AUH blandt verdens bedste til hjerte-lunge-behandling
AUH er rykket op fra sølv- til guldniveau for behandling af patienter med meget svært hjerte- eller lungesvigt
Kritisk syge lunge- og hjertepatienter er i gode hænder, når de bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital.
I dag blev Aarhus Universitetshospital udnævnt til 'Life Support of Excellence - Gold Level', som er en international anerkendelse for høj kvalitet i kunstig hjerte-lunge-behandling.
Det er den verdensomspændende Extracorporeal Life Support Organization (ELSO), der har tildelt Aarhus Universitetshospital guld-niveau i ECMO-behandling.
Understøttende behandling
ECMO (ExtraCorporal Membrane Oxygenation) er en slags hjerte-lunge-maskine behandling, som bruges på hjertecentre som understøttende behandling til patienter med meget svært hjerte- eller lungesvigt.
- Det er en anerkendelse af vores kvalitet. ECMO er en modificeret hjerte- lungemaskine, som kan holde liv i patienter med meget svært lunge- eller hjertesvigt. Der er nogle få patienter, der er egnet til det her, men hvor vi reducerer dødeligheden meget, siger overlæge på Aarhus Universitetshospital Reinhold Jensen.
Aarhus Universitetshospital har gennem mange år haft landsfunktion for ECMO-behandling af patienter med meget svært lungesvigt. Uden ECMO-behandling dør 80-100 pct.
Erfaringer fra hele verden
Aarhus Universitetshospital rapporterer resultater fra ECMO-behandlingen til ELSO, som samler resultater og erfaringer fra hele verden indenfor dette felt.
Hospitaler, som lever op til kvalitetskravene og kan dokumentere tilfredsstillende resultater, anerkendes som ”Center of Excellence”.
Aarhus Universitetshospital har været Center of Excellence på sølv-niveau siden 2014, og i maj 2017 fik hospitalet guld-niveau ved den europæiske ELSO-konference i Maastricht.
Bemandet døgnet rundt
Aarhus Universitetshospital har udført ECMO-behandling siden 1997. Hospitalet har et tværfagligt hente-team, bestående af hjertekirurger, narkoselæger og hjerte-lunge-maskine-teknikere, der døgnet rundt kan rykke ud til andre hospitaler og lægge patienter på ECMO for at transportere dem til videre behandling i Aarhus.
På hospitalet er der døgnet rundt hele året special-uddannede sygeplejersker og læger til at forestå den videre behandling på intensiv afdeling.
Sidste år blev 86 patienter behandlet med ECMO på Aarhus Universitetshospital – 26 for svært lungesvigt og 60 for svært hjertesvigt, de fleste efter hjertestop.
I videoen øverst i artiklen kan du høre Reinhold Jensens reaktion på den internationale anerkendelse.