12 druknede på 11 år: Ingen er omkommet i to år

Et altafgørende råd er at lade være med at gå alene hjem fra en bytur og at holde god afstand til vandet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

12 personer er siden 2010 druknet i området omkring Aarhus Havn.

Senest døde den 29-årige irer Peter Burns, der forsvandt den 5. december 2021 og blev fundet den 17. januar.

Han fortsatte dermed en sørgelig stribe af dødsfald i det våde element, som Aarhus Kommune siden har arbejdet tæt sammen med Trygfonden og Østjyllands Brandvæsen på at få stoppet, og noget tyder på, at det er lykkedes.

I hvert fald er der ikke registreret ét eneste dødsfald i hverken 2022 eller indtil nu i 2023.

Blandt tiltagene til højere sikkerhed er investeringen i 17 termiske kameraer, der er sat op på strækningen fra Dokk1 ud mod bassin 7 ved Navitas, hvor man går langs havnen. Kameraerne er todelte på den måde, at de foruden at være termiske også er almindelige kameraer, der sender et livesignal til brandvæsenets vagtcentral.

Så kan operatørerne der følge med i begivenhederne, og se, om der vitterligt er faldet en person i vandet. Og hvis det er tilfældet - om vedkommende selv kan komme op igen.

- Vi har ikke fået én eneste alarm ind endnu, så det er jo positivt. Der er fejlalarmer, hvis eksempelvis en måge eller en plastikpose blæser ind foran en censor. Eller hvis en kajakroer bruger en redningsstige. Uanset hvad har vi mulighed for at kigge med og vurdere situationen, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Østjyllands Brandvæsen.

Han understreger, at man altid rykker ud til 1-1-2-opkald. Når det sker, har brandvæsenet meget hurtigt en båd med dykkere i vandet. Rekorden fra udkald til brandvæsenets redningsdykker havde fat i manden er fem minutter og 50 sekunder.

Aarhus Kommune har desuden opsat 50 redningsstiger langs åen, som lyser orange, når det bliver mørkt. Der er også opsat flere redningskranse, lavet bedre belysning og installeret hegn på det meste af strækningen.

Det er oftest mænd, der ender i vandet

Hvordan kan I være sikre på, at kameraerne virker?

- Jamen, det kan vi i princippet heller ikke, og der er ingen garantier. VI kan bare konstatere, at der var ti omkomne i de fem år op til kameraerne blev sat op. Det er dog vigtigt for mig at slå fast, at alt den her øgede sikkerhed ikke er nogen garanti for, at man ikke drukner, hvis man ryger i det kolde vand, siger Kasper Sønderdahl og nævner én altafgørende ting:

- Al erfaring viser, at de, der drukner, er gået alene langs vandet. Det er klart dem, der er i størst fare, så det kan ikke understreges nok, at man skal lade være med det, siger Kasper Sønderdahl.

I 2022 druknede mindst 83 mennesker ved drukneulykker i hele Danmark, viser en opgørelse foretaget af Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed. Af dem var cirka 80 procent alene og derfor uden mulighed for at få hjælp.

Statistikken viser også en klar tendens på tværs af køn. Kvinder er således i langt mindre risiko for at drukne ved at falde i vandet, da fire ud af fem druknede var mænd.

Det hænger muligvis sammen med, at kvinder oftere følges hjem fra byture, mener Erik Bech, der er formand for Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed.

VIDEO: Som en del af et eksperiment hoppede TV2 Østjyllands reporter Emil Borup Rokkjær i det iskolde vand. Se videoen nedenfor.

Sikkerheden ved Aarhus Havn er igen til debat, efter flere unge har mistet livet i det iskolde vand. Journalisten Emil Borup Rokkjær afprøver på egen krop, hvorfor det kan være umuligt at komme op af vandet selv.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her