Trusler og chikane: Skal byrådspolitikere have psykologhjælp?
I Skanderborg skal politikerne beslutte, om de skal have mulighed for psykologhjælp i forbindelse med chikane og trusler.
Byrådet i Skanderborg skal onsdag beslutte, om der skal være en psykologordning til rådighed for byrådsmedlemmerne.
- Vi skal have beredskabet klar og være beredt til den dag, det sker. Der har på landsplan været en hyppigere tendens til, at lokalpolitikere udsættes for chikaner og trusler end for år tilbage, siger borgmesteren i Skanderborg Kommune, Frands Fischer (S), til TV2 ØSTJYLLAND.
Det kan enten være i forbindelse med en konkret sag, men der kan også træffes beslutning om at stille en generel psykologordning til rådighed for byrådsmedlemmerne.
Behovet skal dog være sket i forbindelse med varetagelsen af erhvervet som byrådsmedlem.
- Anbefalingen fra KL siger, at vi som byråd på forhånd skal tage stilling til det og få vedtaget det, inden det sker. En række andre kommuner har vedtaget det her, siger Frands Fischer.
Pengene skal tages fra den politiske konto
Det er ikke i forbindelse med en konkret episode, eller på baggrund af en kritisabel debatkultur, at byrådet nu skal beslutte, om der skal være en psykologordning, fortæller borgmesteren.
De er blevet opmærksomme på det, da nye byrådsmedlemmer er trådt ind i byrådet og efter en temadag omkring samarbejdet med politiet, hvor de fortalte om politianmeldelser.
Pengene til en fremtidig psykologordning skal bruges fra den politiske konto.
- Det bliver taget fra den konto, som er til byrådsarbejdet generelt set. Den konto som også afholder blandt andet it-udstyr, kursus og borgermøder til byrådsmedlemmerne. Alle de ting som er forbundet med den politiske varetagelse af Skanderborg Kommune.
Hvorfor skal borgerne betale for det?
- Jeg håber, vi aldrig kommer til at bruge det. Men det er en måde at varetage byrådspolitikernes ve og vel. Når man melder sig til at være lokalpolitiker og stiller op til byrådet, så skal man kunne tåle mere, end man ellers almindeligt skal kunne tåle. Men kommer man ud over den tålegrænse, og hvis man bliver udsat for chikane og trusler, så er det fællesskabets ansvar at støtte op om det, siger Frands Fischer.
Der vil blive lavet en fast ramme for psykologordningen, som vil handle om tre-fire samtaler, fortæller borgmesteren.
Ikke på baggrund af kritik fra sygemeldt politiker
I september blev byrådsmedlem Mira Issa Bloch fra Alternativet sygemeldt fra byrådet i Skanderborg med stress. Årsagen var ifølge hende et psykisk dårligt arbejdsmiljø i byrådet og i kommunens administration.
- For det første har jeg haft ondt i maven, når jeg kom til mine byrådsmøder, for det andet har jeg oplevet at gå grædende fra nogle ting, fordi folk har været så verbalt aggressive, sagde Mira Issa Bloch dengang til TV2 ØSTJYLLAND.
Er det her på baggrund af kritikken fra Mira Issa Bloch?
- Nej, det er det ikke. Det her er udelukkende på grund af, at KL har sat det i værk på baggrund af et stigende pres på byrådsmedlemmer udefra. Det andet med Mira var i højere grad et spørgsmål om, at Mira har oplevet vanskeligheder i samarbejdsrelationer. Det er en anden ting end det her, siger borgmester Frands Fischer.
- Det er afgørende for det danske lokaldemokrati
Kommunernes Landsforening (KL) har ikke en opgørelse over, hvor mange kommuner, som har vedtaget en lignende ordning. TV2 ØSTJYLLAND har modtaget en skriftlig kommentar fra administrerende direktør i KL Kristian Vendelbo:
- Det er afgørende for det danske lokaldemokrati, at folk har mod på at engagere sig og stille op. Derfor er det også helt uacceptabelt med chikane af lokalpolitikere, og det er selvfølgelig vigtigt, at kommunerne har mulighed for at hjælpe og støtte, hvis byrådsmedlemmer er blevet chikaneret eller truet på grund af deres politiske hverv.
- I KL har vi med hjælp fra Indenrigs- og Boligministeriet fået afklaret, at kommunalbestyrelser kan beslutte, at deres byrådsmedlemmer kan få krisehjælp i sådanne situationer.
Etablering af psykologordningen er på dagsordenen til byrådsmødet onsdag den 26. oktober klokken 17.