Biskop kaster sig ind i højhus-debat: - Et alt for brutalt indgreb
Højhusplanerne på Mindet 6 på Aarhus Havn har nu fået to af byens mest prominente debattører til tasterne. Direktør i Ejendomsselskabet Olav de Linde er skuffet over kritikken.
- Det er ingen kunst at bygge nyt, men det, som først er ødelagt, er evigt tabt og kan ikke genskabes.
Sådan skriver biskop i Aarhus Henrik Wigh-Poulsen og direktør i Den Gamle By Thomas Bloch Ravn i et fælles, åbent brev til Aarhus Byråd, som du kan læse nederst i artiklen.
Årsagen er den forestående beslutning om at lade byggematadoren Olav de Linde bygge en 150 meter høj kontorbygning på havnen i Aarhus. Planer, som er blevet kritiseret fra nær og fjern, ikke mindst på grund af bygningens højde set i forhold til de omkringliggende bygninger.
Læs også:
- Vi skriver til byrådet af omsorg for vores by og især den gamle bykerne, som vi er meget bekymrede for, fortæller biskop Henrik Wigh-Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Han er optaget af den måde, det måske kommende højhus vil kunne dominere bybilledet i de kommende mange årtier. Stiftets domkirke i Aarhus ligger cirka 700 meter fra byggegrunden.
- Generationer efter generationer har bidraget til den gamle bykerne, og det er fint, at der fornys. Men det her forekommer mig simpelthen at være et alt for brutalt indgreb, siger Henrik Wigh-Poulsen.
- Aarhus' skyline har udviklet sig gennem tiden med Domkirken, kranerne, Lighthouse (på Aarhus Ø, red.) og så videre, men det her projekt vil tage al opmærksomhed fra bykernen, siger Henrik Wigh-Poulsen, der mener, at modstanden mod byggeriet er blevet en folkesag, fordi "byens skyline bliver skæmmet".
Dyb skuffelse
Direktør i Ejendomsselskabet Olav de Linde, Esben Kjeldsen, er skuffet over kritikken fra biskoppen og museumsdirektøren. Især kritikernes karakterisering af visualiseringerne som utroværdige nager.
- Det er et hårdt angreb, for vi er ikke utroværdige, slår Esben Kjeldsen fast.
- Der er lavet langt flere visualiseringer end i andre projekter, og alle de, der kræves, er naturligvis med. De er udarbejdet af (arkitekt, red.) C.F. Møller, der er at de mest seriøse og dygtigste arkitektfirmaet, vi har, og de er testet efter kommunens regler herfor.
- Jeg er enormt ærgerlig over, at det kommer fra netop dem, da jeg har dyb respekt for dem begge og ser dem både som utroligt dygtige og sympatiske personer. Derfor forstår jeg heller ikke, at så kompetente mennesker ikke ønsker at blive klogere, inden de udtaler sig, siger Esben Kjeldsen.
Det åbne brev tegner et billede af Olav de Linde, som en, der tromler ældre bygninger over uden hensyn til deres kulturarv, men det forholder sig ifølge Esben Kjeldsen lige modsat.
- Der er ingen, der som Olav netop har bevaret historien i bygninger fremfor blot at bygge nyt, siger han.
Kritikken af byggeriets højde er svært for ham at forholde sig til, da planerne ligger inden for de rammer, der er udstukket i kommunens højhuspolitik for området.
- Projektet har været kendt og undervejs i 8 år, politikkerne har kendt det hele vejen, de har vedtaget højhuspolitikken, og jeg ser det som utrolig ærgerligt, så unuanceret kritikken kører og dækkes i pressen, siger Esben Kjeldsen.
Han ser ikke nogen ide i at gøre byggeplanerne mindre nu.
- Dette projekt er det, som binder sydhavnen og midtbyen sammen med gode og tiltrængte byrum, og man skal passe på med at sige, at man bare kan skære toppen af noget, uden det mister sin visuelle værdi, siger han.
Arkitekten bag byggeriet, C.F. Møller, havde i denne uge en kommentar til den kritik, planerne har mødt, i Århus Stiftstidende, som du kan læse her.
Her er det åbne brev til byrådet
VI APPELLERER TIL GENOVERVEJELSE AF HØJHUSPROJEKTET MINDET 6
Vi tillader os at henvende os til jer som folkevalgte i Aarhus Byråd med en opfordring til at genoverveje det planlagte og stærkt debatterede højhusprojekt, der går under navnet Mindet 6.
En by skal naturligvis udvikle sig, og nedslidt byggeri skal erstattes af nyt.
Men det er vigtigt at være opmærksom på, at Aarhus har en enestående velbevaret bymidte, en af Danmarks fineste kirker og et pakhus- og silokompleks ’De fem søstre’, der rangerer som et af landets vigtigste industriminder.
Man må forestille sig, at Mindet 6 vil komme til at dominerer bybilledet i en sådan grad, at bygningen vil overskygge både domkirke, bymidte og den ældste industrihavn, hvor eventyret om Aarhus i sin tid begyndte.
Byen er vokset og har udviklet sig gennem århundreder. Lag har føjet sig til lag. Hver tidsepoke har sat sit præg på helheden og bidraget med nyt i respekt for det gamle. Vores bekymring er, at et enkelt årti med økonomisk overskud og vækst og en arkitektur, der meget demonstrativt udtrykker dette med himmelstræbende højhuse, ikke alene kommer til at præge det samlede bybillede på en meget bastant måde, men tager magten fra den historiske by. Mindet 6 vil, frygter vi, læne sig selvhævdende ind over den gamle bykerne med uoprettelige konsekvenser for helheden.
Vi håber derfor, at I som byens vise mødre og fædre vil genoverveje sagen. Og vi vil se frem til, at der udarbejdes troværdige visualiseringer, så beslutningen om højhusprojektet kan tages på et fuldt oplyst grundlag om, hvilken effekt byggeriet vil få på den mest bevaringsværdige del af det historiske Aarhus.
Det er ingen kunst at bygge nyt, men det, som først er ødelagt, er evigt tabt og kan ikke genskabes.
Med venlig hilsen
Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift
Thomas Bloch Ravn, museumsdirektør, Den Gamle By