Politiet advarer om særlig svindel på DBA
Ifølge politiet risikerer man at medvirke til økonomisk kriminalitet.
Ét særligt sikkerhedsråd har hidtil haft stor betydning, hvis man ville undgå at blive svindlet på nettet.
På blandt andet DBA skal man nemlig have en såkaldt MitID-valideret konto for at kunne handle.
Via den får man vist et ikon på sine annoncer og sin profil, og på den måde viser man andre brugere, at sælgeren er tryg at handle med, og at de personlige oplysninger er valide.
Men den sikkerhedsforanstaltning viser sig nu langt fra at være nok.
På beskedtjenesten Telegram florerer der i øjeblikket i flere grupper med over 1000 medlemmer opslag, hvor der aktivt søges efter MitID-validerede konti mod betaling.
- 3000kr+ om dagen din vej. Vi søger lige nu MitID-verificerede DBA-konti. Alt vi kræver er et login. Din andel kan blive sendt enten på MobilePay, straksoverførsel eller Paypal, lyder det blandt andet.
Også på flere lukkede Facebook-grupper, hvor der blandt andet sælges falske pas og stoffer, er der opslag, hvor anonyme brugere ønsker at betale for de såkaldte DBA-profiler.
Slører spor af kriminalitet
TV 2 har været i kontakt med National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der bekræfter, at de er bekendt med svindel-fænomenet.
- Politiet er bekendt med det omtalte modus, hvor svindlere søger Mit-ID verificerede konti, som de kan bruge til økonomisk kriminalitet, lyder det fra Allan Lørup, der er vicepolitiinspektør i NSK.
Mere konkret oplyser politiet, at de kriminelle benytter de verificerede konti som "muldyrs" bankkonti, hvor de forsøger at sløre sporet fra deres kriminalitet. Og særligt på beskedtjenesten Telegram er det en udfordring for politiet at gøre noget ved, fordi det er svært at finde bagmændene.
Og selvom tilbuddene måske kan virke tillokkende, så advarer politiet "kraftigt" mod at hoppe i fælden.
- NSK vil på det kraftigste advare mod, at man stiller sit Mit-ID eller Mit-ID-verificerede konti til rådighed for andre, idet man risikerer at medvirke til økonomisk kriminalitet, fortæller Allan Lørup.
Overvåger nøje mistænkelig adfærd
MitID er et personligt digitalt ID, der er med til at bekræfte, hvem du er, og dermed er det med til at sikre, at vi kan færdes trygt på nettet.
Derfor er det også vigtigt, at ens MitID-kode forbliver privat, slår vicepolitiinspektør Allan Lørup fast.
- I politiet er vi løbende i dialog med relevante partnere – blandt andet DBA – om forebyggelse af økonomisk kriminalitet, herunder dialog om nye modus.
Hos DBA er man opmærksom på problematikken med videresalg og misbrug af profiler eller identiteter til ulovlige aktiviteter.
- Vi overvåger nøje mistænkelig aktivitet på vores site, hvilket kan ske både proaktivt, via anmeldelser eller gennem de elektroniske spor, som brugerne efterlader, oplyser Lene Kristensen, der er DBA's kundeservicechef.
Hun understreger, at de hos DBA sikrer, at MitID-valideringen samt eventuelle ekstra ID-dokumenter stemmer overens.
- Derudover har vi et tæt samarbejde med politiet hos NSK, som vi naturligvis hjælper med al relevant data, der kan støtte en eventuel efterforskning.