Aarhusianere demonstrerer mod oprustning: - Vi skal forstå russerne for at få fred

Flere steder i Østjylland har folk været på gaden for at demonstrere mod oprustning i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I omegnen af 100 mennesker deltog i demonstrationen i Aarhus.

'Stop oprustning' og 'Nej til USA militær i Danmark' er noget af det, der stod på skiltene blandt de fremmødte til dagens demonstration på Klostertorv i hjertet af Aarhus.

Det er foreningen Århus mod Krig og Terror, der er arrangør, og demonstrationen i Aarhus er blot en af flere demonstrationer mod krig og oprustning, der har fundet sted i Danmark's største byer lørdag.

- Vi demonstrerer for fred, fordi vi synes, at man skal forsøge at finde fredelige løsninger. Når nu det er kommet til krig, så viser det, at det man har gjort indtil videre ikke har virket, siger talsmanden for Aarhus mod Krig og Terror, Carsten Andersen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Under demonstrationen var der ingen ukrainske flag, som man ellers har set til andre demonstrationer mod krigen.

Foreningen mener, at man skal gå i dialog i stedet for at lave optrapning. Med dagens demonstration vil de sende et signal til alle parter - både Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Vestens ledere.

- Det første og altoverskyggende krav er, at man skal holde op med at slå ihjel. Og så skal man lave forhandlinger, for det er kun på den måde, man kan finde frem til en fredelig løsning, som alle parterne kan leve med, siger Carsten Andersen.

Ifølge TV2 ØSTJYLLANDs reporter på stedet deltog et sted mellem 100 og 150 personer i demonstrationen.

Der blev holdt taler og sunget til dagens demonstration i Aarhus, som endte med et informations- og debatmøde på Huset Trøjborg.

Danmark støtter Ukraine

Til demonstrationen er der ingen ukrainske flag, som man ellers har set til andre demonstrationer mod krigen. Dagens demonstration er altså ikke en støttedemonstration for ukrainerne, men i stedet en demonstration mod krigen generelt og for fredelige løsninger med fredelige midler.

- Vi skal overveje, hvad både Vesten, Ukraine og russerne kan leve med. Hvis ikke man finder det rigtige svar på det, så får man ikke freden.

47 civile ukrainere mistede angiveligt livet, da russiske bomber tidligere på ugen ramte et beboelsesområde i byen Chernihiv. / Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Ritzau Scanpix

Siden Rusland indledte sin invasion af Ukraine den 24. februar, har flere af Vestens statsledere været i dialog med Vladimir Putin - dog uden der er kommet fredelige løsninger på bordet. Senest har Rusland og Ukraine aftalt en tidsbegrænset våbenhvile for at evakuere civile fra nogle af de ukrainske byer, der er under angreb.

Ifølge TV 2 er begge lande dog kommet med beskyldninger om, at våbenhvilen er blevet brudt, så den planlagte evakuering kommer ikke til at ske i dag.

De danske folketingspolitikere har meldt klart ud, at Danmark støtter Ukraine, og ligesom mange andre lande har Danmark sendt våben til Ukraine heriblandt 2.700 skulderbårne panserværnsraketter.

Også flere virksomheder og enkeltpersoner har valgt at donere udstyr til ukrainerne, der skal hjælpe dem i deres kamp mod russerne.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her