Jonas fik et lift hjem fra byen – men endte i et røveri
Jonas Trolle kan godt fornemme, at hans bytur ikke slutter helt på den måde, han havde håbet. På vejen hjem fra Aarhus Midtby til hans lejlighed får han et lift af to mænd i en mørk bil, og den tur er pludselig blevet meget dyr.
Det er tidlig morgen, og bilen er nu parkeret tæt ved en hæveautomat ved Stjernepladsen – ikke langt fra hans hjem. Inden Jonas stiger ud af bilen for at hæve de aftalte 200 kroner, inddrager de to mænd hans kørekort og telefon, så de ikke risikerer, at han stikker af fra regningen.
Derfor kommer han i første omgang også tilbage med den aftalte sum.
- Så vender den ene sig mod mig og siger, at jeg skylder ham 4000 kroner, forklarer Jonas Trolle.
Jonas forsøger kort at tale sig ud af situationen, men indser hurtigt, at det nok vil være forgæves.
- Han siger til mig, at hvis han ikke får pengene, får jeg tæsk. På det tidspunkt kan jeg godt mærke, hvad klokken har slået. Det er et røveri, og han er noget større end mig og lidt aggressiv, så det virker ikke til, at jeg skal gøre meget galt, før jeg får slag, siger han.
200 kroner fattigere må Jonas tilbage til hæveautomaten. Denne gang med den ene af gerningsmændene i hælene. Han vil sikre, at Jonas hæver penge nok. Her støder de dog ind i problemer.
De to mænd forlanger 4000 kroner, men Jonas er på det her tidspunkt studerende, og det er ikke ligefrem en guldgrube. Der er 2700 kroner tilbage på kontoen.
- Jeg giver ham de 2700 kroner, men han sætter kortet i igen for at tjekke, om der er mere at hente. Så står han og trykker lidt rundt på knapperne, inden han opgiver, siger Jonas Trolle.
Den detalje, bliver afgørende senere i forløbet.
Ikke første gang
Det er ikke første gang, Jonas Trolle vælger at ty til en pirattaxa, når han skal hjem fra byen, for det er ofte svært at praje en lovlig en af slagsen. Det har han gjort før, faktisk en del gange i København, hvor han er vokset op.
- Jeg stoler på de fleste, og jeg har flere gange gjort det nytårsaften, når man ikke kan få fat i en taxa, siger han.
Derfor er der heller ingen alarmklokker, der ringer, da bilen kører op på siden af ham og tilbyder et lift i første omgang.
Jonas sidder fordrukken, søvnig ved et busstoppested på Nørrebrogade i Aarhus. Han er lidt for doven til at gå hjem. Bussen er der dog lange udsigter til, og derfor er de to gutter i bilen som sendt fra himlen.
Den ene har en markant rød kasket på og råber Jonas op ud ad det nedrullede vindue.
- Jeg er fuld, og jeg er lidt halvsovende og tænker ikke så meget. Jeg tænker bare, at det er fedt – nu behøver jeg ikke vente på bussen, siger Jonas Trolle.
I første omgang bliver de enige om en pris på 100 kroner.
Ryger en joint
Turen hjem til Jonas fra busstoppestedet er ganske kort, men hurtigt bliver de tre enige om at forlænge den en smule.
Mens Jonas sidder på bagsædet, siger de to mænd på forsædet, at de egentlig godt kunne tænke sig at ryge en joint – og om Jonas er klar på at køre et sted hen og blive en del af den plan.
Heller ikke her ringer alarmklokkerne hos Jonas.
- I starten er der god stemning, og vi hygger os.
De tre mænd kører nordpå ad Randersvej, forbi Jonas’ bolig, og videre op til Aarhus Tech, hvor de parkerer bilen og tænder op i en joint. Det får samtidig prisen til at stige fra de først aftalte 100 kroner til 200 kroner.
- På vej derop spørger jeg dem, hvad de hedder, da vi nu er ved at blive ”venner”. Der svarer de begge to Mahmoud og griner. Der kan jeg huske, at jeg studser over det. Men jeg tænker ikke, at det er ensbetydende med, at de vil gøre noget ubehageligt, siger han.
Undervejs i hyggen får de to mænd øje på det, Jonas vil tro er en hjemløs mand længere nede ad parkeringspladsen.
Og det er tilsyneladende ikke en tilfældig hjemløs. Han skylder, ifølge en af mændene, 500 kroner, og derfor stiger de to gerningsmænd ud af bilen for at gøre det regnskab op.
- Der kan jeg godt fornemme, at de måske ikke er de fedeste folk i verden, når de truer en hjemløs mand, der skylder dem 500 kroner. Det hele er simpelthen for mærkeligt. De finder en mand, der ligner en, som har sovet i en container – han skal ikke skylde dem eller andre penge.
