Aarhus bliver vært for næste års Michelin-stjerner: Her skal de uddeles
For første gang skal uddelingen af de prestigefulde Michelin-stjerner ske uden for en hovedstad, når Aarhus til februar er vært ved ’Guide Nordic Countries 2019’
Til februar skal årets Michelin-Stjerner uddeles til de bedste nordiske restauranter.
Normalt foregår uddelingen i København, men for første gang nogensinde skal den i år foregår uden for hovedstaden – nemlig i Aarhus.
- Det er fantastisk for Aarhus. Værtskabet er med til at vise, at Aarhus er en gastronomisk by - et sted som er værd at besøge, fordi man kan få nogle store oplevelser, siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.
Aarhus lyser frem på den gastronomiske scene
Den gastronomiske stjerneoverrækkelse finder sted den 18. februar, og her bliver Musikhuset i Aarhus vært.
Det er ikke tilfældigt, at valget er faldet på netop Aarhus.
- De senere år har byen udviklet sig stærkt, og er i dag et økonomisk, kulturelt og kulinarisk kraftcenter i Danmark. Som en stor studie og havneby favner Aarhus nye idéer og tradition. Det gennemsyrer også den gastronomiske scene, udtaler Gwendal Poullennec, international direktør for Guide Michelin, i en pressemeddelelse.
Værtskabet er hentet hjem af VisitAarhus i tæt samarbejde med Aarhus Kommune, Region Midtjylland, Business Region Aarhus og Food Organisation of Denmark.
Turister vil have gastronomi
Det er ikke første gang, at Aarhus er frontløbere i Danmark, når det kommer til Michelin. I 2015 var Aarhus ligeledes den første danske by uden for hovedstaden til at modtage en Michelin-stjerne.
I dag huser Aarhus fire Michelin-stjernede restauranter. Restauranter, som har stor indflydelse på byens vækst.
Ifølge VisitDenmark fremhæver 43% af de udenlandske turister nemlig gode spisesteder som en af årsagerne til at vælge Danmark som rejsemål. Samtidig har omtrent hver tiende turist finere gastronomi som primær motivation for valg af feriemål.
- Det er en kæmpe sejr for Aarhus og Østjylland. Vi har kæmpet for det her siden februar måned, og det kommer til at få rigtig stor betydning for os, siger Peer H. Kristensen, der er direktør hos VisitAarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.
Da Aarhus i 2015 fik sin første Michelin-stjerne kunne byen registrere en vækst i turismen på hele 17 procent.
Hvad betyder stjernerne
Én stjerne (*) betyder, at det er en ”rigtig god restaurant i sin kategori”.
To stjerner (**) betyder, at restauranten er ”en omvej værd”.
Tre stjerner (***) betyder, at restauranten er ”værd at rejse efter”.
I Guide Michelin er det kun maden, der får tildelt stjerner. Restaurantens service, atmosfære og andre indtryk belønnes med korslagte bestik, hvor skalaen går fra 1-5 bestik. Særligt gode restauranter får tildelt røde bestik. Det er Michelin-inspektører, der vurderer den mad, de får serveret under besøget i restauranterne.
Kilde: Guide Michelin
Værtskabet glæder Michelin-restaurant i Aarhus
Udnævnelsen af Aarhus som vært glæder også personalet hos Restaurant Frederikshøj.
- Det er dejligt for byen og gastronomien i byen, lyder det fra Wassim Hallal, der er chefkok på restauranten, til TV2 ØSTJYLLAND.
Restaurant Frederikshøj er en af de fire restauranter i Aarhus, som allerede er stolte ejere af én Michelin-stjerne.
Den ene må dog gerne blive til flere, hvis det står til restaurantchef, Jeppe Lund.
- Jeg tror da, det er det, som vi alle fire drømmer om, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Om den ene bliver til to er dog stadig uvist indtil d. 18 februar. På Restaurant Frederikshøj er de dog uanset hvad, stolte af værtskabet i Aarhus.
- Vi kan jo tage det som et skulderklap. På en eller andet måde, så har vi jo været med til at trække Michelinguiden til Aarhus, siger Jeppe Lund.