Dropper hospitalet: Flere og flere passer selv deres for tidligt fødte
200 forældre med for tidligt fødte børn i Østjylland valgte sidste år selv at passe de små derhjemme.
For ti år siden var sygeplejersken Helen Schwartz med til at starte projektet Tidligt Hjemmeophold (THO) op i Aarhus. Siden da har tilbuddet fået vokseværk, og 200 forældre med for tidligt fødte børn i Østjylland valgte sidste år selv at passe de små derhjemme.
En af de mødre, der har valgt at benytte sig af tilbuddet, er Dijana Raljevic, der er mor til Elias, der er blevet født seks uger for tidligt.
- Man er mega bekymret, for man ved ikke, hvad det er for et barn, man får. Om det her barn er færdigudviklet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
I stedet for at familien er indlagt på Skejby Sygehus i flere uger, mens barnet vokser sig stærkt, får familien muligheden for, at ting som sondeskift kan klares i hjemmet med besøg fra en sygeplejerske.
- Det, at man kan komme i sit eget hjem og egne rammer, gør, at man føler, at man er mere fit til at passe på sit barn, siger Dijana Raljevic.
Mere tætte med børnene
Tilbuddet om tidligt hjemmeophold stod blandt andre sygeplejersken Helen Schwartz bag. Og et stigende antal forældre takker ja til tilbuddet.
- Det gør de, fordi forældrene selv står med ansvaret for det, og de er mere tætte med deres barn, siger Helen Schwartz til TV2 ØSTJYLLAND.
Udstyret til skift af sonde og vejning af spædbarnet er i forvejen en del af interiøret hos familien. Men der er stadig mulighed for at få hjælp.
- Hvis der sker der et eller andet uforudset, eller noget de ikke har oplevet før med deres barn, og de bliver utrygge. Så har de telefonnummer, så de kan ringe ind til afdelingen, til en sygeplejerske, siger Helen Schwartz.
Kvalitetsløft
Nu er det blot de hårdest trængende spædbørn, der ligger til overvågning på Aarhus Universitetshospital, der dermed får mere plads. Det er dog ikke grunden til initiativet.
- Det er et kvalitetsløft og ikke en ressourceøvelse. Det har flyttet ressourcer fra et område til et andet, fortæller Tine Brink Henriksen, der er overlæge på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital.
Hos familien Raljevic er der også glæde over, at de ikke skal bo på sygehuset.
- Jeg tror, det ville være hårdt, og jeg tror, vi ville være mere kede af det. Og måske ikke nyde at være en familie, på samme måde som vi nyder det herhjemme, siger Dijana Raljevic.