26-årig kendt skyldig i at lade sig hverve til terror
Det var i efteråret 2013, at en 26-årig mand rejste til Syrien, hvor han modtog træning til at begå terror
En 26-årig mand er tirsdag ved Retten i Aarhus kendt skyldig i at lade sig hverve til terror af den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat. Det skriver DR.
Det var gennem to uger i september 2013, at den østjyske mand, der har tunesiske rødder, befandt sig i Syrien i en militærtræningslejr, som IS stod bag.
Her fik han ifølge anklagen træning i våbenbrug og bombesprængning. Manden blev dog frikendt for anklagen om bombesprængning, skriver DR.
Fik hjælp af 'Pizzabageren fra Ishøj'
Den 26-årige mand, der har nægtet sig skyldig, har tidligere forklaret, at han tog til Syrien for at hjælpe den syriske befolkning. Men i stedet endte han i en IS-træningslejr i Aleppo.
Han har desuden forklaret, at han ikke havde noget særligt kendskab til Islamisk Stat, inden han rejste.
Den tiltalte har i retten forklaret, at han fik hjælp af dansktyrkeren Enes Cifti, pizzabageren fra Ishøj, der senere er dømt for at tilslutte sig IS.
Cifti hjalp med at arrangere rejsen og krydse grænsen mellem Tyrkiet og Syrien, har den tiltalte forklaret.
Den 26-årige har hævdet, at han kun befandt sig få dage i træningslejren. Da det gik op for ham, hvor han var endt, ville han hurtigst muligt væk.
Men det troede anklager Jacob Balsgaard Nielsen ikke på.
- Han kendte til IS inden afrejsen og vidste, at det var en terrororganisation. Han tilsluttede sig organisationen via Enes Cifti og lod sig instruere i at begå terror. Derfor havde han til hensigt at lade sig hverve og træne af IS og skal straffes, sagde anklager Jacob Balsgaard Nielsen ved et tidligere retsmøde.
Det samme vurderede nævningetinget, der har kendt den 26-årige skyldig. Hvilken straf den 26-årige får ventes afgjort i morgen, onsdag.
Manden er i øvrigt en af i alt seks mænd, der for tiden er anklaget for at lade sig hverve og træne til terror. Anklagemyndigheden har imidlertid valgt at behandle sagerne hver for sig.
Ifølge Anja Dalgaard Nielsen, terrorforsker, tidligere afdelingschef i PET og chef for Institut for strategi på Forsvarsakademiet, mener, at kendelsen er et billede på, at terrorlovgivningen er blevet skærpet.
- Man kan sige, at dommen er et billede på en terrorlovgivning, der er blevet skærpet ret voldsomt. Den dømte har jo ikke forsøgt at angribe et mål i Danmark. Men i dag er det også ulovligt for eksempel at lade sig hverve til en terrororganisation eller yde nogen form for støtte til en organisation, og det bliver den her sag så et billede på, at lovgivningen er blevet strammet meget, siger Anja Dalgaard Nielsen.