27 år gammel tilladelse redder hjorte fra slagtning

Mens Randers Dyrehave forventer at skulle slå masser af raske dådyr ned på grund af EU-regler, slipper Marselisborg Dyrehave på grund af en dispensation fra 90'erne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Marselisborg Dyrehave i Aarhus slipper for at leve op til EU-regler. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Det bliver sværere at holde hjorte i Danmark.

Det er konsekvensen af nye EU-regler, der betyder, at alle hjorte i indhegninger under 50 hektar skal øremærkes. Ellers skal dyrene slås ned.

Men i Marselisborg Dyrehave i den sydlige del af Aarhus slipper man helt for det.

Det, fortæller ansvarlig for Marselisborg Dyrehave Niels Jørgen Friis, undgår parken, fordi den har en dispensation helt tilbage fra 1994.

- Vi har kontaktet Fødevarestyrelsen for at være sikker på, at vores dispensation fortsat er gældende, og vi har ikke fået andet at vide end, at det er den, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

I Marselisborg Dyrehave lever omkring 75 dådyr og 40-45 sikahjorte.

I Randers Dyrehave står man dog med større bekymringer. Her betyder reglerne nemlig, at man kan komme til at skulle aflive op mod 60 af parkens 75 dådyr, fortæller biolog og naturvejleder Lars Maagaard fredag til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har ansøgt om dispensation fra det nye lovkrav med det argument, at der er tale om rekreativt dyrehold og ikke har dyr til kødproduktion. Jeg har lige ringet til Fødevarestyrelsen i dag, men vi har endnu ikke fået svar, udtaler han.

Lars Maagaard er biolog og naturvejleder i Randers Dyrehave. Han er ærgerlig over de nye øremærkningsregler.

Randers Dyrehave har ligesom dyrehaven i Marselisborg også hidtil haft dispensation for øremærkningen af hjortene, men den dispensation gælder ikke længere, har dyrehaven fået at vide. TV2 ØSTJYLLAND har set et brev til Randers Dyrehave, hvori Fødevarestyrelsen skriver, at alle hidtidige dispensationer ophæves.

Problemet for dyrehaverne er, at man for at kunne øremærke dyrene skal helt tæt på, og at det er ikke sikkert for hverken dyr eller mennesker. Alternativet er, at dyrene bedøves, men så kan kødet ikke efterfølgende spises, lyder det fra Niels Jørgen Friis fra Marselisborg Dyrehave.

Reglerne skaber ikke kun bekymringer i dyrehaver, men også på hjortefarme.

- Vi kan simpelthen ikke komme tæt nok på. Hvis vi skal bedøve dem, så skal vi helst ind på 25 meter af dem. Men lige så snart sådan en flok bliver presset, så er de altså sig selv nærmest, og det vil jeg ikke være med til, sagde hjorteavleren Tommy Andreasen tidligere på måneden til TV Midtvest.

Han håber på en dispensation, så hans hjortefarm kan regnes som en dyrehave. Det kræver et område på mindst 50 hektar.

- Hvis ikke jeg får dyrehavestatus, så er jeg nødt til at lukke og slukke, sagde Tommy Andreasen til TV Midtvest.

EU-reglerne træder i kraft i februar 2022.

TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet Fødevarestyrelsen for yderligere kommentarer.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her