Boligkøbere siger nej til røg: Dit hus kan falde 200.000 kr. i værdi

Det kan være et mareridt at skulle af med sin bolig, når der først er blevet røget indenfor, og det kan koste boligejere dyrt

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nikotingule vægge, paneler og gardiner krydret med en kraftig røglugt, der sætter sig i alt fra gulv til loft, gør livet surt for østjyske boligejere, der ønsker at sælge.

Det er nemlig markant sværere at sælge en bolig, hvor der er blevet røget.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Home skræmmes køberne væk, når røgen først har sat sig.

- Røglugt vil nok være det værste, man kan blive udsat for som køber, siger Torben Skov Lauridsen, der er ejendomsmægler og salgschef hos Home i sydbyen i Aarhus.

Røg sender prisen i bund

Rygning i hjemmet kan i værste tilfælde få store konsekvenser for prisen på boligen ved et eventuelt salg.

Røglugt vil nok være det værste, man kan blive udsat for som køber. 
Torben Skov Lauridsen, ejendomsmægler, Home

I gennemsnit er salgsprisen på en rygerbolig nemlig fem til ti procent lavere, vurderer ejendomsmæglerne fra Home i en undersøgelse fra 2015.

- Havde det været en rygerbolig, hvor der var udtalte røggener indvendigt, så havde prisen været 200.000 lavere, vil jeg vurdere, siger Torben Skov Lauridsen.

Det påvirker husets salgspris negativt, hvis der er blevet røget, siger ejendomsmægler Torben Skov Lauridsen.

Derfor opfordrer han østjyske boligejere, der ønsker at sælge deres rygerhjem, til at gøre noget ved lugtgenerne, før boligen overhovedet sættes til salg.

- Det kan betyde, at man får en bedre pris, og det kan betyde, at liggetiden bliver væsentligt kortere, siger ejendomsmægleren.

Kan være nødvendig

Når et rygerhjem skal sælges, kan det derfor være nødvendigt at investere i at få misfarvning og lugt fjernet professionelt.

Det kan koste mellem 20.000 til 50.000 kroner at få et rengøringsfirma med speciale inden for skadeservice til at tage sig af sin rygerbolig gennem i såkaldt lugtsanering.

- Det kræver faktisk professionel hjælp. Der er ikke noget værre end nikotin, fordi det har en meget fedtet overflade, og det kræver nogle alkaliske produkter til at vaske af med, som man ikke bare lige kan købe i byggemarkedet, siger Ole Torup Pedersen, som er projektleder hos Recover Nordic i Randers.

Ole Torup Pedersen.

Recover Nordic er et af de firmaer, der rykker ud, når røglugten skal til livs, og de oplever stor efterspørgsel fra private boligejere.

Hvis sælger ikke gør noget ved røglugten, når boligen sættes på markedet, kan det ifølge ejendomsmægler Torben Skov Lauridsen få store konsekvenser.

- I nogle situationer er det jo bare ikke muligt for en sælger at finde de 50.000 kroner, og så må man jo sælge den, som den er. I sådanne tilfælde kan det godt tage op til flere år at få solgt en bolig, hvis lugten af røg eller andet er for udtalt, siger han.

Drop smøgen på køreturen

Det er ikke kun inden for hjemmets fire vægge, man skal tænke nøje over, om det er værd at ryge. Det kan nemlig også koste dyrt, hvis du som bilejer pulser løs under køreturen.

Claus Kovstrup er salgschef ved Koch Biler i Viby.

Det kan nemlig nemt skære 10.000-15.000 kroner af prisen på din bil, hvis røglugten først har sat sig i sæder, gulvmåtter og loftet.

Det vurderer flere østjyske bilforhandlere.

- Standen af bilen udvendig er næsten ligegyldig. Det første, de siger, når de stiger ind i biler, er, om der har været røget i den. Der er ikke ret mange mennesker, der vil have en bil, der har været røget i, siger Claus Kovstrup, som er salgschef ved Koch Biler i Viby ved Aarhus.

Flere unge ryger

Selvom rygning efterhånden er bandlyst de fleste steder og kan koste dyrt, så ser det ikke ud til at få os til at kvitte den dårlige vane.

Det første, de siger, når de stiger ind i biler, er, om der har været røget i den. Der er ikke ret mange mennesker, der vil have en bil, der har været røget i.
Claus Kovstrup, salgschef ved Koch Biler

Tværtimod er der flere unge mellem 16-25 år, der ryger.

Det viser en ny undersøgelse af 2000 unges rygevaner, som Epinion har lavet for Kræftens Bekæmpelse. Her svarer 15 procent, at de ryger dagligt.

Det svarer til en stigning på 15 procent i forhold til sidste år.

Hvis man ser på hele befolkningen, ryger 17 procent dagligt, og det tal har ligget stabilt de sidste par år.

I videoen øverst i artiklen kan du se meget mere om sagen. 

VIDEO: Mange vil ikke købe en bil, som der er røget i, fortæller bilsælger Claus Kovstrup. Det kan du se mere om her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her