Efter flere års forsøg: Nu er Natteravnene på vingerne i Aarhus
Natteravnene er nu klar til at skabe tryghed for de unge i de aarhusianske gader
Snart kan man se natteravnene i deres velkendte, gule jakker vandre rundt i det aarhusianske natteliv for at skabe tryghed for de unge.
Natteravnene har gennem flere år forgæves forsøgt at oprette en afdeling i Aarhus C, men nu er det lykkes at samle nok frivillige til at realisere en lokalforening i den centrale del af byen.
- Vi har etableret en styregruppe med fem medlemmer, og samlet har 42 meldt sig til at vil gå ture, siger Anne Lund, der er talsmand for Natteravnene i Aarhus C, til TV2 ØSTJYLLAND.
Natteravnene
Natteravnene er en del af Fonden for Socialt Ansvar og har eksisteret siden 1998. Der er i dag cirka 4.000 frivillige natteravne fordelt på næsten 150 lokalforeninger.
Hun peger blandt andet på en stor kampagne, sponsoreret af Salling Fondene, som en af årsager til, at Aarhus-afdelingen nu er en realitet.
Premierevandringen i de aarhusianske gader sker den 1. maj, og vandringen begynder ved Frivilligcenter Aarhus i Grønnegade 80 klokken 21.
- Der er mange mennesker i byen og liv og glade dage, så derfor har vi besluttet at begynde den dag, siger Anne Lund og fortæller, at frivillige fra andre lokalforeninger også kommer og støtter premierevandringen.
'Vi er ikke vagter'
- Vi patruljerer ikke, og vi er ikke vagter. Det er de unge, som kommer til os. Vi er der for at give de unge i nattelivet mulighed for at opsøge en voksen. Vi er til stede i det offentlige rum for at skabe tryghed, og vi er kun verbale, siger Anne Lund.
Natteravnenes fem gyldne regler
1. Natteravnene er synlige og observerer, de blander sig aldrig fysisk i uroligheder o. lign. - men tilkalder professionel hjælp om fornødent.
2.Natteravnene går altid i hold på tre i den karakteristiske gule beklædning. Helst med deltagelse af begge køn og forskellig baggrund, også etnisk.
3. Natteravnene færdes altid i det offentlige rum (på gaden, i bus eller tog)- aldrig inde, hvor de unge morer sig, i ungdomsklubber, værtshuse, diskoteker.
4. Natteravnene giver sig tid til at lytte og tale med børn og unge (på de unges initiativ), men uden at yde egentlig rådgivning. Det overlades efter situationen til professionelle i det lokale netværk eller de unges forældre, familie og bekendte.
5. Natteravnene hjælper "forulykkede" børn og unge - helst gennem deres venner og familie. Holdet følger ikke nogen hjem alene og låner aldrig penge ud.
Kilde: Natteravnene
Hun har i flere år haft lyst til at blive en del af Natteravnene, og da hun så kampagnen, sprang hun på.
- Jeg har altid været meget frivillig, og jeg har et hjerte for børn og unge, så det passer godt i mine værdier.
Selvom de nu er 42 frivillige i den lokale Aarhus-afdeling, er der fortsat brug for flere.
- Ja, i allerhøjeste grad. Vi vil gerne være cirka dobbelt så mange, og vi tænker, at 80 er et godt antal for os, siger Anne Lund.
Hvis du har lyst til at høre mere om det at være Natteravn, kan du møde op i Frivillighuset Aarhus den 1. maj til premierevandringen.