Folketings-politikere vil ha' minister ind i Ida-sag: - Det her virker galt

Straffen på 30 dages fængsel for trafikdrabet på 21-årige Ida virker helt gal, lyder det fra folketingspolitikeren Morten Dahlin (V). Også hos SF er man betænkelige ved straffen, og begge politikere vil have ministeren ind i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ida Philbert Vangsø Ottzen var på vej over krydset ved Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej den 30. maj 2018, da hun blev ramt af en bilist og dræbt. Foto: Privatfoto

På Facebook har adskillige brugere meget svært ved at forstå dommen over manden, der i 2018 kørte over for rødt og dræbte 21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen.

Manden fik en straf på 30 dages fængsel og et års frakendelse af kørekortet. Det, mener flere, er alt for lidt, og nogle bider især mærke i, at dommen var gerningsmandens færdselsdom nummer elleve.

- Latterlig lav dom. Skulle have været mindst 5 år med den baggrund og at køre over for rødt og for høj fart, lyder det fra en af de facebook-brugere, der har kommenteret TV2 ØSTJYLLANDs artikel om Ida.

En anden skriver:

- Er et menneskeliv ikke mere værd end et års frakendelse af kørekortet og 1 måneds fængsel. Jeg væmmes over retssystemet.

Politiker: Det virker som en utrolig lav straf

Og det er ikke kun på Facebook, at dommen vækker undren. På Christiansborg vil to politikere nu have ministeren ind i sagen:

- Vi tager sagen op med justitsministeren. Det her virker galt. 

- Min første reaktion minder om mange andres. Det er en utrolig lav straf for en forbrydelse, der har haft umenneskelige omkostninger for offerets familie, siger Morten Dahlin fra Venstre til TV2 ØSTJYLLAND.

Han vil have ministeren til at svare på, om en ny lovgivning om vanvidsbilisme vil betyde noget for straffe i lignende sager i fremtiden. Den nye lovgivning er på vej igennem Folketinget i øjeblikket:

Politiker: Der skal skelnes

- Hvis det ikke gør det, må vi have en drøftelse af, hvordan vi forholder os til det. Vi må sikre os, at der er retfærdighed i systemet, så de konsekvenser en forbrydelse har står mål med straffen, siger Morten Dahlin.

Også hos SF vil man have ministeren til at se på sagen:

- Umiddelbart tænker jeg, at det er en meget lav straf. Jeg er med på, at vi skal skelne, om man bevidst kører chikanøst, eller det er i uheldskategorien, hvor man har været uopmærksom.  Men jeg synes, det ser urimeligt lavt ud, siger Karina Lorentzen, retsordfører for SF, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun vil ikke gå yderligere ind i den konkrete sag, men hun siger, at sagen viser, at der er brug for et eftersyn af strafferammerne på området:

- Jeg kan ikke vurdere om de ting, den dømte har med i bagagen skal vægte i forhold til straffen. Jeg vil bede ministeren om at vurdere sagen, siger Karina Lorentzen.

Klar til at stramme mere, hvis det er nødvendigt

Jeppe Bruus Christensen, der er retsordfører for Socialdemokratiet, kan godt forstå dem, der tænker at en straf på 30 dages fængsel og et års frakendelse af kørekortet er for lidt.

Han vil ikke kommentere på den konkrete sag men understreger, at straffen for vanvidskørsel for nyligt er blevet skærpet.

I december indgik et flertal i Folketinget nemlig en aftale om skærpet straf for vanvidskørsel. Her blev det besluttet, at straffen for uagtsomt manddrab skal skærpes med 150 procent fra udgangspunktet på 16 til 18 måneders fængsel til nu at ligge på mellem tre år og fire måneder til tre år og ni måneder.

Jeppe Bruus Christensen er villig til at kigge på lovgivningen igen, hvis det viser sig ikke at være nok:

- Nu skal loven lige træde i kraft, og så kommer vi til at følge det tæt. Vi har haft den store hammer fremme, og hvis der er områder, hvor der kan være anledninger til, at vi burde stramme den yderligere, så vil vi se på det. Der er ingen tvivl om, at når man har hørt på de domme, der har været i de her sager, så har de efter min mening været alt for milde, siger Jeppe Bruus Christensen (Soc. dem) til TV2 ØSTJYLLAND.

TV2 ØSTJYLLAND har i dag forsøgt at få en kommentar fra justitsminister, Nick Hækkerup (Soc. dem), men han har ikke ønsket at medvirke.

Se vores dokumentar-serie om "Dødskrydset" her

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her