af artiklerne kan man se 90-årige Else blive hængt op i en sele og i en anden artikel bliver hun kørt til fest siddende i sin egen afføring.

Derfor fortæller vi historien 

TV 2’s dokumentarudsendelse indeholder skjulte optagelser fra plejehjem i Aarhus og Randers. Da optagelserne er omfattet af et fogedforbud, har TV 2 ØSTJYLLAND valgt ikke at bringe dem.

Ekstra Bladet har bevidst brudt forbuddet ved at offentliggøre flere videoer fra udsendelsen. Det kan man naturligvis være forarget over. På TV 2 ØSTJYLLAND er vi dog først og fremmest glade for, at danskerne nu omsider ser de skræmmende optagelser.

Videoerne dokumenterer alvorlige overgreb og svigt af nogle af de mest sårbare mennesker i Danmark. Vi ser blandt andet, hvordan 90-årige demensramte Else under store smerter bliver hejst op i en sele, så hun kan lave afføring ned i en seng. Det fortsætter i syv minutter, selv om hun tydeligt siger, at det gør ondt.

Vi er også vidner til, at Else bliver kørt til halloween-fest siddende i sin eget afføring og tis. Og sådan fortsætter det i dokumentarudsendelsen. Scene efter scene.

Som samfund skylder vi Else og alle andre demensramte ældre, at vi giver dem en god og anstændig pleje. Det er ikke tilfældet i de optagelser, Ekstra Bladet har bragt. Derfor fortsætter vi på TV2 ØSTJYLLAND vores dækning af forholdene på plejehjemmene: Hvad er årsag til dette svigt? Og hvordan kan vi forhindre, at det sker i fremtiden?

Dét er de vigtige spørgsmål. Ikke om Ekstra Bladet bryder et forbud.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her