Truer farmes fremtid: Umuligt at øremærke hjorte i fangenskab

EU kræver, at hjorteavlere fra næste år øremærker alle deres dyr, men det kan ikke lade sig gøre, mener både avlere, politikere og Fødevarestyrelsen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der går i alt 70 hjorte på Ørntip Hjortefarm. Foto: Kasper Kristensen
Af Louise Harkjær Møller
I samarbejde med TV MIDTVEST

Hjorteavlere skal fra næste år øremærke alle deres dyr, inden de bliver ni måneder gamle. Det er et nyt krav fra EU, men det er en vanskelig opgave, som i yderste tilfælde kan lukke store dele af den danske hjorteavl.

- Det er sateme trist, siger Tommy Andreasen, der har Ørntip Hjortefarm ved Them uden for Silkeborg.

I 19 år har han haft hjorte gående uden for sit hjem, men det kan snart være slut, for det er en umulig opgave for ham at øremærke alle sine hjorte.

- Vi kan simpelthen ikke komme tæt nok på. Hvis vi skal bedøve dem, så skal vi helst ind på 25 meter af dem. Men lige så snart sådan en flok bliver presset, så er de altså sig selv nærmest, og det vil jeg ikke være med til, siger hjorteavleren.

Fødevarestyrelsen har kæmpet imod

Den nye forordning om øremærkning gælder alle hjorte, der er født i fangenskab, og ifølge Dansk Hjorteavlerforening kan det koste livet for halvdelen af de 460 hjorteavlere i Danmark, når det træder i kraft 13. februar 2022.

Fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen, er langt fra tilfreds med, at det er sådan fremtiden ser ud for dansk hjorteavl.

- Der er gået regelforbistring i den. Det kan enhver høre. Derfor er det også en klar melding her fra virkeligheden, hvor vi kan se problemet, at dobbeltregistreringen skal fjernes, for man sikrer jo registreringen i sidste ende, når kalven er blevet større, siger han.

Hvis ikke jeg får dyrehavestatus, så er jeg nødt til at lukke og slukke.
Tommy Andreasen, hjorteavler

Indtil nu er hjortene blevet mærket i forbindelse med slagtning, men ifølge det nye krav mærkningen sket meget tidligere, og det er der ikke meget at gøre ved.

- Vi har i Danmark faktisk kæmpet for at reglerne ikke skulle strammes udover det niveau, vi havde tidligere. Det er vi desværre ikke lykkedes med, så dyrene skal mærkes, siger Hanne Larsen, der er veterinærdirektør ved Fødevarestyrelsen.

Dispensation er sidste udvej

I Fødevarestyrelsen vil de nu se på, om de alligevel kan give hjorteavlerne en hjælpende hånd, for som reglerne er, kan avlerne få dispensation, hvis de har mere end 50 hektar og dermed kan gå for at være dyrehave

- Der er en dispensationsmulighed i de nye regler. Dem er vi ved at kigge på, men jeg kan jo på ingen måde love, at det er alle, der kan blive omfattet af det, siger veterinærdirektøren.

For Tommy Andreasen er det den sidste udvej, hvis han skal blive ved med at have en hjortefarm.

- Hvis ikke jeg får dyrehavestatus, så er jeg nødt til at lukke og slukke, siger han.

Der er omkring 25.000 hjorte på hjortefarmene i Danmark

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her