Ærgerlig udvikling: Byen har fået 49 flere hjemløse
Tallene viser dog, at der er færre, som sover på gaden.
Antallet af hjemløse i Aarhus er stigende.
Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, hvor man har kortlagt antallet af hjemløse i hele landet.
Samlet set viser kortlægningen, at antallet af hjemløse aarhusianere er steget fra 507 til 556 siden en tilsvarende optælling i 2022.
Det skyldes især et spring i gruppen af borgere, der overnatter på sofaen hos familie og venner som følge af en frivillig eller ufrivillig mangel på egen bolig, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Hidtil har Aarhus haft svært ved at målrette sin store indsats til gruppen af 'sofasovere', fordi kendskabet til deres bevæggrunde og behov er begrænset, men det er kommunen nødt til at rette op på fremover.
Sådan lyder det fra social- og beskæftigelsesrådmand Anders Winnerskjold, der siger, at han ærgrer sig over nyheden.
- Jeg er både ked af det og overrasket. Hvis man er boligløs og slås med forskellige udfordringer, skal det være nemt og enkelt at henvende sig til kommunen, for alle har brug for et sted, der er deres eget, siger rådmanden.
Tre udfordringer, der skal håndteres
Aarhus Kommune har identificeret tre særlige udfordringer i den næste fase af Aarhus’ bestræbelser på at afskaffe langvarig hjemløshed inden 2030:
Den første udfordring er, at det er sværere at hjælpe de dårligst stillede hjemløse end de næst dårligst stillede, fordi borgerne i den mest udsatte gruppe ikke kun skal have støtte til at tackle ting som økonomisk gæld, misbrugsproblemer og psykiske lidelser. De skal også have hjælp til overhovedet at kunne klare sig på egen hånd i et hjem med fire vægge og daglige gøremål.
Den anden udfordring er, at Aarhus Kommune mangler flere boliger, der er til at betale for borgere på kontanthjælp. Det drejer sig om små lejligheder og værelser med egen indgang, mobile boliger, tiny houses og andre 'skæve rammer', som en del hjemløse kan have nemmere ved at finde sig varigt til rette i.
Den tredje udfordring er, at indsatsen hidtil kun har koncentreret sig om de borgere, der enten er eller har været hjemløse. Fremover skal der derfor være mere fokus på det forebyggende arbejde, så mistrivsel fører til hjælp i stedet for et mistet fodfæste i livet.
Kilde: Aarhus Kommune.
Tallene viser dog, at der er færre, som sover på gaden, og det glæder rådmanden, for folk i den kategori er dem, som ofte har det hårdest. Når det tal er faldet, et det et tegn på, at indsatsen helt overordnet set virker - uagtet de seneste udsving, mener rådmanden.
Aarhus Kommune har en ambition om at afskaffe langvarig hjemløshed inden 2030.
Østjyske kommuner med flest hjemløse i 2024
Aarhus: 556.
Silkeborg: 102.
Skanderborg: 23.
Randers: 81.
Horsens: 131.
Kilde: Kirkens Korshær.