Jonas bliver siddende i bilen. Her finder han sin telefon frem og begynder at tage billeder af situationen, hvor de to mænd fra bilen konfronterer den hjemløse.
En slags sikkerhedsforanstaltning.
- Jeg kunne godt mærke, at der var en risiko for, at det ville køre af sporet.
Efter regnskabet er gjort op og jointen er færdigrøget, er de to nu klar til at køre Jonas hjem, og det bringer os tilbage til hæveautomaten ved Stjernepladsen.
Politiet kommer – og de bliver dømt
Efter Jonas har hævet de resterende penge på kontoen og afleveret dem til den ene af gerningsmændene, er de hurtige til at forlade stedet i bilen.
- Jeg får ikke engang mit lift hjem, så den del bliver jeg også snydt for, siger Jonas Trolle, der nu har mistet alle sine penge og er kommet rundt regnet en kilometer tættere på sit hjem siden det busstoppested, hvor han blev samlet op.
Da mændene er kørt væk, ringer han til politiet og forklarer, hvad der er sket. Få timer senere dukker de op på hans adresse, og så kører de ellers turen igen.
Fra starten ved busstoppestedet, op forbi Aarhus Tech, hvor politiet fandt jointskoddet, og videre ned til hæveautomaten, der blev endestationen.
Og det er her, ”piraternes” manglende tiltro til Jonas’ haltende økonomi bliver interessant. Udover at Jonas kan give politiet signalementer af begge gerningsmænd og udlevere billeder af dem fra bilen ved Aarhus Tech, er den ene af mændene nemlig også blevet fanget på hæveautomatens overvågningskamera, da han undersøger Jonas’ økonomiske formåen.
- Hans manglende tillid til mig var nok det, der i sidste ende fik ham i fængsel, siger han.
Det viser sig nemlig at blive en forholdsvis let affære at finde og få dømt de to mænd. Begge er i forvejen kendt af politiet og knap to måneder efter køreturen, vidner Jonas i retten.
Her spiller billedet, Jonas har taget i bilen, og overvågningsbillederne fra hæveautomaten en afgørende rolle. Selvom den ene af mændene prøver at forklare sig med, at det var en hashhandel, der slog fejl, vurderer retten, at Jonas’ vidneudsagn og billedmaterialet fortæller en anden historie.
Udover sigtelserne, de har samlet sammen for køreturen mod Jonas, har de begge tidligere domme. Det drejer sig blandt andet om tidligere røverier og besiddelse af stoffer.
Derfor bliver det til otte måneders fængsel for den aggressive af de to og seks måneders fængsel for den anden.
- Jeg får virkelig styrket min retsfølelse, for politiet er meget effektive og kommer hurtigt ud, og sagen bliver hurtigt håndteret. På den måde er det en succesoplevelse og sjovt at se retssystemet indefra, siger han.
TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få et interview med de to mænd, der udsatte Jonas Trolle for røveriet. Det har desværre ikke været muligt.
Pirattaxaer i nattelivet
Hverken Østjyllands Politi eller Dankort-udbyderne har et dækkende billede af, hvor omfangsrigt problemet med pirattaxaer er.
Det skyldes ifølge politiet, at det ikke er alle ofre, som vælger at anmelde forbrydelsen. Derudover bliver gerningsmændene ofte dømt under forskellige paragraffer, da ordet pirattaxa ikke fremgår af loven. Her er de typiske domme og sigtelser tyveri, røveri og ulovlig hyrekørsel.
Politiet registrerede væsentligt færre anmeldelser under coronaperioden, hvor nattelivet var lukket ned. Efter genåbningen er antallet dog efterhånden på niveau med årene før corona.
Der findes ingen specifik indsats mod pirattaxaer.
- Vi har en bevisbyrde, vi skal løfte, og det er jo ikke ulovligt at køre rundt i sin bil om natten, og derfor går vi ikke direkte efter dem. Det er svært for os at forhindre, men jeg vil fastholde, at vi har en meget høj og stor indsats på den uniformerede synlighed og indsats i nattelivet. Den er det, vi prioriterer, fordi det spiller på flere strenge – ikke kun pirattaxa, men også den uro og vold, der også følger med nattelivet, siger Jesper Bøjgaard, der er politiinspektør hos Østjyllands Politi.
Grundlæggende anbefaler Østjyllands Politi, at man får styr på, hvordan man kommer hjem fra en bytur, inden man tager afsted.
Tekst: Christian Fomsgaard
Fotos: Privat og TV2 ØSTJYLLAND
Redaktør: Michael Lauritsen
Layout: Frederikke Schmidt
Udgivet: August 2022