Østjysk sygehus må aflyse operationer og sende børn til andre hospitaler

Mens RS-smitten stiger, kommer overlæge med en opfordring til forældre med syge børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
TV 2 mødte Sofia Andersson, hvis søn har været indlagt i over en uge. Hun beskrev sig selv som værende i overlevelsesmode. Foto: Josefine Uhd Stritich / TV 2
Af Frederik Lange
I samarbejde med tv2.dk

Lige nu er Aarhus Universitetshospital så hårdt ramt af RS-virussen, at de må sende børn til regionens andre hospitaler.

Samtidig har hospitalet aflyst planlagte operationer mandag og overvejer at gøre det samme tirsdag om nødvendigt.

Det fortæller overlæge Klaus Birkelund Johansen, der er overlæge på børne- og ungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital, til TV 2.

- Vi er fyldt op, vi har ikke flere pladser. Alle vores systemer er i brug i øjeblikket, siger han.

Lige nu har børne- og ungeafdelingen ti børn liggende i luftvejsstøtte-systemer og er overbelagt med RS-patienter i forhold til dens normering. Enkelte børn er i intensiv behandling for RS-virussen.

Aarhus-hospitalet er langt fra det eneste sted i landet, der er presset af RS-virussen.

Virussen rammer meget tidligere i år

Også på Hvidovre Hospital og H.C. Andersen Børne og Ungehospital i Odense meldes der om pressede tilstande lige nu som følge af RS-virussen, skriver B.T.

- Vi fylder vores stuer op hver dag, siger Helle Christiansen, der er overlæge på Hvidovre Hospitals børneafdeling til avisen.

Opråbene fra de forskellige hospitaler kommer lidt over en uge, efter Statens Serum Institut berettede om, at ”ekstraordinært mange” lige nu får konstateret RS-virus.

Udbruddet kommer i år meget tidligere, end vi normalt ser. Normalt topper RS-tilfældene i februar, men i år har de registrerede smittetal allerede overgået de seneste års kurver.

I år rammer RS-virussen hårdere og meget tidligere end normalt. Graf fra Statens Serum Institut over tidligere års RS-smittetal sammenlignet med dette års. / Foto: Statens Serum Institut

Den udvikling er ikke særligt opløftende, siger Klaus Birkelund Johansen fra Aarhus Universitetshospital.

- Jeg kan godt være bekymret for, at vi får en meget kraftig og høj forekomst hen over vinteren. Samtidig er vi også bekymrede for en hård influenzasæson, siger han til TV 2.

Hvad er RS-virus?

RS-virus er den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende luftvejsinfektion hos små børn.

Symptomerne er de samme som ved en almindelig forkølelse med hoste. Specielt børn under 6 måneder kan udvikle besværet vejrtrækning. Det kan resultere i udmattelse, hosten, og at barnet enten ikke kan spise eller ikke har kræfterne til det.

Ved 2-årsalderen har næsten alle børn haft RS-virus en gang, og halvdelen har haft det to gange.

Virussen forekommer hvert år ved vintertid, og i Danmark strækker sæsonen sig normalt fra november til udgangen af april.

I Danmark er det yderst sjældent, at børn dør af RS-virus infektion. Men specielt hos helt små børn, for tidlig fødte børn og børn med hjerte- eller lungelidelser kan forløbet være langvarigt og kræve hjælp til vejrtrækning.

Kilde: Sundhed.dk

Hvor farlig er RS-virus?

RS-virussen rammer især hårdt hos de helt små børn mellem nul til seks måneder, men også børn mellem et halvt til to år kan opleve slemme forløb, fortæller Klaus Birkelund Johansen.

Voksne i alle aldre kan også rammes, men de rammes sjældent hårdt, skriver Statens Serum Institut.

Som forælder kan man holde øje med, om barnet har høj feber, om det oplever besvær med vejrtrækning og om barnets urinproduktion holder op eller er nedsat, siger Klaus Birkelund Johansen.

Selvom det er en god idé at holde øje med symptomerne hos sit barns, bør man dog tænke sig om, inden man kontakter vagtlægen.

Aarhus Universitetshospital. / Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hen over weekenden har der været op mod en times ventetid for at komme igennem til vagtlægerne i Region Midtjylland, siger Klaus Birkelund Johansen.

Han opfordrer derfor til, at man først tager kontakt til egen læge eller vagtlægen, hvis ens barn har været syg over en periode på en til to dage.

Han fortæller samtidig, at forældre ikke bør være meget bekymret for, at deres barn kan risikere at dø af RS-virussen. Dødsfald forekommer, men yderst sjældent – omtrent en til to gange om året, siger han.

RS-virus minder meget om coronavirus, når det handler om smitte og smitteforebyggelse. Derfor er det en rigtig god idé at holde afstand, have god håndhygiejne og spritte af, hvis man vil undgå, at ens barn skal blive smittet.

- Har man børn under seks måneder bør man også undgå kontakt med andre, der har en luftvejsinfektion, siger Klaus Birkelund Johansen til TV 2.

Der er også travlhed på børneafdelingen på hospitalet i Randers for tiden. RS-virus florerer blandt usædvanligt mange børn. / Foto: Regionshospital Randers

Allerede torsdag kunne TV 2 rapportere om, at børneafdelingen i Hvidovre oplevede et særligt pres fra RS-virussen. Her sagde en overlæge blandt andet, at hun ”aldrig nogensinde før” havde set et RS-sygt barn i august. Det har hun nu. Læs hele reportagen her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her