Benthe blev forsøgt svindlet af 'politiet'
En mand ringede tirsdag formiddag til 65 årige Benthe Littau og udgav sig for at være fra politiet.
En dansktalende mand, der præsenterede sig som Tobias Østergård, ringede kl. 10.40 i morges til Benthe Littau og fortalte, at der var blevet optaget lån i hendes navn.
Manden fortalte, at han kom fra Østjyllands Politis cyberafdeling. Han spurgte, om hun var i et rum alene, så hendes mand ikke kunne høre deres samtale. Allerede der fattede Benthe Littau mistanke.
- Det første, man tænker, er jo ikke, at han nok er svindler. Jeg vidste dog, at min mand ikke kunne have noget at gøre med lånene, da han ikke ville have brug for pengene, siger Benthe Littau til TV2 ØSTJYLLAND.
Manden fortalte, at de havde undersøgt en større sag, og i den forbindelse havde de fundet ud af, at nogen havde optaget et lån på 45.000 kroner i Benthes navn.
Han spurgte ind til Benthe og hendes mands arbejde. Her fortalte hun, at hun arbejdede som sygeplejerske på et vaccinecenter. Til det spurgte han, om det var der, man blev testet.
- Jeg tænkte, enten kender han ikke forskellen på test og vaccine, eller også er han ikke særlig klog, siger Bente Littau.
Hun blev nu for alvor mistænksom og spurgte, om han nu også kom fra politiet. Til det svarede han, at hun bare kunne søge på krak og se at telefonnummeret var det rigtige.
Læs også:
- Jeg sagde til ham, at jeg ikke sad ved min computer, men at jeg da bestemt havde tænkt mig at tjekke op på telefonnummeret, siger Benthe.
Manden begyndte at presse på for at komme videre i samtalen, men på dette tidspunkt ønskede Benthe ikke at tale mere. Han frarådede hende at stoppe samtalen, men hun valgte alligevel at lægge på.
- Hvis det var Østjyllands Politi, skulle de nok ringe tilbage. Hvis jeg skal tale med politiet om noget så alvorligt som falske lån, så ville jeg gøre det på politistationen.
Benthe Littaus signalement af manden:
- Præsenterede sig som Tobias Østergård
- Han var dansktalende
- Muligvis en smule accent
- Ung, måske i 30’erne
- Professionel tone
Politiet ser på episoden med alvor
Nummeret der havde ringet Benthe op, var politiets eget telefonnummer, så Benthe Littau valgte at ringe ind til Østjyllands Politi og tjekke, at der var nogen der hed Tobias Østergård i politiets cyberafdeling. Det kunne de oplyse, at der ikke var.
Tricket med at bruge politiets eget telefonnummer kaldes for spoofing.
Hvad er spoofing?
Spoofing er navnet på en ny type fupopkald, hvor udenlandske svindlere ændrer visningen af deres eget nummer til et tilfældigt dansk nummer. På den måde ser det ud som, man bliver ringet op fra et dansk nummer, selvom opkaldet kommer fra udlandet. De udenlandske svindlere overtager ikke nummeret. Det danske nummer vises blot, hos modtagerne af opkaldet. Når modtageren af opkaldet ser, at der er et ubesvaret opkald, ringer de tilbage til det danske nummer, som er brugt.
Kilde: TDC.dk
Østjyllands Politi oprettede efterfølgende en sag, og de vil undersøge hændelsen nærmere. Episoder som denne, er noget Østjyllands Politi ser på med alvor.
- Det er noget, vi oplever i perioder. Vi har set det nogle gange før. Det manden, nok har forsøgt, er bedrageri, siger Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i forebyggelsesafdelingen hos Østjyllands Politi.
Strafferammen for bedrageri er halvandet års fængsel, men kan i grove tilfælde stige til otte års fængsel.
- Hun har gjort det helt rigtige i denne situation. Personerne der ringer, kan fremstå meget troværdige, og de forsøger at lokke kontonumre eller cpr-numre ud af folk. Det vil politiet aldrig bede folk om i telefonen, siger vicepolitiinspektøren.
Benthe Littau er efter formiddagens opkald både bekymret og rystet.
- Det var hamrende ubehageligt. Jeg er rystet over frækheden i at udgive sig for at være fra politiet.
Hun håber, at hendes historie kan hjælpe andre, med at undgå svindlere som Tobias Østergård.
- Det første man tænker, det er ikke, at han er nok svindler. Jeg er nervøs på andres vegne, for det er helt sikkert noget man godt kunne hoppe på, siger hun.