David er forberedt på krig: Har fælder og bueskyttebane i baghaven
David Hansen fra Aarhus har undervist i fænomenet ’prepping’. Han er en af flere aarhusianere, der er bekymret for, om der kan komme krig i Danmark.
David Hansen fører en pind ind i en lille cirkel af garn, der ligger på jorden.
- Så kommer der et dyr her og hiver.
Garnet strammer sig om pinden, mens en gren i den anden ende vipper op. Den sagesløse pind er fanget i en fælde i David Hansens baghave.
- Nu er det her jo bare en demo. Men vi er nødt til at øve os i de små detaljer, før vi kan gøre det, når det virkelig gælder, forklarer han.
David Hansen er en af mange danskere, der, siden krigen i Ukraine startede, er begyndt at gøre sig tanker om, hvad de vil gøre, hvis krigen skulle komme til Danmark.
’Vær beredt’
David Hansen underviser i både jagt og ’prepping’ på Ungdomsskolen i Aarhus. ’Prepping’ er kort sagt et begreb, der dækker over personer, der forbereder sig på katastrofer.
De fleste ’preppere’ bliver nok associeret med personer, der har både beskyttelsesrum og en kælder fyldt med dåsemad. Men sådan er David Hansen ikke.
- Jeg er nok mere en 'outdoor-dude'. Men det med at være forberedt på noget, det er altid en god ide. Nu har jeg været spejder, da jeg var lille, og der siger man ’vær beredt’. Så det synes jeg, giver meget god mening, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Noget af det, som David Hansen selv mener adskiller ham fra ’preppere’, er hans måde at tænke på. Han vil ikke fylde kælderen op med ting, han kan bruge i tilfælde af en katastrofe. I stedet vil han tillære sig evner, så han både kan lave bål, skaffe vand og fange sin egen mad.
- Da Mette Frederiksen sagde, at vi ikke måtte hamstre gær og toiletpapir, og alle så gjorde det. Så havde jeg mere en tanke om, jeg skulle hamstre ammunition, fordi hvis det blev en langvarig ting, så kunne man jo altid jage sit eget, siger David Hansen.
’Prepper’-side har fremgang
Den største Facebook-side for ’preppers’ herhjemme, ’Preppers i DK’, har i skrivende stund 5200 medlemmer. Siden har oplevet fremgang, efter krigen i Ukraine begyndte.
- Den er i hvert fald vokset med minimum 23 procent, fortæller Bernt Christian Gotfredsen, der er administrator for ’Preppers i DK’, til TV2 ØSTJYLLAND.
Og ifølge ham er der også nogle andre typer, der er begyndt at melde sig ind i gruppen.
- Nu er det alle (typer, red.). Det er ældre damer, det er par, det er familier, det er unge mennesker. Det er folk fra alle sociale lag og erhvervsmæssige baggrunde. For det er noget, der berør os alle, siger Bernt Christian Gotfredsen.
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om Militærbutikken i Allingåbro, der har haft ekstra travlt, siden krigen i Ukraine begyndte.
- Vi har oplevet det sådan, at gasmasker, filtre og alt, hvad der har med personlig beskyttelse at gøre, det har vi solgt ekstremt meget af, sagde Anders Peter Lykkegaard Kristensen dengang til TV2 ØSTJYLLAND.
Forsøg på Strøget i Aarhus
For at undersøge hvor udbredt bekymringen for krig i Danmark er, har TV2 ØSTJYLLAND forsøgt sig med et – helt uvidenskabelige – eksperiment.
På Strøget i Aarhus spurgte vi tilfældige forbipasserende, om de var bekymrede for, at der kunne komme krig i Danmark. I ægte ’prepper’-stil skulle aarhusianerne stemme med en dåse makrel.
Vi fik i alt snakket med 40 personer. Og selvom der ifølge myndighederne lige nu ikke er en forhøjet risiko for krig i Danmark, var der alligevel 15, der svarede, at de var bekymrede. 22 var ikke bekymrede, mens tre var i tvivl.
Bekymring er naturlig
Ifølge lektor ved Institut for Strategi- og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, Rasmus Dahlberg, er det helt naturligt, at mange danskere bekymrer sig.
- Jeg tror, at krigen i Ukraine er kommet meget tæt på danskerne. Med 24 timers dækning i TV og breaking news over alt på aviser. Det er en del af verden, der med lidt god vilje ligner danske byer, og derfor forestiller vi os meget lettere, at det kunne ske her, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Rasmus Dahlberg fortæller også, at mange reagerer på bekymringen ved for eksempel at begynde på ’prepping’.
- Det er meget naturligt for de fleste af os at føle en trang til at gøre et eller andet, når vi står over for usikkerhed og risici, som på en eller anden måde, i hvert fald inde i vores hoveder, kan komme til at true os. Så får vi som mennesker en meget naturlig trang til at beskytte os selv og ikke mindst beskytte vores børn og vores familier.
David Hansen har indtil videre kun øvet sine overlevelsesevner, og han håber også, at det forbliver sådan.
Tror du nogensinde, at det bliver nødvendigt for dig at tage de evner i brug for alvor?
- Det håber jeg ikke.