Borgmester bakker op om at trække fogedforbud
Jacob Bundsgaard (S) bakker op om, at rådmand Jette Skrive (DF) trækker det fogedforbud, der er blevet nedlagt mod visningen af TV2 dokumentaren om forholdene på Kongsgården.
Tidligere tirsdag meldte rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), ud, at hun ønsker at droppe det fogedforbud, Aarhus Kommune har pålagt en TV2-dokumentar, der blandt andet viser forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.
Nu lyder det fra borgmester Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse, at han bakker op om beslutningen:
- Jeg glæder mig over, at Jette Skive vil imødekomme det ønske, et stort flertal i Aarhus Byråd har, om at dokumentaren om forholdene på Kongsgården skal vises.
- Min anbefaling er, at hun hurtigst muligt træffer beslutningen. Det er hendes beslutning, om der skal søges en permanentgørelse af fogedforbuddet, lyder det i pressemeddelelsen.
Han understreger samtidig, at byrådet allerede har tilkendegivet sin holdning i og med at 29 af 31 byrådsmedlemmer bakker op om en offentliggørelse:
- Jette Skive har således både byrådets og min opbakning til at undlade at søge fogedforbuddet opretholdt, siger Jacob Bundsgaard i pressemeddelelsen.
Kræver byrådets opbakning
Udmeldingen fra Jette Skive lød tidligere i dag på, at hun hele tiden har ønsket optagelserne vist:
- Jeg har hele tiden sagt, at jeg gerne så, at optagelserne blev vist. Det er vigtigt, at vores ældrepleje får flere medarbejdere og at særligt indsatsen over for demente styrkes.
Nu vil hun indstille til Byrådet, at Aarhus Kommune ikke går videre i processen med at gøre fogedforbuddet permanent.
- Byrådspolitikerne i Aarhus har givet udtryk for, at de ligesom jeg gerne vil have vist optagelserne, men under forudsætning af, at vi ikke gør noget ulovligt.
- Det kan jeg ikke garantere, så derfor kræver jeg deres opbakning, så jeg ikke bagefter står og med ansvaret for at have brudt loven, skriver hun i en pressemeddelelse.
Jette Skive bad i sin pressemeddelelse borgmesteren om at indkalde til et ekstraordinært byrådsmøde hurtigst muligt.
Hvad sker der nu?
Hvornår billederne fra TV2-dokumentaren kan vises, afhænger af en række forhold. Her får du Peter Lambert, advokat og partner ved advokatfirmaet Lassen og Richards forklaring på, hvordan ophævelsen af forbuddet juridisk kan finde sted.
Når man har fået nedlagt et forbud – som er et midlertidigt retsmiddel – skal man senest 14 dage efter forbuddet, anlægge en retssag for at få fastlagt endeligt, at der er en krænkelse.
Hvis Aarhus kommune vælger at hæve sagen, skal TV2 skrive til retten i Aarhus og gøre opmærksom på, at de gerne vil have forbuddet ophævet. Dette vil retten forholdsvis automatisk give dem lov til, lyder det fra Peter Lambert.
Hvornår billederne kan vises afhænger derfor af:
- Hvor hurtigt Aarhus kommune får hævet sagen.
- Hvor hurtigt TV2 kontakter retten i Aarhus.
- Hvor hurtigt retten bekræfter, at forbuddet hæves.
Det er altså muligt at stoppe arbejdet med det permanente forbud mod dokumentaren:
- De, der har sat sagen i gang, kan også stoppe den igen. Det er ikke et retsmaskineri, man ikke kan stoppe igen, siger Peter Lambert til TV2 ØSTJYLLAND.