Skal buschauffører og kassemedarbejdere foran i vaccinekøen? Nej, siger eksperter
Flere sundhedsordførere vil have bestemte faggrupper foran i køen, men det er ikke vejen at gå, mener eksperter.
Mandag morgen landede nyheden om 900.000 flere vaccinedoser til Danmark.
Med de ekstra doser kan vi opnå målet om have vaccineret alle danskere, inden vi går på sommerferie i slutningen af juni, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
Det gælder altså også den sidste gruppe i vaccineplanen, den såkaldte gruppe 12, der består af omkring tre millioner raske danskere over 16 år.
Gruppe 12 er den største gruppe af befolkningen, der skal vaccineres. Den oprindelige plan fra Sundhedsstyrelsen lægger op til, at borgerne i gruppen skal indkaldes løbende efter alder.
Men flere partier efterlyser nu, at den store gruppe bliver prioriteret, så bestemte faggrupper rykkes foran i køen, hvis de har et arbejde, hvor de er i kontakt med mange mennesker.
Har taget en hård tørn for alle
Ifølge SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, der er valgt i Østjyllands Storkreds, er det kun rimeligt, at folk i fronten prioriteres før resten af befolkningen, når først de sårbare grupper er vaccineret.
Det gælder for eksempel buschauffører, pædagoger, lærere og kassemedarbejdere, fortæller hun til TV 2.
- Mange af de her mennesker har taget en hård tørn for os alle sammen i lang tid, siger Kirsten Normann Andersen.
Også hos Dansk Folkeparti forventer man, at Sundhedsstyrelsen flytter de pågældende danskere forrest i køen, fortæller sundhedsordfører Liselott Blixt.
En absurd diskussion
Nils Strandberg Pedersen, der er læge og tidligere direktør for Statens Serum Institut, mener dog ikke, det er den rigtige vej at gå. Han mener i stedet, det er de unge fra 16 til 30 år, der skal vaccineres først.
- Det er dem, som har det største smittetryk, og det er dem, som skal i gang igen, siger han.
Desuden er der ifølge den tidligere direktør ikke tilstrækkelig med bevis for, at arbejderne i for eksempel offentlig transport og supermarkeder skulle blive smittet i højere grad end andre.
Læs også:
Det samme mener professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.
Ifølge ham bliver det mere til en politisk diskussion end et spørgsmål om, hvem der har mest gavn af at være først på banen, og han argumenterer for, at erhvervsrejsende eller kollegiebeboere i så fald kan være lige så væsentlige at prioritere.
Hans Jørn Kolmos har en forventning om, at hele vaccinationsprogrammet vil accelerere i løbet af foråret. I så fald er det et spørgsmål om ugers forskel, og derfor kan det blive "en absurd diskussion at have", fortæller han.
Vil se vaccinerne først
Det har dog endnu ikke været på tale fra sundhedsmyndighedernes side at dele den sidste vaccinationsgruppe op.
Derfor vil man i Venstre heller ikke lægge sig fast på noget endnu.
- Jeg kan godt forstå, at der er mange faggrupper, der melder sit behov for at få vaccinen først, men jeg synes, vi skal vente på Sundhedsstyrelsens faglige indspil først, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).
Både hos Venstre og Dansk Folkeparti ser man dog på udmeldingen om knap en million ekstra doser med en vis forsigtighed belært af tidligere udmeldinger om leveranceproblemer.
Ifølge Martin Geertsen skal nyheden derfor "tages med forbehold", ligesom Liselott Blixt vil se vaccinerne ankomme, før hun tror det.
- Jeg vil altså hellere have vaccinerne i hånden, end de er noget, vi tror, vi får, siger hun.
Ifølge Sundhedsstyrelsen vil alle danskere efter planen kunne være vaccineret senest i uge 25.