Se listen: Så gammel kan man forvente at blive i din kommune

Ulighed i kommunerne skyldes såkaldte sociale ghettoer, mener professor. Se listen over østjydernes forventede retslevetid nederst.

I Østjylland er Skanderborg 'vinderen', mens Norddjurs er 'taberen'. Foto: Tommy Kofoed - Ritzau Scanpix
Af Maja Kærhus Jørgensen og Sophie Schou Jensen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med tv2.dk

Der er stor forskel på, hvor langt et liv man typisk får, alt efter hvilken kommune man er bosat i.

For eksempel forventes mænd i Skanderborg Kommune i gennemsnit at leve omkring tre år længere end mænd, der er bosat i Norddjurs Kommune. Det viser nye tal fra Finansministeriet.

Der er store regionale forskelle, når det kommer til livsstil og uddannelse, og derfor er der forskel i levealderen. 
Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi, VIVE

Én af de største forskelle findes på Sjælland. I Rudersdal Kommune lever mændene i gennemsnit  seks år mere end mænd, der bor i Lolland kommune.

Det skyldes de såkalde sociale ghettoer, som dækker over områder, hvor folk med flere penge og en bedre sundhed samler sig, forklarer Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi hos VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, til Fagbladet 3F.

- Der er store regionale forskelle, når det kommer til livsstil og uddannelse, og derfor er der forskel i levealderen. Med undtagelse af alkohol, som man bruger temmelig meget i Nordsjælland, så er sundheden generelt dårligere i lavindkomst-kommunerne, siger han til bladet.

Stor forskel blandt kommuner

Finansministeriets tal er opgjort ud fra, hvor mange år de henholdsvis 30-årige mænd og kvinder forventes at have tilbage - også kaldet deres restlevetid.

Og beregningerne viser, at restlevetiden er lavest i mange kommuner på Vest- og Sydsjælland samt i og omkring Købehavn og Vestegnen. I den høje ende af skalaen ligger kommuner i Midt- og Vestjylland og Nordsjælland.

Den gennemsnitlige restlevetid er i dag 49,8 år for mænd og 52,8 for kvinder, men i nogle kommuner ligger den helt nede på 46,3 år og 51 år for henholdsvis mænd og kvinder.

Levetid er steget i de større byer

Der er dog også gode nyheder over hele linjen. For ifølge opgørelsen er restlevetiden steget i stort set alle kommuner i perioden 2001-2018.

Særligt i kommunerne omkring Aarhus og København har stigningen været stor. Hos Finansministeriet peger man på, at ændringerne i hovedstadskommunen skyldes flere ressourcestærke borgere og et faldende antal førtidspensionister i den erhvervsaktive alder.

Restlevetiden er steget mindst i en række kommuner i det sydlige Danmark - herunder Lolland, Guldborgsund, Vordingborg, Langeland, Sønderborg og Tønder.

Så længe kan du forvente at leve i din kommune:

Aarhus: 81,9 år – Mænd: 80,1 år – Kvinder: 83,7 år

Norddjurs: 80,55 år – Mænd: 78,4 år – Kvinder: 82,7 år

Syddjurs: 82,3 år – Mænd: 80,8 år – Kvinder: 83,8 år

Randers: 80,65 år – Mænd: 78,8 år – Kvinder: 82,5 år

Favrskov: 82,65 år – Mænd: 81 år – Kvinder:84,3 år

Odder: 82,6 år – Mænd: 80,7 år – Kvinder: 84,5 år

Horsens: 81,55 år – Mænd: 79,7 år – Kvinder: 83,4 år

Skanderborg: 82,75 år – Mænd: 81,1 år – Kvinder: 84,4 år

Silkeborg: 81,95 – Mænd: 80,3 år – Kvinder: 83,6 år

Kilde: Finansministeiet. Der er ikke vist tal for Læsø, Ærø, Samsø og Fanø, fordi det vurderes, at tallene her er forbundet med særlig stor usikkerhed på grund af kommunestørrelsen

Kilde:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her