Astrid spiser sig selv halvt ihjel: Efter 22 år er der hjælp på vej
Der er få behandlingsmuligheder for mennesker, der lider af tvangsoverspisning. Det bliver der nu gjort noget ved.
I 22 år har Astrid Klausen Kjærsgaard fra Kolind brugt mad, mad og mere mad til at flygte fra livets svære følelser.
Det betyder, at hun i dag er svært overvægtig. Hun er 1,68 meter høj og vejer 129 kilo.
43-årige Astrid Klausen Kjærsgaard lider af den knapt så kendte, men meget udbredte spiseforstyrrelse Binge Eating Disorder (BED) - på dansk tvangsoverspisning.
- Når jeg overspiser, har jeg ikke nogen grænse. Ingen stopknap. Jeg skal have mine stoffer. Jeg bliver ved, indtil jeg ikke kan mærke min krop. Jeg gør det tit i smug, fordi jeg skammer mig helt vildt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
En officiel diagnose
Overspisning, følelse af kontroltab og en negativ kropsopfattelse er nogle af symptomerne på tvangsoverspisning.
World Health Organizations (WHO) har en diagnosemanual, der hidtil ikke har anerkendt tvangsoverspisning som en diagnose.
Men i WHO's nyeste diagnosemanual, som Danmark følger, bliver tvangsspisning en officiel diagnose.
Hjælp i kommuner og regioner
Det får stor betydning for mennesker, der lider af tvangsoverspisning, mener Laila Walther, der er direktør i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.
- I dag er det svært for mennesker med tvangsoverspisning at få behandling, men når det bliver en anerkendt diagnose, vil retten til at få behandling blive implementeret i både kommuner og regioner, siger hun.
Hun påpeger, at en diagnose også vil betyde meget for selvforståelsen hos de mennesker, der overspiser.
- At de kan sige til sig selv, at når de ikke kan kontrollere deres spisning, så er det ikke, fordi de er mærkelige, men fordi de har en sygdom, siger hun.
Andre vil få øjnene op
TV2 ØSTJYLLAND mødte første gang Astrid Klausen Kjærsgaard i sommeren 2018. Hun er meget overrasket over, at World Health Organization nu anerkender overspisning.
- Jeg synes, det er fantastisk. Vi kan se, hvor mange, der har brug for hjælpen. Der er et stort behov for, at vi også kan få noget hjælp fra det offentlige, siger Astrid Klausen Kjærsgaard til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Når det bliver en fast diagnose, vil alle andre få øjnene op for, at der er et stort problem.
Læs også:
Den nye diagnosemanual blev godkendt i maj 2019, men bliver først implementeret i Danmark fra den 1. januar 2022.
Ifølge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) er der cirka 75.000 personer, der lider af spiseforstyrrelser. Heraf formoder man, at 40.000 af dem lider af BED.