Aarhus-forsker vil løse årelang ø-strid i Arktis
Danmark og Canada bør gøre omstridt ø til et fælles territorium og en international park, foreslår Aarhus-forsker
Siden 1973 har den lille klippeø Hans Ø midt i farvandet mellem Grønland og Canada i det nordligste Arktis været centrum i en grænsestrid om ejerskabet.
Nu vil en forsker fra Aarhus Universitet sammen med en canadisk forsker afslutte den diplomatiske konflikt og gøre den golde, ubeboede ø til et territorium under fælles dansk/canadisk myndighed med inddragelse af de indfødte befolkninger i Canada og Grønland.
Det kom frem under en konference, som netop nu afholdes på Aarhus Universitet. Her mødes forskere, ministre, politikere og diplomater fra hele verden for at diskutere de politiske, økonomiske og klimamæssige udfordringer i Arktis.
Skal være en international park
Hans Ø bør gøres til en international park, der symboliserer de fredelige relationer mellem de arktiske folk, mener lektor Michael Böss, leder af Center for Canadastudier ved Aarhus Universitet, og hans canadiske kollega Michael Byers, professor i statskundskab ved University of British Columbia.
Ansvaret for "parken" i det kolde nord skal tilbydes selvstyret i Nuuk og inuit-lokalregeringen i Nunavut i det nordøstlige Canada. Det skriver de to kolleger i "Aarhus-erklæringen", som de fremlægger torsdag på en arktisk konference i Aarhus.
- Det forekommer usandsynligt, at nogen af landene ønsker at lade disputten afgøre ved en international domstol i betragtning af den usikkerhed, der er forbundet hermed, argumenterer Böss og Beyer.
Hele verden samles om Arktis i Aarhus
Militærpersonel fra Canada og Danmark har flere gange drillet eller udfordret hinanden ved at gøre landgang på den afsondrede ø og hejse deres respektive flag. Hans Ø ligger i Kennedy-kanalen i Nares-strædet, der skiller canadiske Ellesmere Island fra Grønland.
Klippeknolden på blot 1,2 kvadratkilometer blev så at sige overset, da kongeriget Danmark og Canada i 1973 indgik aftale om grænsedragningen i farvandet.
Kontrollen med Hans Ø er ikke interessant på grund af råstoffer, for de reguleres af andre traktater, siger professor Byers til det canadiske dagblad The Globe and Mail.
- Der har været spændinger i Arktis over visse emner. Den nye canadiske regering kunne se dette som en måde at signalere en ny tilgang på, siger Byers til avisen.