Fældede træer fik folk på gaden: - Jeg synes, det er dybt foragteligt
- Hele kommunen ønsker sig træer og planter træer, men man kan jo ikke plante en allé, der er 100 år gammel, siger træekspert Simon Skov.
Solveig Baez Damgaard peger i retning af nogle huse, mens hun viser med en håndbevægelse, hvor der engang stod en række store, gamle træer i en allé.
- Det her er vores naboer, og de plejede at have en virkelig, virkelig dejlig grøn væg rundt om deres hus. Den er bare blevet ribbet, siger den unge studerende.
Hun bor i Brendstrup nord for Aarhus, hvor der netop er blevet fjernet flere hundrede gamle træer ved Bækhusvej. Nu ligger de ned langs vejen. Flere store stakke af træstammer, som sneen allerede delvist har dækket.
Ved siden af Solveig Baez Damgaard står Laura Lando Klammer.
- Det er jo helt grotesk at se alle de stammer, for det er jo det her bælte af skov, som der var plantet nede ved vejen. Det gjorde, man ikke kunne se hele den der store gård, siger Laura Landon Klammer til TV2 Østjylland.
- Det skete i løbet af én dag. Det var det, der var helt grotesk. At cykle til skole med en skov, og så komme hjem, og så var der ingen skov. Det var virkelig uhyggeligt, hvor hurtigt det hele gik.
Ejeren gør intet forkert
Det er en privat grundejer, der har haft folk ude med sav og entreprenørmaskiner, og vedkommende er i sin gode ret til at gøre det. Træerne er nemlig ikke klassificeret som bevaringsværdige.
Alligevel var der torsdag aften arrangeret en "mindehøjtidelighed" for de fældede træer, hvor flere fra lokalområdet mødte op med gravlys.
- Vi er jo en lokalbefolkning herude, der holder utrolig meget af den fantastiske natur, vi er omgivet af. Og alle de mega gamle træer, der er her, de betyder så meget for os, siger Brendstrup-borger Sara Elbæk.
- Så vi har valgt at samles her i dag og mindes de træer, der er blevet fældet i den her uge. Det er forfærdeligt, at det overhovedet kan lade sig gøre, at det bliver ødelagt på den her måde.
Skal ejeren ikke bare have lov at fælde de træer, og så lægge dræn eller bygge, eller hvad han ellers har lyst til?
- Vi står midt i en biodiversitetskrise, og vi står og mangler gamle træer og levesteder til insekter og de vilde dyr. Jeg synes, det er dybt foragteligt, at man får lov at gøre sådan noget her, siger Sara Elbæk.
Sebastian Jonshøj er formand for Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus. Han siger også, at problemet med at fjerne store, gamle træer som her i Brendstrup netop er, at de udgør levesteder for en masse arter.
- De har ikke bare herlighedsværdi. De er også et levested for en mangfoldighed af andre tilknyttede arter. Og jo ældre - jo bedre et levested er et gammelt træ. Det fjerner man på et splitsekund.
Man kan ikke plante en 100 år gammel allé
Simon Skov er biolog og træekspert hos virksomheden Bioskov I/S, hvor han blandt andet rådgiver kommuner omkring værdien af gamle træer.
Han kalder fældningen - uagtet, at den er helt lovlig - for en katastrofe.
- Det er 200 års liv, der slutter, siger Simon Skov.
- Hele kommunen mangler gamle træer. Hele kommunen ønsker sig træer og planter træer, men man kan jo ikke plante en allé, der er 100 år gammel.
Så hvis du var blevet sendt ud til en vurderingsopgave, hvor de her træer, de havde stået her endnu, hvad havde din vurdering så været i forhold til bevaringsværdigheden?
- Jamen, så havde jeg vurderet, at det er meget bevaringsværdigt at have en gammel allé og gamle træer og absolut ikke trukket i den retning, at de skulle fældes. Det kan være, at de skulle beskæres for at bevares på en sikker måde.
Men skulle der så ikke have stået i en kommuneplan, at de her træer skulle bevares og ikke bare burde bevares?
- Der skal vi have politikerne op i fart, for det hjælper ikke at sætte penge af til nye små træer, hvis man ikke beskytter de gamle. Og de værktøjer, kommunens ansatte har, er for dårlige til at beskytte træerne. Der er ingen kommuneplan her, så der er ikke noget til hinder for, at ejeren fælder træerne, siger Simon Skov.
En anden beboer i Brendstrup, Jørgen Helbo, kommer også til at sane træerne, som jo har stået der, siden han var barn. Der er minder i stammerne.
- Det rører mig, for jeg har tilbragt min barndom mellem de træer sammen med alle de andre børn i området. Jeg synes, det er grotesk, at man lige går i gang med sådan nogle store gamle træer, som har stået der i så mange år. siger Jørgen Helbo.
Hans håb er, at den sidste, store blodbøg nu får lov at blive stående i én eller anden forfatning.
TV2 Østjylland har kontaktet grundejeren, men det har ikke været muligt at få en kommentar om baggrunden for fældningerne.