Winnis datter på 17 vil gå hjemme ligesom mor
Hjemme hos 49-årige Winni Sommer kæmper familien med at få mad på bordet. Hun frygter, at hendes livssituation præger døtrene til at ende samme sted.
Winni Sommer er altid den første, som er oppe af sengen klar til at give de seks katte mad og starte kaffemaskinen. Hendes døtre kan sove til langt op ad dagen, da natten ofte er brugt foran en skærm.
For det meste må hun tage morgenmaden alene. Den bliver serveret med en håndfuld piller, der skal hjælpe hende igennem dagen.
Hun er i et ressourceforløb hos kommunen, men døjer med dårligt stofskifte, leddegigt, sklerose og daglige rygsmerter. Derfor går hun hjemme og søger en førtidspension.
Hun ved godt, at hendes arbejdssituation og mangel på uddannelse kan smitte af på hendes teenagedøtre.
Det gør det svært for hende at hjælpe dem med at ende et bedre sted, end hun gjorde.
- Det er sindssygt svært, for de tænker, når mor går hjemme, så gør jeg det samme. Men de skal ikke blive hjemme, de skal gå ud, for de har en fremtid foran sig. Men det er klart, jeg smitter af. Og hende den mindste, hun er kun 17, og hun snakker allerede om, at hun gerne vil have sin pension. Jeg bliver selvfølgelig ked af det, siger Winni Sommer.
Folketingsvalget 2022
Hvordan ser de store samfundsudfordringer ud i virkeligheden?
Under valgkampen sætter TV2 ØSTJYLLAND fokus på nogle af de vigtige temaer og følger de østjyder, det hele handler om. Her kan du læse de øvrige artikler, vi indtil videre har bragt i serien:
Lærer i 3. klasse: - Vi har en kæmpe udfordring, vi ikke kan løse
Winnis datter på 17 vil gå hjemme ligesom mor
Signe styrter rundt på hospitalsgangene: - Jeg vil gerne have mange flere kollegaer
Tina bruger nogle dage fem timer på alt muligt andet end pleje
De to yngste døtre på 17 og 20 år går ikke i skole for tiden, mens den ældste på 21 år er tilknyttet en uddannelse. Det betyder mange timer under samme tag, og det skaber konflikter, når man er presset økonomisk.
- Den ældste overnatter hos venner lige for tiden. Hun vælger ikke at komme hjem. Hun synes, det her liv er for kaotisk. Vi mangler penge og ting hele tiden. Jeg tror ikke, hun kan forholde sig til det, fortæller hun.
Winni har forsøgt at snakke med sine døtre om deres fremtid, ligesom hun selv har kæmpet for at få gennemført en uddannelse, men hun føler ikke, hun har midlerne til at hjælpe dem eller selv komme ud på arbejdsmarkedet.
Relativ fattigdom i Danmark
Danmarks Statistik arbejder med begrebet relativ fattigdom. Her er fattigdom defineret i forhold til indkomst, hvor der er lige mange, der har flere penge og lige mange, der har færre penge. Det er en indikator for økonomisk ulighed og for risikoen for social eksklusion som følge af ringe økonomiske muligheder. I 2020 var 241.788 danskere i den kategori.
Kriterierne for, at man falder under Danmarks Statistiks fattigdomsindikator er, at man i mindst et år:
- har en indkomst under halvdelen af medianindkomsten,
- ikke har en formue, som er større end halvdelen af medianindkomsten,
- og at familiens hovedforsørger ikke er studerende
Kilde: Danmarks Statisik
Hverdagen på ungdomsværelset
I lejlighedens underetage har datteren Melanie Sommer på 20 år sit værelse, hvor hun ofte sidder foran skærmen og spiller.
- Jeg sidder som regel hver dag og spiller, fordi der ikke er noget at give sig til, fortæller hun.
Hun har ikke droppet ideen om at få en uddannelse, men det er ikke så let.
- Jeg har tænkt mig at vende tilbage på et eller andet tidspunkt, men det bliver, når jeg føler mig klar. Det går jo ikke, at man gerne vil, men ender med at stoppe efter en måned, siger hun.
Melanie Sommer var ellers glad for matematik i skolen og drømmer om at blive ambulanceredder. Men Winni Sommer tror, det kan være svært at tage sig sammen og vende tilbage i skolesystemet, når ens egen mor også går hjemme.
Regninger
Familiens økonomi er så presset, at Melanie Sommer bruger alle sine egne penge på at få madbudgettet til at gå op. Derfor er det også hende, som står for at handle.
- Vi har prøvet at lave madplaner, men når vi nåede til halvdelen af måneden, var der ikke penge til at fortsætte den, fortæller hun.
I stedet vælger hun indimellem af besøge de lokale dagligvarebutikkers skraldespande efter lukketid, hvor familien kan få ekstra mad.
Vi vil gerne høre fra dig
Oplever du også, at det er svært at få økonomien til at hænge sammen?
Så vil vi gerne høre fra dig. Send en mail til TV2 ØSTJYLLANDs reporter Jesper Ottosen på jeot@tv2oj.dk eller skriv til redaktionen her:
Tip osØkonomien fylder meget i det lille hjem, og ofte er det samtaleemnet rundt om sofabordet. Derfor holder Winni Sommer sig fra at bruge penge først på måneden, indtil de faste udgifter er betalt. Derefter kommer de store puslespil med at få pengene til at række så langt som muligt.
- Melanie er meget omsorgsfuld, og hun tænker meget på, hvordan jeg har det. Og det er synd, at hun går og tænker på det. Det er ikke hendes pligt at gå rundt og tænke sådan. Det burde jo være omvendt, mener hun.
- Når alle mine regninger er trukket først på måneden, så står min konto i minus, og det må den jo ikke.
Som en person uden for arbejdsmarkedet har Winni Sommer ofte fået kommentaren "tag dig sammen og få et arbejde", men det er ikke så let.
- Det gør mig ked af det, når det sker. Hvis det stod til mig, så ville jeg ti gange hellere have et arbejde end at sidde hjemme og glo på fire vægge. Jeg ønsker ikke det her, men min krop har bare sagt fra, siger hun.
Fattigdom i Danmark
"Sæt afgifterne ned, så det bliver til at leve igen". Det er det klare budskab fra familien Sommer.
- Det er jo ikke alle, der har råd til det. Jeg synes, det er vanvittigt. Jeg kender mange, som er fuldstændigt på røven nu, og det er jo synd, siger Winni.
Familien kan kun få hverdagen til at løbe rundt ved at låne af familie og venner eller finde mad i de lokale supermarkeders containere. Derfor går det hende på, når nogen bagatelliserer fattigdom i Danmark.
- Lad vær med at sige, at der ikke findes nogen, der er fattige i Danmark, for det gør der altså. Jeg synes, det er noget mærkeligt noget at sige, der ikke er nogen, der mangler noget. Der er sindssygt mange, der mangler noget, konstaterer hun.