Dansk rumprojekt er installeret og klar til mission

Det danskledede rumprojekt, Asim, er blevet forbundet med Den Internationale Rumstation og er klar mission

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Her kan du se mere om rumprojektet.

Det 314 kilo tunge rumobservatorie, Asim, har klaret fredagens udfordringer og er nu forbundet med Den Internationale Rumstation, ISS.

Det hidtil største og dyreste danske rumprojekt er dermed installeret udvendigt på det europæiske Colombus-modul. Det skete ved hjælp af en robotarm.

Virksomheden Terma i Lystrup ved Aarhus har stor andel i, at projektet forløber planmæssigt. Folk herfra er nemlig med til at lede hele projektet sammen med blandt andre DTU Space og DMI.

Det er rigtig, rigtig stort. Det er en stor succes for alle på Asim-teamet. Det er noget, vi har ventet på i 12 år.
Ole Hartnack, projektleder

 - Vi har lige fået de første data, og Asim har det fint. Det er rigtig, rigtig stort. Det er en stor succes for alle på Asim-teamet. Det er noget, vi har ventet på i 12 år.

- Vi ser, at det, vi har arbejdet på, virker. Der er forbindelse til rumstationen, og vores systemer kan startes op, siger projektleder for Asim Ole Hartnack.

VIDEO: I indslaget her hører vi de lokale borgere i Lystrup, hvor stor betydning rumprojektet har for byen.

Installationen af Asim foregik i tre trin. Først skulle Asim løftes fri af transportmodulet Dragon, dernæst skulle det med en bolt spændes fast til Den Internationale Rumstation, og til sidst skulle der så sættes strøm til.

Det hele er gået efter planen, og derfor er Asims mission klar til at begynde. Rumkapslen skal bruge det næste lange stykke tid på at fotografere og måle en række lynfænomener i atmosfæren.

Alt er gået efter planen

Forskere skal bruge billeder til bedre at forstå, hvordan de elektriske udladninger påvirker klimaet på Jorden.

 - Det bliver også stort for forskere, da de med vores data kan opdatere klimamodeller og deres andre modeller i forhold til, hvad der sker i atmosfæren, siger Ole Hartnack.

Der er altid noget, der kan gå galt, når det foregår i rummet.
Ole Hartnack, projektleder

Dataindsamlingen begynder i næste uge, efter at alt er blevet dobbelttjekket hen over weekenden.

- Der er altid noget, der kan gå galt, når det foregår i rummet. Men jeg er helt sikker på, at resten af systemet virker, når nu vi har fået en god forbindelse, siger Ole Hartnack.

Bag projektet står det europæiske rumagentur, ESA, men missionen er altså ledet af Danmark med blandt andre DTU Space og Terma i spidsen.

Projektet har kostet cirka 350 millioner kroner, hvoraf Danmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet betaler omkring 60 procent.

Terma blev for 12 år siden udpeget til at lede rumprojektet.

DANMARKS STØRSTE RUMPROJEKT

  • Asim står for "The Atmosphere Space Interaction Monitor".
     
  • Det er et 314 kilo tungt observatorie, som skal monteres udvendigt på Den Internationale Rumstation, ISS.
     
  • Det har to kameraer, som skal fotografere de elektriske udladninger, der går opad i stratosfæren og mesosfæren fra tordenskyer.
     
  • Desuden har Asim to lysmålere, som måler lyset 100.000 gange i sekundet, samt en røntgenstrålingsdetektor.
     
  • Lynfænomenerne, der skal måles, er bedre kendt som "røde feer", "blå jets", "åndehaloer" og "elvere".
     
  • Forskere skal bruge billederne til bedre at forstå processerne omkring de elektriske udladninger og undersøge, hvordan de påvirker klimaet på Jorden.
     
  • Projektet har kostet cirka 350 millioner kroner, hvoraf Danmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet betaler omkring 60 procent.
     
  • Inden observatoriet kan monteres på Den Internationale Rumstation, ISS, skal det flyves ud i rummet. Det sørger en ubemandet SpaceX Falcon 9 løfteraket for at gøre.
     
  • Det skal efter planen ske 2. april klokken 22.30 dansk tid med affyring fra Kennedy Space Center i den amerikanske delstat Florida.
     
  • Hvis opsendelsen gennemføres som planlagt, tager det raketten to døgn at nå ISS. I så fald vil Asim blive tændt omkring 13. april.

Kilder: DTU Space og Ritzau

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her