Statsministeren om plejesvigt: - Der mangler hænder og hoveder
I et Facebook-opslag kommenterer statsminister Mette Frederiksen (S) nu for første gang sagerne om svigt i ældreplejen. Venstres formand afviser, at der mangler ressourcer.
Familierne skal tage et større ansvar, der mangler ressourcer, og så skal der være mindre bureaukrati. Sådan lyder det blandt andet i et Facebook-opslag fra Statsminister Mette Frederiksen (S), der nu for første gang kommenterer på sagerne om plejesvigt af ældre.
- Den her sommer har budt på nogle hjerteskærende historier om mangel på værdighed for nogle af vores ældste. Jeg vil gerne dele mine tanker med jer, lyder det blandt andet i opslaget.
- Jeg oplever mange steder en ældrepleje, der er god. Hvor der er hjerterum, faglighed, gode relationer og godt humør. Jeg kender også eksempler på det modsatte. Distance, mangel på respekt og trøstesløshed.
Familier skal tage større ansvar
Ifølge Mette Frederiksen mangler der både hænder, hoveder, tid, overskud og gode relationer på plejehjemmene. Og så har hun en opfordring til de pårørende:
- For mange gamle sidder for meget alene uden tid sammen med dem, de har kær. Og lad os også være ærlige om det. Et stærkere ansvar i familierne ville nok klæde de fleste af os, skriver Mette Frederiksen.
Hun siger, at der er brug for mere ledelse og mindre bureaukrati, og at det tager tid, inden prioriteringer i velfærden giver resultater. Og så giver Mette Frederiksen et skulderklap til medarbejderne:
- Langt, langt de fleste er fantastiske, og vi bør være dem dybt taknemmelige. Enkelte det modsatte. Og det må og skal være et ledelsesansvar at sikre, at vi har de rette til at passe på vores ældre, skriver hun.
Venstre-formand afviser
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er uenig med Mette Frederiksen i, at der mangler hænder. Han har ligeledes skrevet et Facebook-opslag, hvor han kritiserer Statsministeren for sin udmelding.
- Det er for nemt at slippe udenom ved at sige, at der mangler ressourcer. Det gør der ikke. I tilfældet her mangler der empati, ansvarsfølelse, god ledelse og noget så basalt som ordentlighed og medmenneskelighed, skriver Jakob Ellemann-Jensen.
Han mener ikke, at der skal tilføjes flere penge til ældreplejen, men at man i stedet skal give de ansatte ansvar og frihed.
- Langt, langt de fleste medarbejdere i plejesektoren er gode mennesker, der har valgt et fag, hvor de tager sig godt af de, der ikke kan selv. De skal have langt mere frihed i deres job - og mere ansvar. For det er dem, der er de professionelle, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Skjulte optagelser fik sagen til at rulle
Sagen om svigt i ældreplejen begyndte, da pårørende til 90-årige Else på Plejehjemmet Kongsgården i efteråret 2019 fik sat skjulte kameraer op i hendes lejlighed. I foråret stod flere pårørende frem med kritik af plejehjemmet, og siden sagen begyndte, har en række medarbejdere været til tjenstlige samtaler.
Forstanderen er blevet fjernet fra Kongsgården, og en forvaltningschef er rykket ind bag murene på plejehjemmet.
Det var TV 2, der fik sat skjulte kameraer op hos Else, men de skjulte optagelser må ikke vises, da Aarhus Kommune ved to retsinstanser har fået nedlagt forbud mod dokumentaren. I forrige uge brød Ekstra Bladet dog det forbud og viste flere klip fra dokumentaren.
- Selvom overgrebene på Else nu er stoppet, skal sagen ikke fejes ind under gulvtæppet med en enkelt fyring, skrev chefredaktør, Poul Madsen, i en leder i forbindelse med offentliggørelsen.
Siden optagelserne blev vist har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) inviteret til et topmøde, hvor ældreplejen skal sættes under lup.
Det skal foregå i samarbejde med Ældre Sagen, FOA og KL, men også borgere, pårørende, ansatte og andre med viden om og interesse for ældreplejen vil blive inviteret til at komme med idéer og konkrete forslag til retningen for fremtidens ældrepleje.
Også pårørende på Skæring Plejehjem og Demenscentrum Aarhus har til TV2 ØSTJYLLAND fortalt, hvordan de har oplevet svigt i plejen af deres ældre.