Børnehave har erstattet hegn med gule streger
Bertram: 'Hvis man går over de gule streger, skal man være inde resten af dagen'
Børnehaven Porskjær i Galten ved Aarhus er en børnehave ligesom alle andre børnehaver.
Og så alligevel ikke helt.
For den store låge med et højtsiddende håndtag og hegn omkring legepladsen er pillet ned.
I stedet er børnehaven omkranset af gule streger. De gule streger betyder stop. Og med dem ønsker børnehaven at give børnene en følelse af frihed og selvstændighed.
- Børnene bliver selvregulerende på den måde, at det ikke er et hegn, der stopper dem, når de bevæger sig rundt. Men at det er deres egen vilje, fordi de ved, at det er her, at de skal stoppe, siger Lisbeth Højvang, leder af Børnehaven Porskjær i Galten.
Læs også:
Skulle børnehaven have været indhegnet, ville børnene ikke have haft så stort et område at lege på udenfor, som de har med de gule streger.
- Vores børnehave ligger i et stille villakvarter langt væk fra meget trafikerede veje, så derfor tør vi godt tage ansvar for at have den her type børnehave uden hegn, siger Lisbeth Højvang,
Går børnene over stregen har det konsekvenser.
- Så må man ikke være ude mere. Så skal man være inde resten af dagen, siger 5-årige Bertram Larsen fra Børnehaven Porskjær.
Merete Wiberg er lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet i Aarhus og forsker i pædagogik og læring.
Hun mener, at de gule streger i Børnehaven Porskjær risikerer at få en helt anden betydning end frihed hos børnene.
- Hvis man overtræder den her streg, får man en straf. På den måde risikerer den gule streg at blive en form for symbol på straf, siger Merete Wiberg.
Læs også:
Hun frygter, at de gule streger kan være med til at skabe en stikkermentalitet hos børnene.
- Man risikerer, at børnene begynder at sladre om hinanden og skaber små politikorps, siger Merete Wiberg.
Lederen af børnehaven har en anden forståelse af børn, der fortæller om andre børn, der er gået over de gule streger.
- Jeg oplever ikke, at det er stikkerpolitik. Jeg oplever, at det er børnene, der har brug for at få bekræftet deres egen læring, siger Lisbeth Højvang.
Merete Wiberg sætter også spørgsmålstegn ved, om børnene forstår den tillid, der bliver vist dem ved at bruge de gule streger fremfor hegn.
- Selvfølgelig skal man have tillid til børn, men man skal også have en tillid, der er alderssvarende. Jeg er ikke sikker på, at børnene er store nok til at forstå, hvorfor de ikke skal overskride de her streger, siger Merete Wiberg.
I børnehaven Porskjær mener man godt, at børn fra tre til seks år kan tage det ansvar.
- Vi oplever, at de godt kan lære sig at blive indenfor hegnet. Så har man mod på det, og er det noget, man tør tro på, så kan man fint lave en børnehave uden hegn, siger Lisbeth Højvang.
Spørger man børnene, ser de helt andre og mere praktiske fordele ved at hegnet er erstattet af gule streger.
- Hvis man ikke har plads nok til en rive, man har bag på sin mooncar, rammer den ikke bare ind i et hegn. Så er det jo ikke os, der kommer uden for, så er det bare riven, siger Bertram Larsen.
Øverst kan du se hele indslaget fra den hegnløse børnehave.