David løber for Olivias liv: Mangler penge til livsvigtig operation
David vil presse sig selv langt ud over sine egne grænser i forsøget på at sikre 24-årige Olivia en livsvigtig operation.
160 kilometer på stranden, over bakketoppe og ned ad skrænter.
Det er, hvad David Jesuthasan håber at gennemføre, når han den 4. september stiller op til ekstremløbet Mors 100 miles på Limfjordsøen Mors.
Hans motivation er simpel: Skrab så penge som muligt sammen til Olivia - en 24-årig kvinde, han for bare et år siden slet ikke kendte.
- Det er ret vildt, at nogen overhovedet gør sådan noget. Det er en stor udfordring, både fysisk og tidskrævende, og det er jo ikke noget, man bare lige gør, lyder det fra en meget taknemlig Olivia Ruseng Hermansen.
Det maksimale, David Jesuthasan hidtil har prøvet at løbe, er 90 kilometer.
- Og der var jeg godt smadret, så det her er den ultimative udfordring for mig. Men jeg vil gøre mit bedste, selvom det måske er helt ude af min boldgade, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er ikke første gang, han presser sig selv til det yderste for en god sag. Han har også tidligere løbet penge ind til andre, der er i svære situationer. David Jesuthasan forsøger at tage alvoren og gøre den til sin motivation.
- Det gør udfordringen sjovere, og man forsøger at gøre endnu mere. I sådan et løb kan være helt ødelagt, men når man gør det for andre, er man i stand til at presse sig selv yderligere.
- Man bliver også meget tætte med de her folk og lærer dem at kende, og jeg har også besøgt Olivia og hendes mor flere gange, fortæller han.
Livsfarlig hverdag
Olivia Ruseng Hermansen har døjet med kroniske smerter, siden hun var barn, men særligt fra 20-årsalderen begyndte hun at døje mere og mere. Den primære årsag er en sjælden bindevævssygdom kaldet Ehlers-Danlos' syndrom med yderst sjældne komplikationer.
- Alt mit bindevæv i kroppen er løst. Bindevævet holder alting sammen - alt fra led til organer - så når det er løst, giver det en masse problemer, fortæller hun.
Sygdommen har blandt andet gjort, at Olivias øvre ryghvirvler forskubber sig og maser hendes hjernestamme. Det giver nerve- og hjerneskader og truer ikke bare Olivias ve og vel, men også hendes liv.
- Det er dér, det går over og bliver farligt. Der skal ikke særligt meget bevægelse til i de øverste ryghvirvler for, at det kan være dødeligt. Det kan påvirke vejrtrækning, hjerterytme og vitale funktioner, og så står man pludselig med en hel anden kategori af problemer, siger hun.
Noget så lidt som et fald eller en voldsom opbremsning kan potentielt koste hende livet, fortæller hun.
Olivia Ruseng Hermansen er nu afhængig af sin elkørestol for at kunne bevæge sig længere end sine korte ture på fod. For få år siden så hendes liv dog helt anderledes ud. Der boede hun i sin egen lejlighed, havde hest og skulle til at afslutte sin gymnasiale eksamen.
Men så satte sygdommen aggressivt ind i efteråret 2017.
- Jeg måtte droppe mit studie og drømmen om at skulle på universitetet og flytte igen, fordi jeg ikke kunne bo i min lejlighed.
Hvad er Ehlers-Danlos' syndrom?
- Ehler-Danlos' syndrom er en arvelig sygdom, der rammer bindevævet i kroppen. Sygdommen medfører typisk hypermobile led
- Hudens elasticitet er påvirket og ligeledes helingen ved sår, hvor huden kan være pergamentagtig og let skades
- Andre organer påvirkes også af bindevævets svækkede struktur
- Man kan også få brok og blodkarforandringer med blødninger
- Der findes ingen specifik behandling af sygdommen
- Fokus rettes mod at behandle og forebygge komplikationerne til sygdommen
- Tilstanden er relativ sjælden med en forekomst på 1 per 10.000
Kilde: sundhed.dk
Dyr operation
Olivia fortæller, at hun og hendes familie har søgt al den hjælp, der er at finde i det danske sundhedsvæsen, men at ekspertisen i hendes sjældne lidelse ligger uden for landets grænser.
Derfor har de nu gennem længere tid samlet penge ind til en dyr operation i enten Spanien eller England, der skal fiksere ryghvirvlerne i nakke og længere nede på ryggen. Det vil forhåbentlig bremse hendes sundhedsmæssige tilbagegang.
Hele forløbet koster omkring 550.000 kroner, og der mangler 100.000, før målet er nået. Det er dét, David Jesuthasan vil støtte med sit ekstremløb på Mors.
Han har tidligere påtaget sig andre store fysiske udfordringer, og løbet den 4. september er fjerde gang, han forsøger at støtte op om Olivias operation. Og det kan kun gå for langsomt.
- Problemet er, at det påvirker min hjerne, så jo længere tid der går, jo sværere får jeg det, siger hun.
Det er ikke nemt for Olivia Ruseng Hermansen at komme rundt, men når David Jesuthasan den 4. september løber hele Mors rundt, planlægger hun alligevel at være til stede.
- Forhåbentlig kommer jeg derop nogle timer for at heppe på ham. Jeg synes næsten ikke, jeg kan være bekendt ikke at dukke op. Når han skal løbe 160 kilometer, presser jeg også mig selv ud ad døren, siger hun grinende.
Olivia og hendes familie har oprettet en forening og en godkendt indsamling til operationen. Det kan man læse meget mere på Facebook-siden Life for Olivia.