Moske pegede på lille parti - bragede frem
Det har tilsyneladende givet pote, at Fredens Moské har anbefalet deres medlemmer og støttere at stemme på Frie Grønne.
Da folketingsvalget blev udskrevet for fire uger siden, satte Fredens Moské i Gellerupparken sig for at undersøge, hvilke partier, moskeen ville anbefale folk at stemme på.
Den aarhusianske moske, der er drevet af Arabisk Kulturforening og holder til i lokaler i Bazar Vest, kom frem til en klar konklusion:
Det er Frie Grønne og Moderaterne, der har den bedste politik på hylderne.
- Det er ikke nyt, at vi engagerer os i både det ene og det andet valg sammen med andre lokale foreninger og aktører i området. Vi ser på de forskellige partiers politik og prøver at finde ud af, hvem der kan gøre noget godt for os og for Danmark politisk, og vores anbefaling blev derfor Frie Grønne og Moderaterne, siger et medlem fra Fredens Moskés medieudvalg.
Moskeen har besluttet sig for, at navngivne enkeltpersoner ikke udtaler sig, men at det er medieudvalget, der taler på vegne af moskeen.
Om det er moskeens fortjeneste, at partiet Frie Grønne fik et forrygende valg i netop Gellerup, er ikke til at vide.
Vildt resultat
Men i hvert fald endte over 21 procent af vælgerne ved valgstedet Globus1 i Gellerupparken i Aarhus Vestkredsen med at sætte kryds ved liste Q, som dermed blev det absolut største parti - selvom partiet på landsplan måtte nøjes med 0,9 procent og dermed ikke klarede sig over spærregrænsen.
Det næststørste parti i Gellerupparken blev Socialdemokratiet med 16 procent af stemmerne ved Globus1.
Fredens Moské har sammen med andre lokale aktører uddelt flyers og talt med potentielle vælgere om, hvor krydset skulle sættes.
- Vi mener, vi har et socialt ansvar som moske her i lokalområdet, og det har vi forsøgt at leve op til ved rent faktisk at gå i dybden med de politiske muligheder og mobilisere vælgere i området, siger moskeens medieudvalg.
Paneldebat med kun to partier
Der er også blevet afholdt et vælgermøde i Fredens Moské med op mod 300 fremmødte borgere.
Det var dog ikke alle partier, der var inviteret til debatmødet fredag aften den 21. oktober. Faktisk var det kun to partier, der havde fået en invitation: Frie Grønne og Moderaterne.
- Vi ville gerne lægge vores stemme et sted, hvor den kunne være afgørende, og vi synes ligesom Moderaterne, at der er brug for en ny retning. Vi har lige haft tre år, hvor Mette Frederiksen sagtens kunne gå udenom Enhedslisten og Radikale Venstre, hvis hun ville, og der var håbet, at Moderaterne ikke ville være til at komme udenom, siger medlemmet af moskeens medieudvalg og tilføjer:
- Frie Grønne er stærke på den antiracistiske dagsorden og klimapolitikken, og håbet var, at en stemme på dem kunne trække udlændingeretorikken i en mere fornuftig retning.
Men er det ikke lidt udemokratisk kun at invitere to ud af 14 partier til en debat i moskeen?
- Det mener vi ikke. Det er ikke vores opgave at sørge for, at alle får lige meget taletid og opmærksomhed. Partierne har haft rigeligt med muligheder for at fremlægge deres ståsted i aviser og tv-debatter og alt muligt andet, siger medlemmet af moskeens medieudvalg.
Radikale Venstre og Enhedslisten har mistet moskeens anbefaling
Ved forrige valg anbefalede Fredens Moské, at krydset skulle sættes ved Radikale Venstre eller Enhedslisten, der også endte med at få gode valg i området.
Radikale Venstre fik i 2019 27,9 procent af stemmerne i ved valgstedet Globus 1 i Gellerup, mens partiet denne gang måtte nøjes med bare 6,3 procent.
Moskeen er jo på mange måder en autoritet i lokalområdet, så har I slet ikke haft nogle betænkeligheder ved så klart at melde ud, hvilke partier I anbefaler?
- Nej, det har vi ikke. Det er helt op til folk selv at afgøre, hvem de vil stemme på. Vi har bare meldt ud, hvad vi forestiller os kunne være godt at støtte, og så er vi glade for den voksende politiske interesse blandt muslimske borgere, siger medieudvalget.
Man må gerne stemme som muslim
På Fredens Moskés Facebook-side, hvor der er blevet reklameret for debatmødet, er der en borger, der kritiserer, at moskeen opfordrer sine medlemmer til at stemme til valget, fordi demokrati ifølge nogen er imod islam.
Men medieudvalget fortæller, at det er meget få, der har været kritiske.
- Vi mener, at det vi gør, er det rigtige, og at vi selvfølgelig skal prøve at gøre vores stemme gældende. Dog vil der altid være nogle enkeltindivider, der har en anden holdning, siger medlemmet af medieudvalget.
Fredens Moské var en af de moskeer, der blev stærkt kritiseret efter TV 2-dokumentaren 'Moskeerne bag sløret' i 2016.