Sundhedsstyrelsen retter sig selv: Vil alligevel bruge Moderna-vaccine
Unge under 18 år vil fortsat blive tilbudt vaccinen, selv om Norge og Sverige har et andet forsigtighedsprincip.
Sundhedsstyrelsen vil stadig tilbyde unge under 18 år Modernas vaccine mod coronavirus.
Det præciserer styrelsen, et døgn efter man ellers udsendte en pressemeddelelse med stik modsatte budskab.
- Der er ikke ændret noget i vores anbefalinger i forhold til Modernas vaccine, siger pressechef Tina Guldmann Gustavsen til TV 2.
Pressemeddelelsen blev i danske medier bredt udlagt, som at Sundhedsstyrelsen ville droppe vaccinen til unge under 18 år.
Men det beror på en misforståelse, erkender Sundhedsstyrelsen.
- Det var ikke den bedste pressemeddelelse, vi har skrevet. Den var uklar og gav anledning til misforståelser, siger Tina Guldmann Gustavsen.
Sverige og Norge sætter på pause
Tidligere onsdag satte Sverige brugen af Moderna-vacciner på pause for personer, der er født i 1991 eller senere.
Også i Norge besluttede man onsdag fremover at tilbyde personer under 18 år vaccinen fra Pfizer, også selv om de har fået første stik med Modernas vaccine, ud fra et forsigtighedsprincip.
Forholdsreglerne skyldes mistanke om en øget, men dog meget lille, risiko for betændelse i hjertemusklen eller hjertesækken.
Hjertebetændelse
Hjertebetændelse - eller Myokarditis - er en sjælden bivirkning efter mRNA-vacciner, hvor der opstår betændelse i hjertemusklen. Den er både observeret efter vaccination med Pfizer og Moderna.
Tilstanden opstår hyppigere blandt yngre aldersgrupper, især blandt drenge og yngre mænd. Det er oftest set efter anden vaccinedose, og som regel en uge efter vaccinen er givet.
Myokarditis kan også opstå efter smitte med coronavirus.
Hvor ofte myokarditis opstår er usikkert, fordi forskellige lande har forskellige indrapporteringssystemer og overvågning af bivirkninger.
Kilde: FHI
Og det var netop de nordiske broderlandes ageren i forhold til vaccinen fra Moderna, som fik Sundhedsstyrelsen til at reagere.
- Vi vidste, at der ville blive meldt ud fra Norge og Sverige, og derfor ville Sundhedsstyrelsen understrege, at der ikke var ændret noget fra dansk side, siger Tina Guldmann Gustavsen.
I en ny opdateret version af onsdagens pressemeddelelse præciserer Sundshedsstyrelsen derfor:
- Begge covid-19 vacciner, både den fra Pfizer/BioNTech og den fra Moderna er særdeles effektive vacciner, som har en vigtig plads i det generelle vaccinationsprogram i Danmark.
Mistanke om hjertebetændelse
I de foreløbige data, som er samlet fra fire nordiske lande, bliver der rejst mistanke om øget risiko for hjertebetændelse ved vaccination med Moderna, selvom antallet af hjertebetændelsestilfælde fortsat er meget lavt.
Studiet er ikke afsluttet og publiceret, men data fra blandt andet Norge tyder på, at forekomsten af hjertebetændelsen er øget, særligt efter andet vaccinestik.
Men Sundhedsstyrelsen vil altså følge vurderingen i Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMAs) bivirkningskomite.
Når der kommer nye udmeldinger, vil Sundhedsstyrelsen tage stilling til, om der er behov for ændringer i anbefalingerne, skriver Sundhedsstyrelsen.
I alt har 1100 personer under 18 år i Danmark modtaget Modernas vaccine, der stadig er både vigtig og effektiv, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.