Dronningens ferieslot får nyt kobbertag: - Det er lidt vemodigt

Dronningens slot i Aarhus skal renoveres, og det er både vemodigt og nødvendigt for slottes tilsynsførende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Marselisborg Slot får udskiftet kobbertaget. Desuden bliver blandt andet elnettet renoveret.

Om man bor i et kolonihavehus eller på et kongeligt slot, er én ting sikkert.

Huller i taget er skidt for huset, og det ved selv dronning Margrethe.

Derfor er der også for tiden store stilladser ved dronningens slot i Aarhus, Marselisborg Slot.

- Vi har været lidt i tvivl om, hvor gammelt kobbertaget er, men kobbersmedene er sikre på, at det er det oprindelige kobbertag fra 1902, fortæller Per Højgaard-Jensen, siden 2017 tilsynsførende på Marselisborg Slot.

Per Højgaard-Jensen har været tilsynsførende på Marselisborg siden 2017.

Renoveringen er dog ikke så ligetil, for der skal blandt andet tages hensyn til de kongelige besøg hen over året. Dronningen benyttet typisk Marselisborg Slot ved højtiderne.

- Så renoveringen kommer til at ske i lidt forskellige tempi, forklarer slottets tilsynsførende

Det er en hjertesag for os, og det tror jeg også gælder for de andre givere
Karin Salling, næstformand for Salling fondene

Han har selv kontor på slottet, og når de kongelige er på slottet, skal han være til stede.

Pengestærke aarhusianere betaler 

Det er en række pengestærke aarhusianske erhvervsfolk, der betaler for renoveringen – en gave dronningen fik overrakt i 2022 i forbindelse med det kongelige sommertogt, hvor hun netop besøgte Aarhus.

40 millioner kroner lyder gaven på, som er givet Salling fondene, Holch Povlsen Foundation, Systematic og Lindberg Optik.

- Det er en hjertesag for os, og det tror jeg også gælder for de andre givere. Vi har en flot, alsidig og superintelligent dronning, og det har jeg synes, lige siden jeg var barn, siger Karin Salling, næstformand i Salling fondene.

Dronningen fejrede i 2022 påske med kronprinsens familie på Marselisborg Slot. Det er særligt ved højtiderne, Aarhus ser dronningen i byen. Foto: Kongehuset/Ritzau Scanpix

Giverne har dog også en anden bagtanke, for en dag bliver slottet overdraget til Frederik og Mary, da slottet går i arv til den til enhver tid siddende regent.

- Selvfølgelig er det for dronningens skyld, men det er også for dem, der kommer efter. Vores kronprinsepar fortjener også en god bolig at komme til her i Aarhus, for vi er jo alle sammen begejstrede, når kongefamilien kommer til Aarhus, siger Karin Salling.

For mange slotte

At slottet på den måde går i arv hænger også sammen med det særtræk, at slottet faktisk er dronningens. Hvor de øvrige kongelige slotte i Danmark alle tilhører staten, er lige præcis Marselisborg Slot majestætens private ejendom.

Det var dronningens farfar, Kong Christian den 10. og hans Dronning Alexandrine, der som folkegave fik slottet i 1902.

Dronning Margrethe vinker fra balkonen på Marselisborg.

Kongefamilien benyttede slottet en del, mens næste generation i form af Kong Frederik den 9. og Dronning Ingrid ikke var hyppige gæster i Aarhus. Dronning Margrethe har tidligere forklaret TV2 Østjylland, hvorfor det forholdt sig sådan.

- Det var simpelthen fordi, mine forældre i forvejen brugte Graasten Slot (i Sønderjylland, red.), som var meget større. Desuden havde de jagthuset i Trend, som også var i Jylland. Og så var der Fredensborg og Amalienborg, og mine forældre syntes ikke, de kunne overkomme mere.

Pladerne på det gamle kobbertag er slidte og bliver udskiftet.

Selvom dronning Margrethes far altså ikke selv så ofte besøgte Aarhus, er det alligevel i nogen grad hans ære, at dronning Margrethe og hendes familie så ofte opholder sig i byen, har hun tidligere fortalt til TV2 Østjylland.

- Da min far foreslog, at vi (dronningen og prinsgemalen, red.) skulle bruge slottet som sommerhus, var jeg lidt skeptisk, for jeg kendte det bedst som et gammeldags hus eller som et dødt hus, men min mand havde friske øjne og sagde, at det må du sige ja til, for det er et dejligt sted, det ligger vidunderligt, og vi kan få det pragtfuldt her, lød det fra majestæten, der blev rigtig glad for slottet.

- Det er noget særligt. Det betyder virkelig ferie for os at være på besøg på Marselisborg, sagde hun for år tilbage til TV2 Østjylland.

Vemodigt

Margrethe, dengang var prinsesse og tronfølger, overtog slottet i 1967 og fik sammen med sin mand sat sit præg på stuerne og værelserne.

Dronningen og prins Henrik med de to små prinser, Frederik og Joakim, for omkring 50 år siden. Dronningen fik overdraget slottet i 1967.

Nu er det ydersiden i form af taget, der som sagt får en overhaling, og dermed ryger også for en tid den grønne overflade, som kobberpladerne har efter års oxidering.

- Det tager jo mange år for et kobbertag at blive grønt, og jeg er helt sikker på, at jeg ikke kommer til at se Marselisborg med grønt kobbertag igen, og det er lidt vemodigt, men det er også nødvendigt for, at slottet bliver fremtidssikret, siger den tilsynsførende 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her