Red Barnet: Ny undersøgelse om digitale krænkelser er 'meget voldsom'

En 15-årig pige har set en video på TikTok af tre mænd i en bruser, der "skar hovedet over" på en kvinde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Af Maja Langberg
I samarbejde med tv2.dk

Børn og unge skal nærmest forvente at møde noget ubehageligt, når de går på nettet.

I hvert fald har 69 procent af 9-17-årige inden for det seneste år enten fået tilsendt intime billeder fra fremmede voksne, set voldelige videoer eller på anden vis stødt på krænkende indhold online.

Der var en video på TikTok med en pige, der sad i en bruser, og så var der tre mænd, der stod og skar hovedet over på hende
15-årig pige i ny Epinion-undersøgelse

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Red Barnet og Trygfonden.

- Det kan være billeder og video af mennesker, der bliver slået ihjel. Noget, der bestemt ikke er for børn og unge, og det kalder i allerhøjeste grad på handling, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der er generalsekretær i Red Barnet, til TV 2.

Generalsekretæren kalder det "meget, meget voldsomt", at flertallet nu er ofre for de digitale ubehageligheder.

Har du oplevet noget?

Har du haft ubehagelige oplevelser online og har lyst til at tale om det, er du velkommen til at skrive til TV 2 på 1234@tv2.dk.

Ufrivillig deling af intime billeder

Da Red Barnet senest undersøgte omfanget i 2021, havde 42 procent af de adspurgte haft ubehagelige oplevelser på internettet.

Siden er digitale krænkelser kommet mere på dagsordenen, påpeger Johanne Schmidt-Nielsen, og derfor er den nye undersøgelse ifølge hende kun mere interessant:

- Det er jo værd at bemærke, at den her markante stigning er kommet i en tid, hvor vi ellers alle taler rigtig meget om det her.

Dykker man ned i tallene, viser det sig blandt andet, at ni procent af 9-17-årige det seneste år har oplevet at få delt private eller intime billeder eller videoer af sig selv uden at have givet lov.

Det er tre gange så mange som i 2021, hvor andelen var tre procent.

Samtidig har der været en fordobling i andelen af unge, der er blevet kontaktet af nogen, de ikke har lyst til at tale eller skrive med – fra 18 procent til 36 procent.

Mænd "skar hovedet over" på kvinde

Undersøgelsen fra Red Barnet og TrygFonden omfatter flere eksempler fra børn og unge, der fortæller om deres oplevelser.

Eksempelvis fra en 15-årig pige, der er blandt de 32 procent, som svarer ja til at have set voldsomme billeder eller videoer.

- Der var en video på TikTok med en pige, der sad i en bruser, og så var der tre mænd, der stod og skar hovedet over på hende. Altså, så stod de bare og skar på hende, indtil hendes hoved blev helt blåt og røg af, lyder et anonymiseret uddrag fra hende.

Den 15-årige pige fortæller videre, at det ”er sådan lidt ubehageligt”.

- Det var bare, da jeg sad og scrollede. Jeg tænkte, "hvorfor gør de sådan noget?" Så scrollede jeg videre. Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle gøre, siger hun.

Opsang til techgiganterne

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen er der brug for mere handling.

Både hos forældre, i EU, på skolerne, blandt techgiganterne og på Christiansborg.

Særligt techgiganterne får en opsang med fra generaldirektøren, der blandt andet efterlyser en reel aldersverificering på de sociale platforme og en bedre moderation af det indhold, der finder vej til feedet.

- Techgiganterne, der driver de her platforme, tager slet, slet ikke ansvar, siger hun.

Techselskabernes forretningsmodeller, der går ud på at fastholde brugernes opmærksomhed, bør ifølge Johanne Schmidt-Nielsen også få et ordentligt eftersyn.

- Hvad er det, de digitale platforme, techgiganterne, gør for at fastholde vores opmærksomhed? Det er jo blandt andet at skrue op for det meget voldsomme indhold, siger hun.

Red Barnets råd til forældre

1. Vis, at du er der for dit barn

Dit barn skal vide, at det altid trygt kan komme til dig, hvis det oplever noget ubehageligt på nettet, uden at du bliver skuffet, vred eller tager barnets mobil.

Vi ved nemlig, at frygten for, at forældre reagerer med straf eller skuffelse, desværre er en meget stor barriere for, at børn går til deres forældre.

2. Kom på samme side af skærmen som dit barn

Du behøver ikke vide alt om streaks eller algoritmer for at spørge ind til dit barns digitale færden. Du er ekspert i dit barn, og det er langt vigtigere. Det kræver ingen digitale evner at være nysgerrig, så kom over på den anden side af telefonen og computerskærmen og kig med.

Vi ved, at de forældre, der taler med deres børn om, hvad de laver på nettet, når det er godt, trygt og helt almindeligt, er de forældre, som børn i højere grad kommer til, når de har oplevet noget ubehageligt.

3. Få hjælp til din hjælp

Hjælp dit barn med at få sat profiler på sociale medier op, så de er så sikre og private som muligt. Du kan ringe til SletDet Rådgivningen eller gå ind på Red Barnets hjemmeside og få hjælp. Der kan du også få hjælp til at anmelde, få fjernet materiale og kontakte sociale medier.

Kilde: Red Barnet.

EU's nyeste digitale lovgivning, den såkaldte Digital Services Act, trådte i kraft i februar.

Ifølge EU-Kommissionen skal loven sørge for "bedre beskyttelse af børn online" og "mindre eksponering for ulovligt indhold".

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her