Frosten er god for skøjteløberne, men hård for fuglene
Frosten har hårdt fat i Østjylland - både til lands og til vands. Det gør lige nu livet ekstra svært for de mange vandfugle, der overvintrer i Danmark.
Normalt vrimler det med ænder, svaner og blishøns ved Egå Engsø ved Aarhus, men sådan er det ikke lige nu.
Det kolde vintervejr gør nemlig, at søen er frosset til, og det er hård kost for de fugle, der normalt finder føde i og omkring søen. Det fortæller Ole Bøgh Vinther, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening i Østjylland, til TV2 ØSTJYLLAND.
- De har det jo hårdt, fordi de plejer at græsse ude på bunden af Engsøen her ved Egå, og det kan de jo ikke komme til, fordi den er frosset til, fortæller Ole Bøgh Vinther til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er dog ikke kun frosten, som er et problem. Ifølge Dyrenes Beskyttelse er flere svaner ramt af fugleinfluenza, og de søger ud på isen, hvor deres brystfjer risikerer at fryse fast. Ole Bøgh Vinther har dog ikke observeret døde svaner ved Egå Engsø.
I følge ham, så er fuglene i højere grad presset af en ny flok gæster, som bliver lokket til af den tykke is, som blandt andet indbyder til skøjteløb.
- Her i coronatiden har naturen været meget belastet af folk, der skøjter, kælker og kitesurfer. Og det er jo noget belastende for de fugle, som er i den anden ende, siger Ole Bøgh Vinther.
Han opfordrer derfor til, at man udviser hensyn i naturen.
Fuglene søger nye steder hen
Det er dog ikke alle steder i landet, hvor vandet er frosset til is. Det er det blandt andet ikke ved Gudenåen.
Derfor er der lige nu flere fugle end normalt. Det oplever Kari Elverstad, som bor 100 meter fra åen.
- For eksempel så plejer blishønsene ikke at være her, men i dag så vi rigtig mange blishøns. Jeg går ud fra, at det er Tangsø, som er frosset, og derfor søger de herned for at få noget føde. Andre arter som for eksempel gråænder plejer faktisk heller ikke at være her. De kommer nu. Og hvinænderne kommer i store flokke, og de plejer jo slet ikke at være her. De kommer nordfra, siger Kari Elverstad til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Og Kari Elverstad nyder synet af de mange nye gæster.
- Det er spændende. Vi fotograferer og snakker fugle oftere. Vi kan se, hvordan årstiden og sygdommene udvikler sig, så det er meget spændende faktisk, siger hun.