Sæson for flåter: De kan blive køresyge og kaste op i dit blod

Her kan du få et overblik over, hvad der er fup og fakta, når det kommer til flåter

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Hvis du vil fjerne en flåt, skal du tage en pincet og tage fat så langt nede om den, som du kan, og så trække den langsomt ud. Det er ikke farligt, hvis man ikke får det hele med ud. Foto: Karsten Schnack
Af Nanna Nagy / Jimmy Langelund og Rikke Danielsen
I samarbejde med tv2.dk

Når solen kommer frem, gør vores små blodsugende venner det også. Flåterne.

Men mange af de gode råd, som florerer på nettet, kan resultere i, at du får flere bakterier og sygdomme ind i kroppen.

Nedenfor kan du få et overblik over fup og fakta, når det kommer til de ubudne gæster.

1. Flåt eller tæge?

For det første er en flåt ikke en tæge.

- Misforståelsen er opstået, fordi en flåt på engelsk hedder 'tick', og det lyder lidt som tæge. Men tæger er altså insekter – modsat flåter, der faktisk er edderkopper, siger biolog Anders Kofoed.

De eneste blodsugende tæger, der findes, er væggelusen, og den møder du ikke i den danske natur.

2. Flåter er ikke farlige i sig selv - men den kan smitte dig

Flåter er ikke i sig selv farlige. De er kun farlige, fordi de kan overføre sygdomme. De to mest almindelige sygdomme, som flåter kan overføre, er borreliose og TBE.

- Det er meget sjældent, man dør af borreliose. Der kan være nogle ubehagelige bivirkninger, men det er meget sjældent livsfarligt. Så er der TBE. Det er betændelse i hjernen. Den er slem, og der er højere dødelighed. Især hvis det er en ældre person, der får den. Den gode nyhed er, at den er ekstremt sjælden herhjemme, bortset fra på Bornholm hvor den er ret almindelig. Der er dog også set flere tilfælde i Nordsjælland, og vi vil formentlig se det sprede sig over de næste ti år, fortæller Anders Kofoed.

3. Det er ikke farligt, hvis hovedet bliver siddende

Hvis du vil fjerne en flåt, skal du tage en pincet og tage fat så langt nede om den, som du kan, og så trække den langsomt ud.

- Det er ikke farligt, hvis man ikke får det hele med ud. Man sagde i gamle dage, at det var farligt, hvis hovedet blev siddende, men det passer ikke. Hele kroppen skal være der (for at den stadig kan overføre de farlige sygdomme, red.). Med lidt tilbage er den ikke farligere end en splint, fortæller Anders Kofoed.

4. Flåter kan blive køresyge

Der er nogle ting, du virkelig ikke skal gøre, hvis du bliver bidt af en flåt.

- Det er rigtig dumt at smøre dem ind i vaseline eller petroleum. Det gør flåten syg, og det får den faktisk til at kaste op. Den kaster op ind i dit blod, og så får du flere bakterier og sygdomme ind i kroppen. Det samme med at nulre den. Så gør man den køresyg, og så kaster den også op. Men det får den altså ikke til at slippe sit tag, fortæller Anders Kofoed.

Den eneste metoder til helt at undgå flåter er at pakke sig ind i tøj.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her