Sådan rammer krigen i Europa din indkøbskurv

Fire af de største banker i Danmark skønner, at inflationen vil nå helt op på 6 procent i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Rusland og Ukraine tegner sig for en tredjedel af verdens samlede hvedeeksport, som i høj grad er påvirket af krigen. Foto: Signe Goldmann / Ritzau Scanpix
Af Marwa Mezouri
I samarbejde med tv2.dk

Det bliver dyrere at fylde indkøbsvognene op.

Siden Rusland invaderede Ukraine, er priserne på flere varer steget til vejrs – heriblandt på fødevarer som mejeriprodukter, hvede og kød.

Især priserne på korn er der stort fokus på lige nu, fortæller Palle Jakobsen, som er markedsanalytiker hos analyse- og rådgivningsvirksomheden Agrocom.

I EU har vi et kornoverskud, hvilket betyder, at vi kun har de høje priser at bekymre os om.

Men i blandt andet Nordafrika, Mellemøsten og store del af Asien har man et kornunderskud.

Det her kommer til at få betydning på sigt – ingen tvivl om det.
Palle Jakobsen, markedsanalytiker hos Agrocom

- Krigshandlingerne i Ukraine kan føre til uroligheder i den arabiske verden – ligesom Det Arabiske Forår i 2010, hvor befolkningen demonstrerede mod høje brødpriser. Jeg kan forestille mig, at vi vil se den slags nyheder igen henover sommeren, hvor der vil være uroligheder over mangel på mad, siger Palle Jakobsen til TV 2.

Selvom vi i Danmark i øjeblikket har et overskud på korn, er lagerne ved at blive mindre. Det skyldes, at EU årligt eksporterer en stor del af sin høst, lyder det fra markedsanalytikeren.

Hvedepriser steget med en fjerdedel

En af de virksomheder, som er ramt af prisstigninger, er Ostebørsen i Vemmelev.

Her kostede 1 kilo ost i august sidste år 80 kroner. Men siden da er prisen steget med 10 kroner.

- Der varsles prisstigninger igen her til april. Lige nu prøver vi at holde priserne nede, men det kan vi ikke for evigt, fortæller Henrik Møller Kastrup, som er osteproducentens direktør.

Henrik Møller Kastrup er direktør i Ostebørsen, hvor prisen på et kilo ost er steget med ti kroner. Foto: TV 2 NEWS

Rusland og Ukraine tegner sig for en tredjedel af verdens samlede hvedeeksport, og på bare et år er prisen på hvede steget med 24 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Og det mærkes i høj grad hos Ostebørsen.

- Hvede er foder til dyrene. Derfor har det her store konsekvenser, siger Henrik Møller Kastrup til TV 2.

"Rigtig dårlig" høst i 2022

Men så længe der er krig i Ukraine, skal vi forvente, at priserne på blandt andet hvede vil fortsætte med at være høje, fortæller Palle Jakobsen.

For et af de store problemer er, at man ikke kan eksportere hvede igennem Sortehavet på grund af krigen.

- Russerne eksporterer stadigvæk lidt, men i langsomt tempo. Eksporten i Ukraine er lukket helt ned, og krigen påvirker også Rumænien og Bulgarien, fordi de ikke tør sejle ind i Sortehavet af frygt, siger han.

Vi havde forventet, at energipriserne ville blive mere normale nu, men de er blevet alt andet end det.
Louise Aggerstrøm, privatøkonom hos Danske Bank

Han forventer desuden, at høsten i Ukraine vil blive ”rigtig dårlig” i 2022 – også hvis krigen skulle ende allerede til sommer.

For foråret nærmer sig, og derfor skal de ukrainske landmænd snart ud på markerne, hvor der skal gødes og såes korn. Men spørgsmålet er, om de vil kunne få dieselolie til deres traktorer, så de kan udføre arbejdet, siger Palle Jakobsen:

- Selvom der vil blive fred, hjælper det ikke at gøde markerne i juni måned, for der er det for sent, og avlen bliver dårlig. Det her kommer til at få betydning på sigt – ingen tvivl om det.

At løfte sanktioner vil hjælpe

I en rundspørge foretaget af TV 2 Business skønner fire af de største banker i Danmark, at inflationen vil nå helt op på 6 procent i år.

En af bankerne er Sydbank, som regner med en inflationsstigning på 5,7 procent.

- Vi havde forventet, at energipriserne ville blive mere normale nu, men de er blevet alt andet end det, og det er derfor, at vi skruer op for inflationsskønnet, lyder det fra Søren V. Kristensen, som er cheføkonom i banken.

Ifølge Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm kan man lægge en dæmper på inflationen, hvis Vesten løfter nogle af sanktionerne mod Rusland.

- Det kan man dog først, når de (Rusland, red.) stopper med at være så aggressive, tilføjer hun.

Største stigning i forbrugerpriserne i over 30 år

I februar er forbrugerpriserne – også kendt som inflation – vokset med 4,8 procent i forhold til året før, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Det er den største stigning på ét år siden 1989.

Især gas og elektricitet har drevet inflationen op, og situationen kan blive værre i den kommende tid, vurderer Søren V. Kristensen, cheføkonom hos Sydbank.

- For ganske få uger siden var mangel på arbejdskraft i vores optik den største trussel mod økonomien. Det har ændret sig efter den russiske invasion af Ukraine, skriver han i en analyse.

Nu er det de stigende priser på energi, fødevarer og en række af andre råvarer, som truer økonomien mest, tilføjer Søren V. Kristensen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her